Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, je was getuige van een historische wedstrijd in Noordwijk. Heb je ervan genoten?

,,Absoluut. Het was een mooie dag. Dat Noordwijk 1500 supporters meer trekt dan bij een normale thuiswedstrijd zegt genoeg. Ik deed radioverslag en liep met de zender rond. Mensen uit heel Nederland heb ik gesproken. Van der Sar was een toeristische attractie. Mensen kwamen speciaal voor Edwin naar de Duinwetering. Dat zegt wel iets over de status van de man.”

Jij begrijpt dus wel dat Noordwijk Van der Sar heeft gevraagd?

,,Ze hebben hem niet echt gevraagd, maar het is meer uit een geintje ontstaan, zo begreep ik het. Ruud Bröring was daarin de contactpersoon. De penningmeester zal ongetwijfeld tevreden zijn geweest. Maar Van der Sar stond garant voor meer toeschouwers, maar niet voor drie punten.”

,,Ik heb wel het idee dat er in de communicatie naar de andere keepers het nodige mis is gegaan. Ze hadden gewoon die jongens apart moeten nemen en moeten zeggen: ‘we hebben de mogelijkheid om de voormalig beste keeper van de wereld op te stellen en dat gaan we doen. Dat is niets ten nadele van jullie kwaliteiten, maar probeer ervan te leren’. Persoonlijk had ik aan de lippen gehangen van Van der Sar, zeker als jonge keeper. Plaatsmaken voor zo’n grootheid is geen schande. Maar ik ben natuurlijk wat ouder, misschien dat ik het daarom wat makkelijker kan relativeren. Toen ik begon als verslaggever, hing ik ook aan de lippen van Jaap Bax en Ron de Rijk. Ik vind het een prima zet geweest.”

Jij vindt dus, plat gezegd, dat die keepers niet hadden moeten zeuren?

,,Ik snap best dat het voor die jongens teleurstellend was, maar ik zou het als een investering en leermoment zien. Donderdag was ik bij de training en toen zag ik Van Hensbergen lopen. ,,Ben je boos”, riep ik naar hem. Dat kon ik van zijn gezicht aflezen. Sven zei dat Van der Sar hem keurig heeft gebeld, maar stelt dat hij geen vertrouwen meer voelt als hij nu moet gaan invallen. Ik begreep dat Dammes van der Poel bedenktijd nodig heeft. Ik had overigens ook zijn vader in de uitzending, daar liep ik toevallig tegenaan, en die zei dat hij Dammes stimuleert om door te gaan.”

Was het stoppen van die strafschop het hoogtepunt van de middag?

,,Dat was een prachtig moment. Je kunt die Van Lunteren, die overigens volgend seizoen naar Rijnsburgse Boys gaat, niet kwalijk nemen dat-ie hem miste. Je zag dat Van der Sar voor de strafschop wat trucjes uithaalde, op z’n Van Breukelens, en Van Lunteren uit zijn concentratie probeerde te halen. Ik kan me best voorstellen dat als zo’n naam en iemand met zo’n uitstraling daar staat, het doel heel klein lijkt.”

Stel dat Amezrine zaterdag nog steeds geblesseerd is, zie jij Van der Sar het dan nog een keer doen?

,,Hij zei zelf dat hij zaterdag andere dingen in zijn agenda heeft staan. Het was in principe voor één keer. Maar mocht de nood nog een keer aan de man blijken, denk ik dat hij het nog wel een keer zou doen.”

Zullen er dan weer zoveel mensen op afkomen?

,,Dat is een goede vraag. Daar heb ik geen antwoord op. Maar een uitwedstrijd bij Hoek…dat ligt toch in een ander deel van het land. Het zal ook wel publiek uit de regio daar trekken. Maar ik verwacht wel dat de media minder massaal zullen uitrukken.”

De titelkoers lijkt door de puntendeling wel gelopen?

,,Dogan Corneille gooide zelf eigenlijk al een beetje de handdoek. Rekenkundig gezien is het nog wel mogelijk voor Noordwijk, maar Quick Boys steekt natuurlijk in goede vorm. Die hebben zaterdag goede zaken gedaan. Bij Noordwijk mochten ze blij zijn dat Jaap die vrije trap er nog inschoot. Maar Jodan Boys is ook gewoon een goede ploeg, laten we dat niet vergeten. Ik hoorde net een interview met Jan Zoutman, waarin hij aangaf dat Quick Boys niet heel goed had gespeeld bij Spijkenisse. Dat ze dan toch winnen, is lekker. Het gat van zes punten zorgt voor minder druk. Quick Boys kan zich zelfs nog een misstap permitteren. Ze staan er florissant voor. Voor Noordwijk wordt het een moeilijk verhaal.”

Wat vind je overigens van het bijtekenen van Jaap van Duijn?

,,Dat is voor Noordwijk een goede zaak en voor Jaap ook, want hij is prima op zijn plaats bij Noordwijk. Het heeft even geduurd, maar een prima ontwikkeling voor beide partijen.”

Volgens Jaap had de interesse van NEC zich doorgezet als Ernest Faber trainer was gebleven. Wat vind jij van zo’n opmerking.”

,,Dat zei hij ook tegen mij. Het is in dat geval jammer voor Jaap. Als hij er echt voor zou leven, zou Jaap het betaalde voetbal aankunnen. Het is een enorm talent, dat weet Jaap zelf ook. Het moet ook geen twee jaar meer gaan duren, want dan wordt Jaap te oud. Maar stel dat hij twee keer op een dag zou gaan trainen, dan wordt hij nog wel beter. Al ligt de handelingssnelheid in het betaalde voetbal wel veel hoger.”

Nog iets meegekregen van de verrassende nederlaag van Katwijk tegen Kozakken Boys, ondanks een 2-0 voorsprong bij rust?

,,Ik begreep van Huug Ouwehand, die zondag ook mee was naar Boshuizen, dat ze het hebben weggegeven. Danny Buijs, de interim-coach, zat vanwege een examen weer op de bank en die heeft in de rust gezegd dat ze ondanks de 2-0 achterstand behoudend bleven spelen. Kozakken Boys bleef loeren op fouten van Katwijk. Die kwamen er ook en helaas teveel. Maargoed, geen zorgen voor de toekomstig kampioen. Elke trainer roept dit seizoen dat een kampioenschap secundair is en het gaat om een plek bij de eerste zeven. Maar over één of twee weken heeft Katwijk een ticket binnen, waarschijnlijk als eerste. Dan kunnen ze gaan kijken wat er extra te halen valt en voor het kampioenschap gaan.”

,,Ik sprak zondag Arie Lagendijk en die zei ook dat je deze wedstrijden er twee of drie keer per seizoen tussen hebt zitten. Katwijk heeft ook wedstrijden gewonnen waarin ze met 2-0 achter stonden. Als je dat tegen elkaar wegstreept, zal het om het even zijn. Daarbij is Dick Schreuder ook een trainer die zijn spelers ook bij een overwinning op eventuele fouten wijst. Zaterdag waren er dat zoals gezegd teveel.”

Wat vind je overigens van de soap rond Danny Buijs?

,,Belachelijk! Het is natuurlijk gek dat de KNVB het 2,5 jaar oogluidend toestaat en nu opeens waarschuwingen en straffen gaat geven, en dat Buijs voor een examendingetje wel op de bank mag zitten. Ze hadden gelijk moeten zeggen of het wel of niet mag. Die trainer van Valken ’68, Jaco van Staalduinen, kreeg geen dispensatie voor die laatste paar wedstrijden. Dat is nota bene Eerste Klasse zaterdag. En ik hoor niemand over Hans Kraay junior. Overigens denk ik dat in Buijs wel een goede trainer schuilt. Dat baseer ik op de manier waarop hij over voetbal praat: 1 op 1, maar ook in interviews. Hij zegt zinnige dingen.”

Vorige week had je nog geen zorgen over Lisse. En nu?

,,Ik kwam zoals gezegd Lagendijk tegen bij Boshuizen en die was bij Lisse geweest. Volgens Arie was het slecht en zat er bij Lisse niet veel in. Ik sprak vanochtend ook nog even de zoon van Leon van der Zwet, die speelt in het tweede en loopt stage bij Brouwer Tours. Ik heb met hem ook over de wedstrijd gesproken en volgens hem had Lisse ook weinig recht van spreken.”

,,Ze moeten zich bij Lisse wel zorgen gaan maken, maar het tij zal toch wel gaan keren? Dat hoop en verwacht ik wel. Het is een uitdaging voor Robbie de Ruiter geworden. Het wordt tijd dat ze eens lekker gaan winnen. Dan zou het lek boven kunnen raken.”

,,Maargoed, dat zei ik vorige week ook over Rijnsburgse Boys na de overwinning tegen Kozakken Boys, maar die verliezen nu ook weer. Die hebben gewoon een serie nodig. Het is niet raar dat ze verliezen bij Rijnsburgse Boys. Van Willem Brugmans, die ook mee was naar Boshuizen, hoorde ik dat ze weinig te vertellen hadden. Het enige positieve volgens hem was dat Van Dijk, een jongen uit de eigen jeugd, inviel en zijn debuut maakte. Rijnsburgse Boys staat nu weer vijf punten achter op GVVV. Ze moeten zorgen dat het er geen acht worden. Dan is het klaar.”

Oosterlee zei dat wat Rijnsburgse Boys aan boord heeft niet goed genoeg is. Snap jij zo’n opmerking?

,,Dat is A realistisch. Maar B zijn het teksten waar jongens weinig vertrouwen uit kunnen halen. Ik denk dat Oosterlee doelt op de vele goede spelers die afwezig zijn. Maar of Oosterlee het dan zo moet zeggen in de pers, dat vraag ik me af. Misschien werkt het ook wel positief, dat kan natuurlijk ook. Dat jongens zoiets hebben: ik ga aan Oosterlee laten zien dat ik wel kan voetballen.

Hoe was het zondag bij FC Boshuizen?

,,Gezellig. Boshuizen is een leuke club. We hebben best veel mensen gesproken en lekker ook een ‘bakkie’ in de kantine gedaan. Het niveau viel me niet eens tegen, al was het tempo wel iets lager dan ik uit de Top – en Hoofdklasse op zaterdag gewend ben. Bij Boshuizen zijn ze wel bang voor een leegloop. Arnoldus, die overigens niet meedeed, gaat naar Katwijk, Schouten terug naar VVSB en Van Bommel weer naar Valken ’68. Ik las in de krant dat Frans Stouten zich toch wel een beetje zorgen maakt. Ze hebben de Bollenstreek-clubs lang buiten de deur weten te houden, maar als je goed presteert, komen ze toch winkelen. Ik zag ook mensen van Noordwijk lopen, misschien kwamen die ook wel scouten.”

Hoe speelde Schouten?

,,Zoals ik al vaker aangeven heb sta ik op zondag vooral een beetje te praten en te doen. Ik heb dus niet specifiek op hem gelet. Ik begreep wel dat hij zijn aanvoerdersband moest inleveren, omdat hij alsnog weggaat. Schouten had eerder aangegeven te blijven bij Boshuizen.”

Wat vind jij van Stefan Roodakkers als trainer? Is hij een typische coach voor de Eerste Klasse? Eerder deed hij het bij SJC op dat niveau ook al uitstekend. 

,,Roodakkers komt natuurlijk uit de Lagendijk-school. Daar zijn best wat goede trainers uit voortgekomen. Net zoals de keepers van Noordwijk dat bij Van der Sar moesten doen, moeten trainers aan de lippen van Arie hangen. Van hem kun je zoveel leren.”

Hoe verklaar jij dat hij bij VVSB niet uit de verf kwam?

,,Dat zal een leermoment zijn geweest. Alle trainers hebben wel eens een seizoen waarin het niet loopt. Lagendijk werd in de jaren tachtig het ene seizoen kampioen met Rijnsburgse Boys en stond het jaar erop in het rechterrrijtje. Daar leren die trainers alleen maar van.”

Over VVSB gesproken. Hoe duid je de overwinning op Hercules?

,,Na zo’n week, met al die aandacht en euforie van de beker, vind ik het echt heel knap dat VVSB het gewoon weer oppakt met zes uit twee. Een compliment waard. Ze zijn toch voor iedereen nu de te kloppen ploeg.”

Durf jij al te dromen over Katwijk – VVSB om de landstitel?

,,Ik had het er vanochtend nog met John Brouwer over. Stel dat VVSB uit kampioen kan worden, dan moeten de bussen natuurlijk van Brouwer Tours komen. Huug Ouwehand zei het gisteren ook, VVSB gaat gewoon meedoen om de titel. En Katwijk – VVSB om het algeheel amateurkampioenschap zou natuurlijk geweldig zijn. Voor de regio en het voetbal.”

VVSB speelt zondag tegen Sneek en kan bij winst helemaal goede zaken doen..

,,Maar let op: zo’n wedstrijd tegen Sneek is misschien nog wel lastiger dan een duel tegen een topploeg. VVSB moet zich nog niet rijk rekenen. Er kunnen gekke dingen gebeuren, tegen een ongetwijfeld gemotiveerde tegenstander en na een lange busreis.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer