Als blijkt dat je kinderen een balletje trappen erg leuk vinden, dan zie je dat als ouder liever niet in je eigen tuin gebeuren, tenzij je tuin een redelijk formaat heeft. Kinderen voetballen vaak op straat, maar niet geheel zonder risico. In woonwijken mag dan wel langzaam gereden worden, toch ligt het gevaar op de loer. Zo ook het gevaar dat je kinderen zelf schade veroorzaken met de bal; komt hij hard tegen een auto aan, of tegen een ruit, dan is dat bijzonder vervelend en een dure aangelegenheid.

Dan toch maar liever een grasmat in de eigen achtertuin. Natuurlijk hoeft deze geen voetbalveld afmeting te hebben! Een balletje trappen kan al op een beperkt stuk gras. Welk gras je daarvoor koopt lees je hier.

Grasmat voor de eigen achtertuin

Echt gras voetbalt het fijnste voor je kinderen, het bootst immers precies de situatie na van die op het voetbalveld, maar ook een schuiver is niet erg; je kind valt nooit echt hard. Om de ideale grasmat aan te leggen kun je graszoden kopen, dit zijn kant en klare opgerolde grasmatten die je gewoon thuis kunt laten bezorgen (dit is echt aan te bevelen gezien het gewicht van de graszoden).

Alleen, welke grasrollen koop je dan? De betere leveranciers verkopen diverse grassoorten. Zo kun je siergras kopen, echt gazon gras dus, of wat stugger gras wat geschikt is om op te voetballen. Bij de leverancier tref je dus zowel siergras, voetbalgras of sportgras.

Voetbalgras is beter bestand tegen het intensieve gebruik ervan.

Voetbalgras bezorgen en plaatsen

Wie niet over een aanhanger beschikt, kan grasrollen het beste laten bezorgen. De grasrollen zijn namelijk zwaar en niet zomaar in de achterbak te vervoeren, dit kan slecht zijn voor de vering van je auto.

Plaatsen van graszoden

Het plaatsen van de graszoden is in principe in een middag gebeurd. Wel heeft de ondergrond eerst een voorbereiding nodig. Egaliseer de ondergrond, verwijder oude wortels, stenen en overige zaken. Ploeg de aarde om, zodat het makkelijk te mengen is met een speciale mix bestemd voor de aanleg van graszoden. Deze bieden extra voeding. Ook kunnen er eventueel oude bladeren doorheen geschept worden.

Na het egaliseren moet de aarde nog vochtig gemaakt worden; doe dit de avond voordat de graszoden gelegd worden. Op deze manier is de aarde vochtig, maar niet drijfnat. Want in drijfnatte aarde trap je makkelijk putten, het werkt niet fijn.

Plaatsing van graszoden na de voorbereiding

De juiste werkwijze is te beginnen langs een al bestaande rechte lijn, dus langs een border bijvoorbeeld. Je werkt in lange stroken, dus verticaal in de lengterichting. Op deze wijze rol je de graszoden naast elkaar uit. Bewaar eventueel afsnijdsel, wat weer te gebruiken kan zijn voor opvulling van andere plekjes eventueel.

Na het leggen kan er al even over het gras gelopen worden, maar belast het nog niet teveel. De kinderen kunnen pas na ongeveer een maand echt gaan voetballen op het gras, aangezien de wortels de tijd moeten krijgen om te aarden.

POPULAIRE BERICHTEN