Inktzwart. Zo mag de voetbaljaargang 2000-2001 voor Rijnsburgse Boys omschreven worden. Doorgaans duidt zo’n seizoen op sportieve malheur. Als deze echter gepaard gaat met een persoonlijk drama is die uitdrukking pas echt op zijn plaats. Voetbal mag voor velen dan wel de belangrijkste zaak van alle onbelangrijke dingen zijn, het plotseling overlijden van een medespeler en (voetbal-)vriend gaat alle voorstellingsvermogen te boven.

Iets dergelijks speelde zich af in het seizoen 2000-2001 bij Rijnsburgse Boys, dat het seizoen vol verwachting startte onder de nieuw aangestelde Cock Jol. Onder de nieuwe spelers bevond zich de 23-jarige middenvelder Michel van Hooy, die overkwam van buurman Quick Boys.

Op Nieuw Zuid is hij na 76 officiële wedstrijden langzaam maar zeker op de achtergrond geraakt. Zijn voetbalcarrière verloopt haperend en op Middelmors hoopt de oorspronkelijk uit Nieuwveen afkomstige Van Hooy de draad weer op te pakken. Op het moment van tekenen van de middenvelder zwaait Henk Wisman de scepter bij de geel-zwarten. Z’n oud-trainer bij Quick Boys.

Wisman tekende in de zomer van 2000 echter onverwacht een contract bij FC Volendam, zodat er van een sportief weerzien geen sprake zal zijn. Cock Jol is zijn opvolger. Onder ‘de broer van’ wil het, met een selectie die daartoe wel in staat moet zijn, niet echt vlotten met ‘de Uien’. Na acht duels beschikt zijn ploeg over slechts negen punten. ‘Dat moet beter,’ klinkt het begin november vanaf Middelmors, waar na een aantal magere jaren nadrukkelijk op succes wordt gejaagd.

Verslagenheid
Op 27 januari 2001 heeft geel-zwart de smaak in ieder geval weer eens te pakken. Op Nieuw Zuid wint de ploeg van Jol met duidelijke cijfers van Quick Boys: 2-4. Zonder Van Hooy overigens, die ook op deze middag niet in actie komt. Alles bij elkaar staat de teller bij Rijnsburgse Boys voor de middenvelder eind januari op welgeteld één invalbeurt.

Het plotselinge vertrek van Wisman wordt door Van Hooy vanaf het eerste moment dan ook als een grote tegenvaller ervaren. Een week later, op zaterdag 3 februari wordt er niet gevoetbald. Koning Winter regeert in Nederland. Een dag later wordt de voetbalwereld opgeschrikt door het bericht dat de middenvelder van Rijnsburgse Boys in de nacht van zaterdag op zondag in de omgeving van Naarden dodelijk verongelukt is.

Nadat de taxi, met onder andere Van Hooy als inzittende, onder winterse omstandigheden bij een kettingbotsing betrokken raakt, wordt de voetballer na te zijn uitgestapt door een passerende auto gegrepen. Met alle fatale gevolgen van dien. De verslagenheid is enorm en alom.

Michel van Hooy als speler van Quick Boys

Nadat de begrafenis van Michel op vrijdag 9 februari onder overweldigende belangstelling in Nieuwveen heeft plaatsgevonden speelt Rijnsburgse Boys nauwelijks een dag later op Houtrust. Mede op verzoek van de familie van Michel reist Rijnsburgse Boys toch af naar Scheveningen, hoewel spelers en staf  in eerste instantie liever helemaal niet in actie waren gekomen.

Getraind is er nauwelijks door de geel-zwarte selectie, de gedachten zijn begrijpelijkerwijze elders. Als spelers en staf in verbondenheid het hoofdveld van Houtrust hebben betreden, volgt een indrukwekkende minuut stilte. Van de diep gekoesterde wens om de drie punten aan hun voetbalvriend op te dragen komt niets terecht. Scheveningen walst met 4-0 over de geel-zwarten heen. Het voelt die middag allemaal aan als bijzaak. De thuisploeg viert de zege ingetogen.

Rampspoed
Daarmee is het leed nog niet geleden voor de Rijnsburgse vereniging. Eind februari 2001 verongelukt ook Henk Star, speler van Rijnsburgse Boys 3. Het overlijden van Star, die eerder ook nog kortstondig voor het eerste elftal uitkwam, dringt het voetbal in deze rampmaand op Middelmors opnieuw naar de achtergrond. Als zijn team aan het einde van het seizoen de titel behaalt in de reserve Tweede Klasse wordt dat kampioenschap door zijn teamgenoten opgedragen aan hem.

Alle rampspoed ten spijt is de maat enkele weken later alsnog vol op Middelmors. Jol wordt per direct van zijn verplichtingen ontheven. Oud-eerste-elftalspeler Dick Heemskerk, ook toen al assistent-trainer, wordt als interim-trainer aangesteld voor de rest van het seizoen.

,,Hiermee sluiten we een rampseizoen op waardige wijze af.”

Captain Martin den Haan legt na het ontslag van Jol de vinger op de zere plek. ,,We hebben een goede selectie, maar nog steeds geen goede ploeg”, constateert Den Haan. Onder interim-trainer Heemskerk maakt Rijnsburgse Boys het seizoen vervolgens naar behoren af. Verder dan een teleurstellende negende plaats in de eindrangschikking reikt geel-zwart echter niet. Jimmy Simons, de huidige trainer van FC Rijnvogels, wordt dat seizoen met acht treffers topscorer op Middelmors.

Toch valt er tussen al het inktzwarte nieuws nog een klein succesje te melden aan het einde van de rit. Door VVSB na strafschoppen te verslaan, na de 0-0 na negentig minuten, legt de Middelmors-equipe beslag op de NUON-Cup. Met dank aan goalie Lennart Hegie die die maar liefst vier paars-gele strafschoppen weet te stoppen.

Plaquette
Het is na een droevig seizoen niet eens een pleistertje op de geel-zwarte wonde. ,,Hiermee sluiten we een rampseizoen op waardige wijze af”, klinkt het aan het eind van die voetbaljaargang uit de mond van Heemskerk.

Komende week is het precies zeventien jaar geleden dat Van Hooy verongelukte. Zijn gedachtenis wordt op Middelmors nog altijd levendig gehouden. Als spelers en het arbitrale kwartet zich voor aanvang van een thuiswedstrijd opmaken om het veld te betreden, herinnert de plaquette in de hal bij de kleedkamers aan Van Hooy. De middenvelder die zijn voetbalcarrière, maar nog veel tragischer, zijn leven abrupt beëindigd zag worden voordat het allemaal goed en wel begonnen was.

Archieffoto’s: Leidsch DagbladPOPULAIRE BERICHTEN