In de lentemaand maart wordt er gespeeld om de knikker. Langzamerhand wordt de schifting duidelijk in de competities. Wie doet er mee om het kampioenschap? Wie blijft in de grijze middenmoot hangen. Of wie gaat er nog een paar lange maanden tegemoet? Elke club heeft z’n eigen verhaal. Op korte termijn zou het in ieder geval lekker zijn om met een goed gevoel aan de paasbrunch te beginnen.

Dat goede gevoel zit al lange tijd snor bij VV Katwijk. Neem maar een kijkje op de ranglijst. Als promovendus staat de ploeg fier bovenaan in de Topklasse. Vorige week kregen ze een klein deukje in het vertrouwen. In een raadselachtige wedstrijd werd een 2-0 ruststand weggegeven tegen Kozakken Boys. De Katwijkers verloren op de eigen Krom met 3-4. Zaterdag neemt de ploeg van Dick Schreuder het op tegen Capelle. De stugge Capellenaren staan 10e in de Topklasse met zeven punten achterstand op een plek in de Tweede Divisie. Die felbegeerde plaats op de ranglijst lijkt dus uitgesloten. Oh en voor de Katwijk-fans is het sowieso feest. DJ Piet Ouwehand gaat supportershome ‘The Stars’ op z’n kop zetten. Hij is tevens materiaal man van het eerste. DJ en materiaalman: klinkt als een gouden combinatie.

Het reisje langs Bollenstreekclubs gaat verder voor Kozakken Boys. Goed, nu eens geen uitwedstrijd, maar lekker thuis in Werkendam. Maar weer staat er een wedstrijd op het programma tegen een club uit onze regio. Twee weken geleden speelde Kozakken Boys tegen Rijnsburgse Boys (2-1 voor Rijnsburg), vorige week dus tegen Katwijk en dit weekend speelt Kozakken Boys tegen FC Lisse. De ploeg van Robbert de Ruiter heeft het moeilijk. Met 20 punten uit 23 duels staat FC Lisse op de voorlaatste plek. Op persoonlijk vlak kwam er wel goed nieuws Lisse vandaan. Oud-selectiespeler Robin Stolp is de nieuwe teammanager van de zaterdagtak. ,,Daarmee is een van de wensen van wijlen Han de Haan in vervulling gegaan“, sprak Stolp mooie woorden over zijn nieuwe functie.

Jantje lacht, jantje huilt. Dat is het seizoen van Rijnsburgse Boys in een notendop. De ploeg wordt gekenmerkt door wisselvallige resultaten. Twee weken geleden won de ploeg van Oosterlee knap van Kozakken Boys, om vorige week weer kansloos te verliezen bij HHC Hardenberg. Het gat met nummer 7 GVVV is daarmee weer opgelopen tot vijf punten. De Uien ontvangen komende zaterdag SteDoCo. Die ploeg stond lang onderaan, maar lijken zich de laatste weken knap veilig te spelen. SteDoCo en Rijnsburg speelden eerder dit seizoen 1-1 in Hoornaar. Leuk detail: bij Rijnsburgse Boys speelt Joost Leonard in de spits, bij SteDoCo staat Faouzi in de aanval. De twee vormden jaren geleden een gevreesd duo bij VV Noordwijk.

Het voelt een beetje raar: in de voorbeschouwing op de zaterdagduels iets over VVSB te schrijven. Het gebeurt dan ook niet zo vaak dat de Noordwijkerhouters op die dag moeten voetballen. Tegen SWZ Sneek wordt een uitzondering gemaakt. De ploeg van Wilfred van Leeuwen speelt zaterdagavond om 19:30 tegen de ploeg uit Friesland. Tip voor de buschauffeur: ga via de Afsluitdijk. Dat is toch zo’n tien kilometer korter dan door de polder over de A6. En toch liggen er nog steeds 160 lange kilometers op de VVSB-selectie te wachten. De ploeg lijkt zich wonderbaarlijk te herstellen van het KNVB-bekeravontuur. Na de uitwedstrijd tegen FC Utrecht werd er twee keer gewonnen. Tel het wegvallen van WKE daarbij op en ineens vindt VVSB zich terug op de vierde plaats. Er wordt ineens niet meer alleen over de Tweede Divisie gepraat maar ook over een kampioenschap. Maar zeg dat alsjeblieft niet tegen trainer Wilfred van Leeuwen. Die wil z’n ploeg graag met beide benen op de grond blijven houden.

Hoofdklasse
Het woord kampioenschap mag wel worden gebruikt bij Quick Boys. Daar kan niemand meer omheen. Na een uiterst moeizaam begin van het seizoen is de trein van de blauw-witten gaan rijden. Een intercity die geen tussenstop meer kent. Alleen Noordwijk kon de Katwijkers nog op een gelijkspel houden. Verder blijft Quick Boys maar winnen. De thuiswedstrijd van komende zaterdag tegen de nummer laatst Sportlust ’46 lijkt er op voorhand al één te worden voor de statistieken. Drie puntjes in Katwijk, Teijsse die z’n productie opschroeft, het verhaal valt al bijna uit te schrijven. In Woerden won de ploeg van Zoutman eerder dit seizoen met 0-3.

Noordwijk moet zich voorlopig richten op de achtervolging. De Noordwijkers stonden lang bovenaan, maar kunnen dat in de tweede seizoenshelft niet volhouden. Vorige week stond de club een week lang in de volle aandacht van de media en supporters. Recordinternational Edwin van der Sar hielp de club na een blessure van eerste doelman Mustafa Amezrine. Van der Sar kon niet voorkomen dat Noordwijk 1-1 speelde tegen Jodan Boys en weer punten misliep in de race om het kampioenschap. Zaterdag gaat de nummer twee van de Hoofdklasse op bezoek bij Hoek. De laatste keer dat Noordwijk daar speelde was in 2006. Toen verloor het met 7-2. Tijd om die score uit de geschiedenisboeken weg te poetsen.

De Goudse ploeg, Jodan Boys, komt weer een elftal tegen uit de Duin-en Bollenstreek: FC Rijnvogels. Daar was het deze week feest. Natuurlijk vanwege de 3-1 overwinning op DeltaSport, maar ook vanwege de verjaardag van trainer Hein van Heek. De oefenmeester zag Abraham en mag zich dus een vijftiger noemen. Op de website van FC Rijnvogels valt een mooie zinsnede te lezen: ,,Zal de Goudse kaas naar meer smaken en laten de Katwijkers dit zich niet van het brood eten?” Zo. Dat dus.

Dubbelslag
Het was een lekker weekje voor Ter Leede. De club kan twee aanwinsten uit de Bollenstreek toevoegen aan het lijstje van selectiespelers voor volgend seizoen. Maurits Splinter (VV Noordwijk) en Renee Troost (Rijnsburgse Boys) spelen volgend seizoen op de Roodemolen. Ook op sportief gebied gaat het weer een stukje beter bij Ter Leede. Althans tot vorige week. Een reeks van negen punten uit drie duels werd ruw onderbroken door Zwaluwen uit Vlaardingen. Na vijf minuten stonden de Sassenheimers met 2-0 achter. Een inhaalrace van 85 minuten resulteerde nog in een 3-2 eindstand, maar uiteindelijk bleef Ter Leede dus met legen handen staan. Dat mogen ze zaterdag goedmaken tegen ASWH. Om 14:30 uur wordt er afgetrapt in Sassenheim.

De eerste wedstrijd van Arie van Duijn als trainer op de bank bij Valken ’68 liep goed af. Valken won met 2-1 van Alexandria ’66. Maar makkelijk ging het niet tegen de nummer laatst van de Eerste Klasse. De Valkenburgers voetbalden een helft lang met 10 man, maar wonnen op karakter. Zaterdag gaat de ploeg van Van Duijn op bezoek bij RKAV Volendam. Die ploeg staat één na laatste. Moet toch ook een prooi zijn voor de Valkenburgers? Mocht Valken winnen en de concurrentie doet rare dingen, dan kunnen ze ineens een sprong maken van de 12e plek in de competitie naar de 8e plek ongeveer. Later vandaag volgt er nog een uitgebreid interview met Valken-trainer Arie van Duijn op onze site.

Het kampioenschap uit het oog verliezen en er toch vrede mee hebben. Dat is Kagia. Kagia en Koudekerk verloren afgelopen zaterdag. Koploper DoCoS won. Daarmee werd die club de lachende derde. ,,DoCoS is naar mijn mening ook de beste ploeg van de competitie”, vertelde voorzitter technische zaken Mark Scholte, die de taak van de zieke trainer Anton Wijsman voor een keertje overnam vorige week. ,,Zij verdienen het kampioenschap. DoCoS is rijp voor de Tweede Klasse. Ze zijn net even een stapje verder en hebben ook spelers die al een stap hoger gespeeld hebben.” De Lisserbroekers beleven sowieso een prachtig seizoen met een vrij nieuwe selectie. Lang deden ze mee om het kampioenschap, sterker nog ze stonden zelfs even bovenaan. Zaterdag neemt de ploeg van de hopelijk herstelde Wijsman het op tegen Hazerswoude Boys.

Foto: Hans van Duijn


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer