Langzamerhand beginnen de verhoudingen zich uit te kristalliseren. Vijf clubs dingen mee naar de titel, één vereniging is al veilig (FC Lisse), terwijl de rest tegen degradatie strijdt.

Omdat de derby Katwijk – Rijnsburgse Boys later in een aparte voorbeschouwing aan bod komt, beginnen we met Ter Leede. Voor de Sassenheimers kan, net als voor Katwijk, het doek definitief vallen. De Sassenheimers hebben gevoelsmatig al afscheid genomen van het hoogste niveau, maar bij een nederlaag in eigen huis tegen ONS Boso Sneek is degradatie officieel.

Noordwijk is met Barendrecht en Capelle in een felle strijd verwikkeld om rechtstreekse handhaving. Als er geen gekke dingen gebeuren, zal één van die drie ploegen in de nacompetitie belanden. Noordwijk lijkt goede papieren te hebben om de dans te ontspringen. De Noordwijkers pakten tien punten uit de laatste vier duels en hebben nog een relatief gunstig programma. Zaterdag reist de rood-witte brigade af naar Scheveningen.

Met een zege op Capelle verzekerde FC Lisse zich vrijwel zeker van nog een seizoen Topklasse. De Lissenaren staan zes punten boven de streep en zullen uit de resterende wedstrijden nog wel wat puntjes sprokkelen. Van de laatste duels is die van zaterdag op papier de zwaarste. Lisse gaat op bezoek bij koploper GVVV, dat vooral in eigen huis ijzersterk is.

Kaskrakers

Een van de kaskrakers van het weekeinde is de topper in de Hoofdklasse A tussen Sparta Nijkerk en Quick Boys. ,,De wedstrijd van het jaar”, zei Derek van der Plas al. Quick Boys profiteerde vorige week optimaal van de nederlaag van Nijkerk en verkleinde het gat tot vier punten. Op de Ebbenhorst zal ongetwijfeld in een schitterende ambiance gespeeld gaan worden. Een grote supportersschare zal Quick Boys ondersteunen. Bij winst van hun favorieten is de titelstrijd helemaal open.

In 1B gaat FC Rijnvogels een nieuwe poging wagen om kampioen te worden. Net als vorige week zitten de Katwijkers in de wachtkamer. Rijnvogels moet zelf van Alexandria ’66 winnen en hopen op puntenverlies van zowel Swift als Zwaluwen ’30. ,,Laten we eerst maar zorgen dat we zaterdag goed voetballen”, weigert Hein van Heek op de zaken vooruit te lopen. Rijnvogels speelde bij Haaglandia onder zijn kunnen en kwam niet verder dan 1-1.

Grootse vorm

In de winterstop was de achterstand nog elf punten, maar inmiddels mag Valken ’68 zich gedeeld koploper noemen. De Valkenburgers grepen de macht door een 2-0 zege in de topper bij HVC ’10, de medekoploper. Gevoelsmatig is Valken ’68 nu de grote favoriet. Het elftal van Andries Wendt won zijn laatste zeven duels en verkeert in grootse vorm. Maar hoe zwaar weegt de druk van het koploperschap? Dat moet de thuiswedstrijd tegen MVV ’27 zaterdag uitwijzen.

Kagia leek in 3A een paar weken terug afgeschreven voor de titel, maar doet inmiddels weer volop mee. De Lisserbroekers staan samen met SEV aan kop. DWO volgt op een punt, maar heeft nog wel een inhaalduel tegoed. Kagia krijgt zaterdag Lugdunum op bezoek. In Leiden werd de heenwedstrijd met 5-3 gewonnen. De ploeg van coach Jerry Ubink scoorde dit seizoen al 57 keer, een gemiddelde van meer dan tweeënhalf per wedstrijd.

Foto: Hans Schalk

POPULAIRE BERICHTEN