Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal voor Omroep West.

Willem, zaterdag een ouderwetse derby gezien tussen Ter Leede en Rijnsburgse Boys. Hoe was het?

,,Het was vooral mooi weer. Nee, Ter Leede kreeg de eerste helft kansen om op voorsprong te komen. Maar Van Nieuwkoop redde een paar keer goed. In de eerste helft heeft Ter Leede het laten liggen. Na rust nam Rijnsburgse Boys het initiatief over en waren ze gewoon een maatje te groot.”

Ter Leede zat in een positieve flow. Had je er wellicht meer van verwacht?

,,Nee, ik vond Ter Leede helemaal niet tegenvallen. Dit is gewoon een normale uitslag, als je kijkt naar de kwaliteit van deselecties. Een aantal spelers van Ter Leede kon mij ook bekoren. Robert Steemers viel mij in positieve zin op, evenals Ronnie Verplancke. Natuurlijk had Steemers in de eerste helft moeten scoren, maar hij was continu dreigend op rechts. En Verplancke is ook gewoon een goede speler.”

Je had het over Van Nieuwkoop. Is dat één van de betere keepers uit het amateurvoetbal?

,,Ik vind er eigenlijk drie heel goed en die komen toevallig allemaal uit onze regio. Dat zijn Atam Koroglu, Mark de Vries en ook Van Nieuwkoop. Koroglu vind ik de meest complete en die heeft ook de meeste ervaring. De Vries vind ik heel goed, maar die moet wat rustiger op de lijn worden. Van Nieuwkoop was voor het betaalde voetbal denk ik zo’n tien centimeter te klein. Dat heb ik niet van mezelf, maar van René Stam, de keeperstrainer van ADO, waar Van Nieuwkoop toen zat. Overigens ben ik zelf ook nog even keeper geweest, maar niet op een niveau waardoor je keepers van een eerste elftal kunt beoordelen. Wel heb ik in mijn loopbaan als verslaggever al ontzettend veel keepers voorbij zien komen.”

Onderin boekte Noordwijk een heel belangrijke zege.

,,Dat is heel belangrijk. Maar let wel: ze zijn er nog niet. Capelle en Excelsior ’31 zijn bezig aan een vrije val en dat zou wel eens de redding voor onze clubs kunnen zijn. Excelsior ’31 vind ik een goed georganiseerde club, maar daar schijnt het nu ook te rommelen. Er zijn wat mensen weggelopen uit de organisatie. Daarnaast wilden ze drie spelers uit het grensgebied halen. Dat is afgewezen, maar daar zijn ze nu weer tegen in beroep gegaan.”

En wat heb je van Katwijk meegekregen?

,,Ik was met de elftalleider van Katwijk, Huug Ouwehand, zondag bij ADO ’20 – AFC en toen hebben we over de wedstrijd gesproken. Katwijk is natuurlijk blij met de overwinning, het was een soort van laatste strohalm. Ook al was het misschien geen goede wedstrijd, ze kunnen er wel kracht uit putten. Zaterdag moeten ze naar Kozakken Boys, dat eveneens bezig is aan een vrije val. Daar liggen ook kansen.”

Naast Noordwijk, Rijnsburgse Boys en Katwijk won ook FC Lisse. Louter positieve berichten dus.

,,Knap. Het is altijd moeilijk op Houtrust. Lisse en ook Rijnsburgse Boys zijn veilig. Die hebben nog een paar punten nodig. En wellicht is er nog meer mogelijk. Rijnsburg staat maar zeven punten achter. Ik had assistent Dick Heemskerk, die de geschorste Oosterlee verving, zaterdag in de nababbel en die zei: ‘Het is een knotsgekke competitie, je weet het nooit’. Ik wil daarbij wel een kanttekening plaatsen. Ze staan niet als nummer twee zeven punten achter, zoals Quick Boys, en zijn dus ook afhankelijk van andere ploegen.”

Zondag was je dus bij AFC, dat op de titel afstevent. Is die ploeg zoveel beter dan VVSB?

,,Nee, gisteren niet. Ze speelden geen beste wedstrijd. Op de tribune zaten ook Niek Oosterlee en Ed Bos. We vroegen ons hardop af of AFC op zaterdag ook bovenin mee zou draaien. Het antwoord was volmondig nee.”

,,Maar het ziet er wel heel goed voor ze uit. AFC staat negen punten voor en heeft met Willem Leushuis een ervaren trainer die de klappen van de zweep kent. VVSB heeft het laten liggen. Die hadden alleen tweede kunnen staan. Maar voor VVSB is het geen ramp. Die draaien een prima seizoen.”

POPULAIRE BERICHTEN