Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Op welke nieuwe bondscoach zet jij je geld?
,,Dat is gelijk een lastige vraag. Het is de vraag of de KNVB kiest voor iemand die het voor een langere periode wil doen, of iemand die nu een goede tussenoplossing is. Iedereen roept nu om Louis van Gaal. Tactisch gezien is hij ook één van de beste opties. Op het laatste WK heeft hij met zijn tactische keuzes een fantastisch resultaat gehaald. Maar het is niet iemand die er de komende vier of vijf jaar nog zit. De KNVB kan nu ook het WK in Rusland laten varen, wat geen gekke gedachte is. Dan kom je vrij snel bij de geijkte namen: Ronald Koeman en Frank de Boer. Maar Koeman heeft al aangegeven geen interesse te hebben en De Boer wil eventueel pas van de zomer instappen.”

Denk je dat het afbreukrisico nog een rol speelt? Van Gaal heeft in 2014 een fantastisch resultaat behaald. Mocht hij Nederland niet naar het WK brengen, dan valt dat resultaat weer in het niet.
,,Ik denk niet dat Van Gaal er wakker van ligt als hij niet slaagt in z’n opzet. Nederland heeft na de nederlaag tegen Bulgarije nog maar een paar procent kans om het WK te halen. Slechts als Nederland alles wint is het misschien nog mogelijk. Dat wordt al lastig genoeg. Van Gaal heeft denk ik de beste papieren, maar het is waarschijnlijk geen keuze voor de lange termijn.”

Goed, even de focus terug op onze regio. Hoe was het afgelopen zaterdag bij Lisse?
,,Degelijk. Omdat FC Lisse Thierry Monteny en Koen Fokkema miste, moest Robbert de Ruiter even improviseren. Ik heb wel een schitterende Martin van Eeuwijk gezien. Wat mij ook opviel is dat hij rekening hield met het aantal gele kaarten dat hij inmiddels al heeft opgelopen. Bij een buitenspelmoment wilde hij eigenlijk nog even de bal in de goal schieten, maar hield hij in. Hij besefte dat hij z’n ploeg niet zo helpen met zo’n onnodige gele kaart. Capelle heeft overigens ook geen wonderploeg. Maar om daar nu de focus op te leggen, daar zou je FC Lisse ook te kort mee doen.”

Kunnen we stellen dat Van Eeuwijk de regisseur was op het veld?
,,Een regisseur is meer een leiderstype vind ik. En dat moet wel in je zitten. Daar vind ik Van Eeuwijk het type niet voor. Al is hij wel weer opgebloeid nu hij bij FC Lisse speelt. Ik vind Rik Vermeulen meer een regisseur. Ook Tom Zoontjes is zo’n speler: een verlengstuk van de trainer in het veld. Van Eeuwijk is meer een stylist.”

FC Lisse heeft samen met IJsselmeervogels de koppositie weer te pakken. Werd dat nog even gevierd op Ter Specke?
,,Na afloop zei De Ruiter ook wat ik al regelmatig heb gezegd: ‘het gaat er om waar je 13 mei staat’. De koppositie is leuk, niet meer dan dat. Er volgt nog een loodzwaar programma voor FC Lisse met vlak achter elkaar de wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en Scheveningen. Vorige week hoorde ik al wat mensen mopperen na de 2-2 tegen SteDoCo, dat dit FC Lisse geen kampioen wordt. Maar die supporters moeten ook beseffen waar Lisse vandaan komt. Vorig jaar stonden ze nog even laatste in de Topklasse. Lisse kan zonder druk voetballen de komende tijd. Ze hebben al een periode op zak.”

FC Rijnvogels ging hard onderuit in Friesland. Moet de Katwijkse supporter al wanhopen?
,,Ik heb er niks van gezien, dus dat vind ik lastig te zeggen. Ik zag wel dat ze Thijs van Kruistum weer hadden meegenomen. Dat vind ik een prima breekijzer voor FC Rijnvogels. Een type Hans Zwaan. De concurrenten pakten ook weer een puntje dus die lopen weer wat uit. Het kan nog steeds, maar voor direct veilig spelen heeft de ploeg een wonder nodig. Het is nu vijf voor twaalf op De Kooltuin. FC Rijnvogels kan niet uitgaan van z’n eigen kracht, nu het op die plek staat in de competitie. Vorige week ook tegen DVS’33 zal de ploeg echt een plan hebben bedacht, maar dat kon binnen no-time de prullenbak in door de vroege goal. Dan is het lastig voetballen.”

,,Zaterdag mag Rijnvogels echt niet verliezen tegen Jong Groningen. Een overwinning is mooi meegenomen. Groningen speelt zaterdag toch? Dat zou goed van pas kunnen komen voor de Katwijkers. Dan heb je niet te veel spelers van het eerste die mee gaan met de selectie van Jong Groningen. Winnen zou mooi meegenomen zijn.”

Is de terugkerende Jaap van Duijn misschien de sleutel naar handhaving?
,,Jaap is er vanaf dit weekend natuurlijk weer bij. Rijnvogels kan zijn creativiteit goed gebruiken. Of hij kan zorgen voor een wederopstanding van de FC? Dat vind ik eigenlijk een te groot woord. Een Jaap in goede doen kan je er natuurlijk wel goed bij hebben. Maar we moeten niet het lot van FC Rijnvogels in de handen van Jaap van Duijn leggen. Conditioneel zit het gewoon goed met Jaap, hij heeft gewoon getraind. Hij zal vol vuur zitten om iets goed te maken voor z’n ploeg. Hij moet nu z’n voeten laten spreken. Als ze gaan zuigen bij hem, moet hij dat van zich af laten glijden. Als ze hem knijpen of schoppen moet hij gewoon stoïcijns doorgaan met voetballen.”

Rijnsburgse Boys speelt gelijk tegen Jong Groningen. Is het nu een kwestie van het seizoen uitvoetballen voor die club?
,,Leuk uitvoetballen accepteren de supporters niet. Ze moeten gewoon nog hopen dat ze een periode over kunnen nemen. Er is toch weer een aantal supporters naar Groningen gereden. Het is gewoon te wisselvallig geweest bij Rijnsburg. Dat komt vooral omdat ze te veel tegengoals om de oren hebben gekregen. Het is knap dat ze er in Groningen nog een puntje uit wisten te slepen.”

Jorn van Lunteren is teruggekomen op zijn beslissing en verlaat de ploeg van Pieter Mulders. Hij voelt geen vertrouwen. Snap je hem?
,,Ik zag dat Jorn zelf een berichtje op z’n Facebook had gezet dat hij geen toekomst meer zag bij Rijnsburg. Er is nu toch een aantal spelers al dat de afgelopen tijd het vertrek heeft aangekondigd: Joost Leonard, Donny Verdam, Sven Verlaan en ga zo maar door. Sommige jongens moeten ook geduld hebben. Je weet dat als je bij zo’n grote club als Rijnsburgse Boys speelt, dat de concurrentie moordend is. Het is Jorn z’n goed recht om te vertrekken, ik kan me z’n teleurstelling voorstellen, maar soms moet je gewoon geduld hebben.”

Yuri Guijt heeft noodgedwongen moeten stoppen.
,,Het is erg jammer voor die jongen. Hij moet al op een veel te vroege leeftijd stoppen met voetballen. Ik vond hem wel heel realistisch in het gesprek wat hij had met jullie. Nu hij alweer zwaar geblesseerd is, is het gewoon klaar. Guijt komt uit een echte voetbalfamilie.”

Quick Boys wil hem graag behouden voor de club, maar dan in een andere functie.
,,Ja, zolang ik op Nieuw Zuid kom doet de club zulke dingen voor spelers die er mee stoppen. Ze vinden altijd wel een plek voor spelers. Dat is echt Quick Boys eigen. Het hoort bij die club. Kijk nu ook maar naar Derek van der Plas, die trainer is van de reserves. Het gold in het verleden ook voor Arie van Duijn, die nu Valken coacht. Ook Yuri’s vader is hetzelfde verhaal.”

Ter Leede won zaterdag bij Noordwijk. Is het nu klaar voor Noordwijk in de strijd om de titel?
,,Rekenkundig kan het allemaal prima nog, toch? Dus ‘klaar’ wil ik het zeker niet noemen. Maar dat het moeilijk wordt, lijkt me duidelijk. Ter Leede is er ook nog niet hoor. Het zal nog lastig genoeg worden om Achilles Veen van de titel af te houden. Ik snap dat Noordwijk graag naar de Derde Divisie wil, maar ze moeten zichzelf niet zo veel druk op leggen. Kijk naar SJC. Daar is er totaal geen druk en gaat alles van een ‘leien dakkie’. De druk is wel begrijpelijk. De sponsoren willen het, de club, de spelers, alles. Ze hadden vorig seizoen niet zo’n prioriteit van de Districtsbeker moeten maken. Maar dat is makkelijk zeggen achteraf. Bij Ter Leede heerst er zoveel minder druk.”

Het waren de jonkies die het ‘m deden zaterdag. Is dat het werk van Henk Wisman?
,,Dat blijft een vakman. Hij heeft noodgedwongen de jeugdspelers ingepast en doet dat voortreffelijk. Je kan geen betere man in je gelederen hebben voor zo’n klus. Hij kan die jonge en talentvolle gasten kneden. Wisman kan je om een boodschap sturen.”

Geen driepunters deze week in de Tweede Divisie.
,,Tja, VVSB en Katwijk zijn veilig en kunnen geen kampioen meer worden. Als je dan niet de drie punten binnen voetbalt is dat allemaal niet zo heel erg. Het is alleen leuk voor de supporters als er drie punten worden behaald. Ik zag dat heel veel Katwijkers een weekendje naar Groesbeek zijn gegaan. Lekker een huisje huren en zaterdagavond naar voetbal kijken. Prachtig vind ik dat. De horeca in Groesbeek zal een lekkere omzet hebben gedraaid. Jong AZ kan vanavond [maandag, red.] kampioen worden. Maar we hebben nu wel genoeg gezegd en geschreven over die Tweede Divisie en het gebrek aan spanning.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik wilde eigenlijk naar Westlandia – HBS in de Derde Divisie. Ik kwam daar vroeger regelmatig. Het is een gezellige en warme dorpsclub. Een beetje vergelijkbaar met VVSB. Edwin Grünholz is daar nu de trainer. De kroonprins onder de trainers als je het mij vraagt. Iemand die zich nog verder kan doorontwikkelen tot trainer bij een BVO. Dat zou me niks verbazen althans. Overigens ben ik uiteindelijk thuis gebleven. Ik heb op mijn kleindochter gepast. Ik liep zondag dus lekker door Rijnsburg te paraderen achter de kinderwagen.”

Welke trainers zie jij in onze regio nog verdere ontwikkeling maken?
,,Dat kan ik alleen zeggen over de trainers die ik echt ken. Dan denk ik aan Marcel IJzendoorn en Alan Campfens. IJzendoorn is een ambitieuze jongen die het goed doet bij Foreholte. Ik denk dat die club niet zijn plafond is. Dat spreekt IJzendoorn ook wel uit hoor. Hetzelfde geldt voor Campfens. Ze zijn tactisch goed en hebben de zaakjes goed voor elkaar. Alfons Groenendijk, nu trainer bij ADO Den Haag is ook trainer geweest bij Katwijk. Kijk bij clubs als Katwijk en Quick Boys zitten al gevestigde namen.”

Wat is je opgevallen aan de uitslagen afgelopen zondag?
,,Warmunda moet echt gaan strijden om het lijfsbehoud. Met 0-3 verliezen tegen de koploper is niet zo gek. Zondag wordt een belangrijke wedstrijd tegen MMO. Die moeten ze winnen. Voor Foreholte is het kampioenschap wel klaar. Dat was het eigenlijk vorige week al, maar nu ze gelijk hebben gespeeld is het kampioenschap wel echt te ver. Misschien kunnen ze nog een plek in de nacompetitie forceren.”

,,Bij SJC is het seizoen nu al geslaagd. Ik zei voor het seizoen dat als ze zich veilig zouden spelen, dat ze het prima gedaan zouden hebben. Nu staan ze nog steeds knap tweede. In tegenstelling tot Noordwijk maakt niemand zich druk bij SJC.”

Wil je nog iets kwijt, Willem?
,,Ja, ik wil nog wel even terugkomen op Oranje. Het debuut van Matthijs de Ligt is echt een fout geweest van Danny Blind. Hij heeft hem geselecteerd en in de basis gezet. Die jongen heeft pas vijf duels ongeveer gespeeld in de Eredivisie. Om hem dan nu al te laten debuteren is wel heel erg voorbarig geweest. Hij had eventueel moeten invallen als het al een gelopen koers was. Je bent zelf toch ook 17 geweest?”

Ja, die leeftijd ben ik inmiddels al ruimschoots gepasseerd, Willem.
,,Toen was jij ook nog een puber toch? Het in de basis zetten van De Ligt heeft Blind de kop gekost. Een foutje is gelijk fataal in die linie. Een 17-jarige aanvaller kan nog prima, maar het debuteren van De Ligt was echt nog te vroeg. En hem dan ook nog eens wisselen in de rust. Hij was de wanhoop nabij denk ik. Je kan mij niet vertellen dat er in Nederland geen fatsoenlijke voorstopper rondloopt. De hand van Van Gaal is meer dan welkom.”

POPULAIRE BERICHTEN