Niek Oosterlee is gepokt en gemazeld in de voetballerij, maar zelfs voor de Alphenaar blijft de competitiestart een onwennig fenomeen. ,,Zo’n eerste wedstrijd is altijd heel apart en brengt altijd een bepaalde druk met zich mee”, zegt Oosterlee. Of Rijnsburgse Boys klaar is voor de opening bij landskampioen Spakenburg, durft de coach niet te zeggen. ,,Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.”

Voor Oosterlee lijkt op de eerste competitiewedstrijd een vloek te rusten. ,,Ik ga mijn zesde seizoen bij Rijnsburgse Boys in en we hebben geloof ik nog geen enkele keer de eerste wedstrijd gewonnen. En volgens mij in mijn tijd bij FC Lisse ook niet. Het wordt dus maar eens tijd om daar verandering in te brengen.”

De uitwedstrijd bij Spakenburg is meteen een schitterend affiche, vindt ook Oosterlee. ,,Dit is een grote wedstrijd voor zowel Spakenburg als ons. We ontlopen elkaar niet zoveel. De ene keer winnen zij en de andere keer wij.”

Het laatste onderlinge treffen staat menigeen nog helder op het netvlies en ging de geschiedenisboeken in. Rijnsburgse Boys won met 7-2 en Raily Ignacio scoorde zes keer tegen zijn oude ploeg. Oosterlee hecht er nu weinig waarde meer aan.

,,Nee, bij mij leeft die wedstrijd niet meer. Dit is een andere competitie en een andere ondergrond. Dat kunstgras blijft voor mij toch een apart fenomeen. Als ploeg die op gras traint en zijn wedstrijden daarop speelt, ben je gewoon in het nadeel. Daarbij vind ik de kunstgrasmatten in Spakenburg heel slecht.”

Kunstgras

Oosterlee is niet bepaald een voorstander van kunstgras. ,,Het is zoals Fred Rutten bij ADO – Feyenoord zei: je ziet op kunstgras nooit een snelle wedstrijd. De balt rol misschien wel snel, maar spelers hebben moeite om te wenden en te keren. Het vereist een andere manier van voetballen.”

Terug naar de wedstrijd van zaterdag. Rijnsburgse Boys reist zaterdag gehavend af naar de Westmaat. Vooral op het middenveld heeft Oosterlee de nodige problemen. Danny van der Vijver ondergaat een kijkoperatie aan zijn enkel en komt voorlopig niet in actie. Ook Martin van Eeuwijk is geblesseerd. Daarnaast ontbreekt de geschorste Mark van den Boogaart.

,,Martin heeft al vier of vijf maanden geen wedstrijd meer gespeeld en moet een grote inhaalslag maken. Hij ligt een week of vier achter op de groep”, zegt Oosterlee. ,,Mark vervang je niet zomaar. Het is een speler met specifieke kwaliteiten en een teamspeler pur sang. Het is zonde dat we hem drie wedstrijden moeten missen.”

Van Gaal

Voor Oosterlee wordt het afwachten hoe zijn ploeg zich zal weren in Spakenburg. Conclusies verbinden aan de oefencampagne wil hij niet. ,,Vorig jaar hadden we een heel goede voorbereiding, maar een schrikbarend slechte eerste competitiewedstrijd. Nu hebben we een iets mindere voorbereiding gehad, geen slechte, maar niet eentje waarvan je denkt: goh wat goed. Een voorbereiding zegt natuurlijk niet alles. Dat je zag aan Van Gaal bij Manchester United.”

Volgens Oosterlee is het woord nu aan de spelers. ,,Onze inbreng als trainers wordt als het goed gaat schromelijk overdreven en als het minder gaat schromelijk overschat. Natuurlijk leven we al tijden toe naar deze wedstrijd, maar uiteindelijk moeten de spelers op het veld het doen. Een trainer is afhankelijk van zijn spelers. Van Gaal heeft het fantastisch gedaan op het WK, maar waar was die geweest zonder Robben?”

Foto: Hans Heemskerk

POPULAIRE BERICHTEN