Wie dit seizoen regelmatig een bezoekje brengt aan de Middelmors komt vaak chagrijnig weer thuis. Rijnsburgse Boys maakt momenteel moeilijke tijden door. De Uien staan na elf duels slechts op een elfde plaats in de Topklasse. De laatste twee duels, tegen laagvliegers Hoek en ONS Sneek, gingen verloren zonder dat er ook maar een doelpunt werd gescoord. Het woord crisis is nog te vroeg, maar er zullen snel punten gepakt moeten worden. VIDB bespreekt de situatie met bestuurslid technische zaken Ed Bos en trainer Niek Oosterlee.

,,Het is momenteel minder leuk om boodschappen te doen”, zegt Bos met gevoel voor humor. ,,Het gaat niet zoals gehoopt. Al ligt het eraan hoe hoog je de lat legt. Maar we kunnen er niet omheen. Zo eerlijk moet je zijn.” Bos relativeert gelijk de situatie. ,,Als we de afgelopen twee duels wel hadden gewonnen, had ik nu niet met jou gepraat en hadden we nu derde gestaan.”

Het gebrek aan scorend vermogen en de vele tegentreffers is ook Bos niet ontgaan. ,,We hadden graag nog een scorende spits of speler erbij gehad, maar dat is niet gelukt. We hebben met verschillende spelers gesproken, maar door allerlei redenen ketste het steeds af. De twee spelers die vorig seizoen veel scoorden, Van der Vijver en Ignacio, doen dat nu niet en dus wordt de druk op de defensie automatisch groter.”

Om de speelwijze aan te passen, om zo minder goals tegen te krijgen, daar voelt Oosterlee niet veel voor. ,,We hebben dat bij Sparta Nijkerk een keer gedaan. Mede gedwongen door personele bezetting. In de zes jaar dat ik hier trainer ben, hebben we altijd 4-3-3 gespeeld. Al onze spelers zijn op dat systeem gescout. De ploeg moet weer met zelfvertrouwen gaan spelen. Dat is een ongrijpbaar iets, maar daar valt of staat het mee. We moeten weer met de borst vooruit gaan lopen. Zorgen dat de Middelmors weer van ons wordt.”

Oudste selectie

De oefenmeester wijst op een aantal statistieken. ,,Ik ben daar veel mee bezig. Wij hebben bijvoorbeeld de hoogste gemiddelde leeftijd en dus heel veel ervaring. Mijn spelers hebben bij elkaar opgeteld ook  de meeste Topklasse-wedstrijden in de benen. Dat moeten we gaan aanwenden. Rustiger zijn op bepaalde momenten.”

Oosterlee zegt, na het vertrek van Kevin Winter, een verlengstuk te missen in het veld. ,,Daar maak ik me wel eens zorgen om. Kevin missen we daarin ontzettend. Dat was jarenlang mijn verlengstuk. Het is heel jammer dat hij weg is.”

Bos erkent op zijn beurt dat de selectie aan de smalle kant en niet helemaal uitgebalanceerd is. ,,De selectie had wat breder gemogen. Ook om de onderlinge concurrentie wat op te voeren. Maar we hebben ook wat pech gehad. Leon Tol had nog een schorsing staan bij Volendam waarvan wij dachten dat hij deze kwijt was. Van der Vijver hadden we eerder terugverwacht. Freke raakte in het openingsduel zwaar geblesseerd. En vorig seizoen tegen GVVV lliep Van den Boogaart tegen een dikke schorsing aan. We missen al het hele seizoen veel basisspelers.”

Geen excuses

Toch wil Bos de afwezigheid van spelers niet aanvoeren als excuses. ,,Het is zoals het is. De selectie is nog goed genoeg.”

Het bestuurslid legt uit waarom Rijnsburg niet de beschikking heeft over een grote selectie zoals bijvoorbeeld Katwijk of Noordwijk. ,,Wij kiezen al jaren voor spelers die echt een versterking zijn. Wij kunnen niet en talenten en gevestigde namen halen. Het is of/of. Niet en/en. Het credo bij ons luidt: een nieuwe speler moet beter zijn als diegene die vertrekt. Dat wil niet zeggen dat het er ook altijd uitkomt. Het ene jaar heb je daar meer geluk mee dan het andere jaar.”

De suggestie dat Oosterlee een jaar te lang is gebleven, wijst Bos resoluut van de hand. ,,Dat is altijd achteraf praten. Dat zeiden mensen vorig jaar ook rond deze tijd. Uiteindelijk mengden we ons nog bijna in de strijd om de titel.” Het zou ook niet eerlijk zijn tegenover de Alphenaar. Oosterlee leverde een puike prestatie door de afgelopen vijf seizoenen minimaal vijfde te worden. Weinigen kunnen hem dat nazeggen. Rijnsburg moet, mits compleet, in staat worden geacht omhoog te kruipen op de ranglijst. Net zoals dat vorig seizoen gebeurde.

Toekomst Oosterlee

Zit er misschien mede daarom nog een zevende seizoen Oosterlee in de pen? ,,Dat beslissen we altijd pas ergens in december. Dat doen we altijd zo.”

Oosterlee weet dat er zaterdag weer een moeilijke opdracht wacht. ,,Er zijn geen makkelijke potjes in de Topklasse. Als je niet goed bent, verlies je.” Tegen Hardenberg verwacht hij dat zijn ploeg er alles aan gaat doen om een goed resultaat te boeken. ,,We gaan er hard voor werken om de negatieve spiraal te doorbreken. Ik wil een ploeg zien die zich wil revancheren voor de afgelopen weken.”

Hoe hij de tegenstander wil bespelen, laat hij in het midden. ,,De trainer van Hardenberg leest dit ook. Het gaat er in ieder geval bij mij niet in dat mijn spelers niet meer kunnen voetballen. Het beste medicijn voor een ploeg is winnen. Laten we daar zaterdag mee beginnen.”

Tekst: Tom van der Wilt en Willem van Zuilen

Foto: Hans Oudwater

POPULAIRE BERICHTEN