Het voetbalseizoen zit er bijna op. Bijna dan. Op De Krom wordt er nog reikhalzend uitgekeken naar (weer) een kampioenschap. In Lisse dienen de tanden nog even stevig op elkaar te worden gezet, terwijl Ter Leede hoopvol vooruit kijkt naar de naderde promotieduels. In Noordwijk is de euforie nog volop aanwezig na de twee titels van zowel SJC als vv Noordwijk, die afgelopen weekend in de wacht werden gesleept.
Nog zetten we de klok weertop even terug naar het seizoen 2008-2009. Het één na laatste reguliere seizoen van de Hoofdklasse in de top van het Nederlandse amateurvoetbal. Met drie afdelingen op zowel zaterdag als zondag maakten maar liefst 84 verenigingen ook dat jaar deel uit van de landelijke zaterdag en zondag amateurtop. Met op zaterdag het zestal Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Noordwijk, FC Lisse en Ter Leede. Met VVSB op zondag staat de teller in dat seizoen op zeven regionale clubs op het hoogste amateurniveau.
Emmen-syndroom
Na eerst de titel in de Hoofdklasse A veroverd te hebben, legde Rijnsburgse Boys aan het einde van dat seizoen eveneens beslag op de zaterdagtitel. Vervolgens rook het team van trainer Ted Verdonkschot aan de landstitel. Meer dan dat zelfs. Het is gemeenzaam bekend dat het na verlenging inclusief een bloedstollende penaltyreeks op de valreep alsnog fout ging in de return tegen WKE. Het ‘Emmen-syndroom’ doet velen op Middelmors, nu negen jaar later, nog altijd huiveren.
Na deze voetbaljaargang naderde de zogenaamde voetbalpiramide met rasse schreden. Het moest allemaal anders vond de KNVB. Na jarenlang getouwtrek en overleg gingen de amateurclubs ten lange leste overstag en werd er besloten om met ingang van het seizoen 2010-2011 zowel op zaterdag als op zondag een Topklasse in te stellen.
Nog wel strikt gescheiden, dat wel. De plek in de eindrangschikking in elke Hoofdklasse in het seizoen 2009-2010 zou daarbij maatgevend zijn of een club op dat hogere niveau terecht zou komen.
‘Nog even en die oude Hoofdklasse is grotendeels weer terug’
Rijnsburgse Boys en FC Lisse plaatsten zich dat seizoen rechtstreeks voor de Topklasse. Katwijk en VVSB deden dat via de achterdeur na promotiewedstrijden te hebben gespeeld tegen respectievelijk GVVV en Venray. Wat verder opvalt is dat uit de toenmalige Hoofdklasse A zaterdag momenteel maar liefst negen ploegen, naar verwachting, ook volgend seizoen op Tweede en Derde Divisie niveau zullen uitkomen. Het toont eens temeer de kracht van de ‘oude’ Hoofdklasse A aan.
Ter zielen gaan
Van de veertien clubs die destijds in deze competitie uitkwamen dient verder nog vermeld te worden dat de beide degradanten inmiddels het loodje hebben gelegd. DOTO fuseerde met dorpsgenoot Pernis en heeft sportief gezien een stapje terug moeten doen.
Het Rotterdamse TOGR werd enkele jaren later wegens een gebrek aan toekomstperspectief zelfs opgeheven. Een blik op de eindstand van de zaterdag Hoofdklasse A aan het einde van de jaargang 2009-2010 geeft daarmee een leuk inkijkje richting de actuele situatie in de Tweede en Derde Divisie. Nog even en die oude Hoofdklasse is grotendeels weer terug, zal menig lezer hoopvol denken.
Eindstand Hoofdklasse A zaterdag seizoen 2009-2010
Verbouwingswerkzaamheden
Nadat de Topklasse-kogel door de kerk was, werd er vanuit Zeist driftig verder gesleuteld en gebouwd aan de door de KNVB zo gewenste voetbalpiramide. Hoewel ook dit keer de meeste verenigingen in eerste instantie niet stonden te trappelen van enthousiasme werden de beide Topklassen met ingang van het seizoen 2016-2017, volgens een vergelijkbaar procedé vervangen door twee Derde Divisies, waar de (gemixte) Tweede Divisie bovenop werd gezet.
Dat er ook beloftenteams tot beide afdelingen werden toegelaten, is tot op de dag van vandaag voor veel liefhebbers een doorn in het oog. Volgens de KNVB is de voetbalpiramide hiermee compleet. Dat er nog aanpassingen zullen volgen in de toekomst lijkt echter zeker.
‘Vergelijk dat eens met bijvoorbeeld de gemeente Apeldoorn. Die telt 160.500 inwoners.’
Zo is promotie vanuit de Tweede Divisie momenteel nog altijd geen verplichting, De beloftenteams blijven een blok aan menig been, terwijl zaterdag en zondag clubs zowel in de Derde Divisie als in de Hoofdklasse nog altijd gescheiden blijven. Met als gevolg veel onnodige en kostbare busreizen en minder derby’s tot gevolg. Verbouwingswerkzaamheden aan de piramide zijn er op dit moment dus nog voldoende.
Toekomst
Samen met Noordwijk en SJC bedraagt de regionale inbreng in de Tweede en Derde Divisie volgend seizoen minimaal acht clubs. Ter Leede kan zich daar nog bijvoegen. FC Rijnvogels blijft (voorlopig?) achter in de Hoofdklasse. Wel met de ambitie om de sprong opnieuw te maken.
Met minimaal acht regionale clubs die volgend seizoen op Tweede en Derde Divisie niveau actief zijn is de Duin- en Bollenstreek rijkelijk vertegenwoordigt in de landelijke top. Katwijk, Noordwijk/Noordwijkerhout, Lisse en Teylingen grenzen aan elkaar. Op welgeteld 155 km2 tellen deze vier gemeenten ruim 165.000 inwoners.
Vergelijk dat eens met bijvoorbeeld de gemeente Apeldoorn. Die telt 160.500 inwoners. Zeker dan besef je hoe het voetbal hier leeft en beleefd wordt. En daar mag iedere voetballiefhebber in deze regio, ongeacht zijn of haar favoriete clubkleuren, heel erg trots op zijn.
Het allermooiste is dat het eigenlijk alleen nog maar fraaier kan worden in de toekomst. En dat is een fantastische constatering voor elke voetballiefhebber in de Duin- en Bollenstreek. Nu het seizoen haar ontknoping nadert kan ik tenslotte alleen nog maar zeggen: gefeliciteerd Noordwijk en SJC. ‘Zet ‘m op’, geldt de komende wedstrijden in het bijzonder voor Katwijk, FC Lisse en Ter Leede.
Foto: Orange Pictures
Lees ook: ‘Het moeilijke seizoen van Serbony eindigt met een vraagteken’