Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, je was op de blauwe kant van de Westmaat en zag Katwijk verliezen bij Spakenburg.

,,Bij Spakenburg kun je verliezen, zelfs als je hoog staat. Een nederlaag is geen schande en 2-1 dus geen rare uitslag. Wat mij opviel is dat ze Spakenburg echt een periode achterover drukten. Dat heeft een minuut of tien geduurd. Het gekke was dat ze in die fase een afvallende bal uit het strafschopgebied van Spakenburg zo rond de middenlijn terug speelden op de keeper. Daaraan kon je zien dat ze geen vertrouwen hebben. Die jongens zijn zich er niet van bewust hoe goed ze kunnen voetballen. Die ploeg staat erbij alsof ze niets meer kunnen doen. Maar dat kan toch niet zomaar ineens verdwenen zijn. Wel vind ik dat Katwijk vorig jaar  echt een eenheid was en dat mis ik nu toch wel.”

Je spreekt over tien goede minuten van Katwijk. Maar op de beelden van Omroep West was te zien dat Katwijk in de eerste helft bij vlagen overlopen werd?

,,In de eerste helft vertolkte doelman Atam Koroglu een sleutelrol. Die haalde er een paar fantastische ballen uit. Het is een ongeschreven wet dat-ie dan aan de andere kant valt. Dat gebeurde ook in de tweede helft. Een goede goal. Jeffrey Jongeneelen was niet egoïstisch en legde de bal breed op Donny van Oijen. Vervolgens zou je denken dat zo’n ploeg vertrouwen krijgt. Uiteindelijk verliest Katwijk die wedstrijd op individuele kwaliteit. Door een prachtige hakbal van die spits. Natuurlijk kun je zeggen dat Van Dam die voorzet nooit had moet laten geven. Bij een Van Dam in goeden doen was dat waarschijnlijk ook niet gebeurd.”

Geloof jij nog wel in lijfsbehoud voor Katwijk?

,,Ik heb best wel lichtpuntjes gezien. Die fase bijvoorbeeld waarin ze Spakenburg terugdrongen. Natuurlijk weet ik dat tien minuten goed voetballen niet genoeg is, maar je moet je ergens aan vasthouden. Het is wel zo dat Katwijk de punten hard nodig heeft en de moeilijkheidsgraad alleen maar hoger wordt. Ze spelen zaterdag tegen Sneek en dan tegen Capelle. Dat moeten gewoon zes punten worden. “

Heb jij zo’n extreem verval wel eens eerder meegemaakt?

,,Bij Spakenburg vorig jaar natuurlijk. En ook in de jaren tachtig bij Rijnsburgse Boys. En in 2002, twee jaar na het kampioenschap, speelde Katwijk onder Alfons Groenendijk ook p/d. Ik heb het dus wel vaker meegemaakt, maar meestal kwam het aan het einde toch nog goed.”

Hoe heb jij de andere ontwikkelingen in de zaterdagse Topklasse ervaren?

,,Rijnsburgse Boys zag ik bovenaan het rechterrijtje staan. Als die zaterdag winnen, kunnen ze echt omhoog kijken. Het is nog te vroeg om ze af te schrijven, maar voor Ter Leede wordt het heel lastig. Er wordt vaak gezegd dat in april en mei de prijzen worden verdeeld, zowel bovenin als onderin, maar dan moet je er wel bij staan. Er komt nu ook druk bij kijken en de vraag is hoe de spelers daarmee omgaan. De druk is bij Katwijk hoger dan bij Ter Leede. Toch geef ik Katwijk meer kans, want die hebben meer goede voetballers.”

Zijn jou verder dingen opgevallen?

,,Ik heb mij zondag volledig op mijn examen (voor spinning instructeur) gericht, dus ik heb alleen wat uitslagen gezien. VVSB pakte een puntje bij Haaglandia en dat lijkt me niet verkeerd.”

,,En Quick Boys heeft zonder zelf te spelen goede zaken gedaan. De concurrentie verspeelde punten. Ik blijf er bij dat Quick Boys de beste papieren heeft. Die gaan gewoon kampioen worden, dat durf ik wel te stellen.”

Waar baseer je dat op?
,,Op de kwaliteit, zowel van spelers als technische staf. Ze hebben gewoon een goede groep en met Jaap van Duijn een man in vorm. Die is weer terug op het oude nest en voelt zich lekker.”

Een klasse lager leed FC Rijnvogels zijn eerste nederlaag.

,,Geen paniek toch. Zelfs in een kampioensjaar verlies je wel eens. Ze staan nu weer met beide benen op de grond en weten dat het de komende weken en maanden niet vanzelf gaat. Er komt als koploper zijnde toch een bepaalde druk en weerstand bij. Dat proces lijkt me bij Hein van Heek wel in vertrouwde handen. Rijnvogels wordt gewoon kampioen, dat durf ik ook wel aan.”

Quick Boys en FC Rijnvogels worden dus kampioen. Dan nog de degradanten uit de Topklasse en we zijn er al.

,,Dat vind ik moeilijker. De Topklasse is een tombola. Ik las ergens een quote van Bruinink dat ze als drie keer winnen de wereld er al heel anders uitziet. En zo is het, dat kan makkelijk. Ze zitten in een lastig parket, dat vooropgesteld, maar ze krijgen alle concurrenten nog thuis. Het is een paar minuten voor twaalf, maar het is nog niet gebeurd.”

POPULAIRE BERICHTEN