De ledenraad van de KNVB stemde in juni in met een plan om de voetbalpiramide te gaan veranderen. De voetbalbond heeft twee jaar uitgetrokken om de optimale situatie te creëren en zodoende vindt er zowel deze voetbaljaargang (2022-2023) als volgend seizoen vanaf de Eerste Klasse versterkte degradatie plaats. In dit artikel zetten we per competitie op een rijtje wat de uitgangspunten zijn en op welke plek de regioclubs minimaal moeten eindigen.

Eerste Klasse B, zaterdag: Valken ‘68

Valken ’68 is nu al enkele jaren eersteklasser: om ook volgend seizoen op dit niveau actief te zijn, moeten de Valkenburgers minimaal negende worden. De nummers tien en elf gaan de nacompetitie in, terwijl de onderste drie teams van de ranglijst rechtstreeks degraderen.

Mocht de competitie nu eindigen, dan zou Valken ’68 een probleem hebben. De Valkenburgers staan met een tiende plek net onder de streep. De ploeg van Derek van der Plas kende met negen punten uit vijf duels een goede start, maar zakte door twee nederlagen op rij weer wat af.

10. Valken ’68 7-9

Nacompetitie: 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Eerste Klasse A, zondag: SV Hillegom

Voor de andere eersteklasser uit de regio, zondagclub SV Hillegom, gelden dezelfde voorwaarden als in de afdeling van Valken ‘68. Drie clubs degraderen rechtstreeks en twee verenigingen worden veroordeeld tot de nacompetitie.

Gezien de huidige vorm lijkt SV Hillegom niet te hoeven vrezen. De Hillegommers pakten acht punten uit de laatste vier duels en zijn gestegen naar de vijfde plaats op de ranglijst. Het doorgebroken talent, Jesper Warmerdam, hoopt en verwacht geen degradatiestress te ervaren. “We hebben een goed team en ik denk dat we ver kunnen komen. Als we zo blijven spelen, denk ik niet dat we naar onderen hoeven te kijken.”

5. SV Hillegom 7-12

Nacompetitie: 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Tweede Klasse D, zaterdag: Foreholte en Kagia

Ook voor Foreholte en Kagia is het goed dat de competitie nog lang duurt. Beide regioclubs nemen nu een positie onder de streep in. Voor Foreholte (negende) zou dat nacompetitie betekenen en voor Kagia (dertiende) directe degradatie. In 2D dalen drie clubs rechtstreeks af en moeten er drie de nacompetitie in. Een plek bij de eerste acht  is dus vereist.

Vooral Kagia zal zich snel moeten herpakken. De Lisserbroekers wonnen nog niet en dus is de schamele oogst na zeven wedstrijden is twee punten. Foreholte laat dit seizoen duidelijk twee gezichten zien. De Voorhouters wonnen hun drie thuiswedstrijden, maar pakten op vreemde bodem in vier duels pas één punt.

Overigens zijn er drie ploegen met tien punten, maar Foreholte heeft het minste doelsaldo.

9. Foreholte 7-9
13. Kagia 7-2

Nacompetitie: 9, 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Derde Klasse A, zaterdag: Van Nispen en VVSB zat.

Stephan Spruijt kondigde het vorige maand in een interview met VIDB al aan. De kans dat Van Nispen volgend seizoen nog in de Derde Klasse uitkomt, is erg klein. De nummers twaalf tot en met veertien degraderen rechtstreeks. De clubs die eindigen op plek acht, negen en tien moeten de nacompetitie in.

Het verhaal van Van Nispen is bekend. De club zit na het vertrek van nagenoeg de volledige Noordwijkse Zaterdag 1 in een overgangsfase. Het huidige team lijkt niet goed genoeg om een rol van betekenis te gaan spelen. De cijfers spreken boekdelen: nul punten uit zeven duels en een doelsaldo van -29.

De zaterdagtak van VVSB is bezig aan zijn afscheidstournee en verdwijnt volgend seizoen van standaardniveau. De hoofdmacht – uitkomend in de Derde Divisie – heeft zich weer ingeschreven voor de zaterdag en de regels staan niet toe dat een club op één speeldag twee standaardteams heeft. VIDB sprak laatst met Stefan Kraaijvanger en daarin gaf de trainer aan met zijn team graag goed te willen eindigen We willen met elkaar wat nalaten en met opgegeven hoofd dit hoofdstuk sluiten.”

9. VVSB 7-9
14. Van Nispen 7-0

Nacompetitie: 9, 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Vierde Klasse A, zaterdag: SJC, Teylingen en Warmunda

Sinds dit seizoen bestaat er in West 2 weer een Vijfde Klasse en dat betekent dat er nu voor het tweede jaar op rij gedegradeerd kan worden uit de Vierde Klasse. Teylingen, Warmunda en SJC zat. zijn clubs die vooral het vizier naar boven hebben gericht, maar om niet in de problemen te komen, is een plek bij de eerste negen benodigd. De nummers tien en elf gaan de nacompetitie in, de drie lager geëindigde clubs gaan er rechtstreeks uit.

Dat betekent dat SJC gezien de huidige elfde plaats een probleem zou hebben. Het euvel bij de zwart-witten zit ‘m vooral in de vele remises: liefst vijf van de zeven wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Warmunda en Teylingen staan met elf punten respectievelijk zesde en zevende, maar zullen toch hopen zich in ieder geval in de strijd om de periodetitels te kunnen mengen. De achterstand op koploper NSV ’46 bedraagt overigens maar vier punten

6. Warmunda 7-11
7. Teylingen 7-11
11. SJC 7-8

Nacompetitie: 10 en 11. Degradatie: 12, 13 en 14

Headerfoto: Peer Compeer
Foto in artikel: Tino Stulen

Lees ook: Spruijt beseft dat lijfsbehoud een soort mission impossible wordt: ‘Het is David tegen Goliath’
Check ook: Kraaijvanger (VVSB zat.): ‘Willen met elkaar wat nalaten’

POPULAIRE BERICHTEN