De eerste titel kan een feit worden, terwijl de degradatiestrijd in de Topklasse zijn climax gaat naderen. Kortom, na een weekje rust gaat het zaterdag weer helemaal los.

FC Lisse kan bij winst op Capelle niet alleen zichzelf, maar ook de in nood verkerende streekgenoten een goede dienst bewijzen. De ploeg van coach Misha Salden, negende genoteerd op de ranglijst, heeft slechts een puntje meer dan nummer elf Capelle. Met een overwinning kan FC Lisse zich de nodige lucht verschaffen. Eerder dit seizoen werden in Capelle de punten gedeeld: 1-1.

Streekgenoot Noordwijk zal de ontwikkelingen op Ter Specke zeker nauwgezet volgen, want bij een winstpartij kan de ploeg van coach Robbert de Ruiter Capelle achterhalen en zich op een veilige plaats nestelen. Noordwijk treft met Excelsior Maassluis eveneens een ploeg uit het Rotterdamsche. Noordwijk won drie keer op rij, waarvan twee weken geleden in de laatste minuut bij Ter Leede, en mag dus met recht een ploeg in vorm worden genoemd. En dus lonkt plotseling rechtstreekse handhaving weer.

Voor Ter Leede lijkt Topklasse-behoud langzamerhand een utoptie te zijn geworden. De Sassenheimers verloren het als cruciaal bestempelde degradatieduel tegen Noordwijk en staan inmiddels negen punten achter de p/d-plek. Henk Wisman kondigde aan pas te zullen opgeven als het theoretisch niet meer mogelijk is. Grote vraag is of een revival van Ter Leede nog mogelijk is. Van de komende tegenstander, HHC Hardenberg, werd thuis gewonnen. Dat moet vertrouwen geven.

Een fractie minder penibel dan de uitgangspositie van Ter Leede is die van Katwijk. De oranjehemden verkeren eveneens in zwaar weer. De late gelijkmaker van FC Lisse (3-3) twee weken geleden was een flinke domper. Katwijk zal van de resterende vijf duels er minimaal vier moeten winnen om zijn kansen levend te houden. Om te beginnen zaterdag bij IJsselmeervogels. Het moge duidelijk zijn dat dat allesbehalve een gemakkelijke opgave is, hoewel de Spakenburgers ook niet bepaald in hun beste vorm steken.

Gezien de misère bij de regioclubs is de uitgangspositie van Rijnsburgse Boys een weelde. De equipe van Niek Oosterlee is opgeklommen naar de vierde plaats op de ranglijst. Het gat met de koplopers GVVV en Spakenburg bedraagt zes punten. En laat die laatste ploeg nou zaterdag net de opponent zijn op de Middelmors. Praten over een titel is wellicht wat veel van het goede. Dat Rijnsburgse Boys zich die luxe überhaupt kan veroorloven is al een compliment waard, gezien de beroerde seizoensstart.

In de Hoofdklasse A slaagt Quick Boys er maar niet in het gat met Sparta Nijkerk te verkleinen. Met nog vijf speelronden te gaan, bedraagt het onderlinge verschil nog altijd zeven punten. Volgende week brengt Quick Boys een bezoek aan de koploper. Om de Nijkerkers dan echt schrik te kunnen aanjagen, zou het prettig zijn als die ploeg zaterdag punten verspeelt tegen SDC Putten. Zelf zint Quick Boys op revanche tegen Montfoort. De uitwedstrijd ging met 3-0 verloren.

Bij FC Rijnvogels is de platte kar inmiddels van stal gehaald. Zaterdag zou het al zover kunnen zijn, al lijkt de kans op voorhand klein. Rijnvogels moet zelf winnen bij Haaglandia en hopen op een nederlaag van Swift en puntenverlies van Zwaluwen ’30. Trainer Hein van Heek is in ieder geval vol vertrouwen. Volgens hem is het niet zozeer de vraag of, maar wanneer zijn ploeg kampioen wordt. ,,Ik heb het gevoel dat deze groep onder druk zijn beste wedstrijden gaat spelen”, zei de coach woensdag in een uitgebreid audio-interview met Willem van Zuilen.

De topper in 2C tussen HVC ’10 en Valken ’68 komt later vandaag in een aparte voorbeschouwing aan bod.

Derdeklasser Kagia was de enige regioclub die vorige week in competitieverband in actie kwam. De Lisserbroekers boekten een knappe zege bij DoCoS (0-1). De Leidenaars werden daardoor niet alleen ontnomen van de tweede periodetitel, maar Kagia deed bovendien uitstekende zaken. De achterstand op DWO werd verkleind tot twee punten, al hebben de Zoetermeerders nog wel een wedstrijd tegoed. Kagia speelt zaterdag de lastige uitwedstrijd bij nummer vijf Semper Altius.

Foto: Piet van Kampen

POPULAIRE BERICHTEN