In de rubriek Vergeten Verleden duikt Leo Schrama in de historie en reconstrueert hij bijzondere verhalen uit het regionale amateurvoetbal. In de vijfde aflevering van het seizoen het verhaal van FC Lisse aan het begin van deze eeuw. De Lissese voetbalclub kende qua prestaties eerst een rampjaar, maar die werd gevolgd door een seizoen met volop hoogtepunten.

Een rampseizoen gevolgd door een superjaar, of andersom. Dat laatste maakte Katwijk na het behalen van de landstitel in juni 2013 mee, waarna de oranjehemden in mei 2014 roemloos degradeerden uit de Topklasse. FC Lisse maakte aan het begin van deze eeuw het omgekeerde mee. Hoewel de landstitel toen net niet haalbaar bleek.

We schrijven het seizoen 1999-2000. Met Wim Schaap als hoofdtrainer maakt FC Lisse een seizoen door waarin het gaandeweg steeds verder bergafwaarts gaat met de fusieclub. De kampioen van drie seizoenen eerder moet vrezen voor degradatie. Uiteindelijk sleept FC Lisse op de valreep een beslissingswedstrijd om lijfsbehoud uit de bus. Het toch al niet van zelfvertrouwen overlopende geel-blauwe gezelschap moet op 19 mei 2000 het vege lijf zien te redden tegen Marken. Plaats van handeling: Sportpark Duinwetering in Noordwijk.

Die dag stroomt het Noordwijkse sportpark bomvol, waarbij vooral de Lissese supporters de gang naar de badplaats met knikkende knieën hebben gemaakt. Ruim tien jaar na de entree op het hoogste amateurniveau, met daarin als glorieus hoogtepunt de titel in 1997 toen Scheveningen op Middelmors in een historisch beslissingsduel werd verslagen, dreigt nu degradatie.

Parallel
Stephan Spruijt herinnert zich dat beslissingsduel nog als de dag van gisteren. ,,Het jaar daarvoor had ik afscheid genomen als speler. Om meteen als assistent van Schaap bij de club aan de slag te gaan. Het werd een lastig seizoen. De laatste twee competitiewedstrijden moesten we punten pakken. Lastig, want we kampten met de nodige personele problemen. Toen heb ik mijn voetbalschoenen weer aangetrokken. Die punten kwamen er gelukkig en daarmee ook de wedstrijd tegen Marken. Conditioneel was ik niet helemaal top, maar nood breekt wet. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de terugkeer van Kevin Winter aan het einde van vorig seizoen.”

Zoals gebruikelijk bij dergelijke wedstrijden valt er die dag van goed voetbal nauwelijks te genieten. De spanning en vooral het scoreverloop vergoeden veel, zo niet alles. FC Lisse is lange tijd de weg volledig kwijt en als Gerro Sanders Marken nog voor rust op 1-0 zet, pakken er zich op deze zonnige dag donkere wolken samen boven de Lissenaren. De zwalkende formatie is tevergeefs op zoek naar ritme. Uiteindelijk is het na 82 minuten toch raak. De mee opgestoomde Spruijt levert met buitenkantje rechts de bal op een presenteerblaadje in bij Jerrel Linger. FC Lisse heeft weer wat lucht. Twee minuten later volgt de ijskoude douche als Pascal Hoogland het vonnis over de FC lijkt te vellen (1-2).

Accu leeg
Achter de goal van Lisse ijsbeert de markante Marken voorzitter Jan Uithuisje vanaf dat moment onophoudelijk heen en weer. Waarbij hij om de haverklap zijn uurwerk raadpleegt. Samen met de supporters uit Marken kan Uithuisje wel door de grond zakken als Erwin van der Lugt in de blessuretijd na een scrimmage de bal van dichtbij binnenwerkt (2-2). Dat betekent verlengen en daarin kan het ineens alle kanten op.

Het is dit keer de goed doorzettende Murat Böke die namens FC Lisse aan het einde van de eerste verlenging Linger in staat stelt de 3-2 voor zijn rekening te nemen. Maar geheel in de geest van de wedstrijd slaat Marken, opnieuw via Sanders, keihard terug (3-3). Met die stand op het scorebord fluit arbiter Bakker na een zinderend duel zeven minuten later af.

,,Die treffer had eigenlijk nooit mogen vallen. Ik bleef op de doellijn hangen en hief daardoor buitenspel op. De accu was op dat moment bij mij helemaal leeg. Ik zat er volkomen doorheen. Met alle vervelende gevolgen van dien”, blikt Spruijt terug op de ultieme slotfase.

Zinderend
Na zes doelpunten die geleidelijk zijn verdeeld, dienen strafschoppen de beslissing te brengen. De loterij, zoals Schaap het later omschrijft, maakt de oefenmeester met de handen voor de ogen mee van uit de dug-out. Helemaal alleen. Diens assistent Spruijt staat immers noodgedwongen binnen de lijnen. De allereerste en dus belangrijke strafschop wordt door Spruijt benut en terwijl de zenuwen over de Duinwetering gieren, gaat het daarna tot 2-2 gelijk op. Als Leon van der Zwet ook de derde Lissesse pingel achter Eelco Zeinstra heeft geknald, keert Ron Bouman de elfmetertrap van Pascal Hoogland. De bloeddruk blijft echter onverminderd hoog omdat ook Murat Böke namens FC Lisse mist.

Dat er op dergelijke momenten eeuwige roem valt te verwerven, bewijst de bij FC Lisse vertrekkende Bouman. Eerst houdt de goalie Erik Teerhuis van scoren af om daarna doodleuk achter de bal te gaan staan en FC Lisse met een laatste rake trap te verzekeren van het hoofdklasserschap. Met held Bouman op de schouders en Schaap nog altijd helemaal alleen in de dug-out, viert Lisse hierna volop feest. Op de act die FC Lisse deze middag opvoert zou Harry Houdini, de vermaarde Amerikaanse boeienkoning, jaloers zijn geweest, kopt een regionale krant. Veel treffender kan het zinderende schouwspel dat zich voor duizenden toeschouwers heeft afgespeeld niet omschreven worden.

houdini
Frappant
Op hetzelfde veld spelen zich precies 51 weken later dezelfde taferelen af. De insteek is echter heel anders. FC Lisse viert opnieuw feest. Met ook dit keer Schaap in de dug-out, met nu naast hem zijn assistent Spruijt, die in tegenstelling tot een jaar eerder deze middag rustig achterover kan leunen. Door een 2-5 overwinning op Noordwijk verovert FC Lisse op 12 mei 2001 de titel in de Hoofdklasse A. Om zich enkele weken later tot zaterdagkampioen te kronen. De dubbel tegen zondagkampioen Baronie loopt vervolgens op een teleurstelling uit voor de FC. Schorsingen en blessures gooien roet in het eten, zodat de landstitel dat jaar in Breda belandt.

Spruijt legt tenslotte nog een bruggetje naar het heden. De overeenkomsten met de seizoenen 1999-2000/2000-2001 zijn in zijn ogen frappant. ,,Vorig seizoen ontsnapte FC Lisse op de valreep aan degradatie door Staphorst in de play-offs de baas te blijven, terwijl het in het lopende seizoen op koers ligt voor een volgend kampioensfeestje.”

TV West was erbij in 2000 en maakte een samenvatting van het duel
[youtube id=”o358YDuW07k” width=”620″ height=”360″]


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)