Op de dag dat de doden uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, is er een duidelijke splitsing in de belangen van onze zondagclubs. Twee speelronden voor het einde is er een aantal ploegen uitgespeeld, terwijl een aantal andere clubs nog strijdt om lijfsbehoud of promotie.

Topklasser VVSB hangt daar een beetje tussenin. De Noordwijkerhouters zijn  eigenlijk uitgespeeld, maar toch ook nog niet helemaal. Ze bezetten op dit moment de gedeelde tweede plaats, samen met UNA/Brinvast en JVC Cuijk. Van die laatste ploeg werd twee weken geleden met 4-2 verloren.

De formatie van Wilfred van Leeuwen zint op revanche en zal dat moeten doen tegen kampioen AFC. De Amsterdammers hebben nog een appeltje te schillen met de paars-gele brigade. De heenwedstrijd in de hoofdstad werd met 3-1 kansloos verloren. Voor VVSB is het duel nog van belang omdat men bij een eventuele periodetitel pas in de tweede ronde van de KNVB-beker instroomt.

Topper

Eersteklasser SJC leek twee maanden geleden in de race voor de titel, maar een aantal mindere resultaten deden de Noordwijkers afhaken. Met de tweede periodetitel op zak leek de ploeg al bezig met de nacompetitie, maar twee weken geleden werd nummer twee Nieuwerkerk gedecideerd met 4-2 verslagen. Wil SJC de competitie nog echt spannend maken en zelf ook nog kans behouden op de titel, zal er in Utrecht moeten worden gewonnen van koploper Magreb ’90.

De Utrechters hebben drie punten voorsprong op VELO en zijn bij een zege en puntenverlies van de concurrent kampioen. Verlies betekent echter een zinderende slotdag, waarbij mogelijk vier ploegen nog strijden om de titel. Met de teruggekeerde en fitte Dandy Steenvoorden beschikt SJC over een extra wapen.

SV Hillegom verloor vorige week van Abcoude en moet daardoor vrijwel zeker het vege lijf zien te redden via de nacompetitie. Rechtstreekse handhaving is niet meer realistisch, evenals rechtstreekse degradatie. Zondag gaat Hillegom, net als SJC, op bezoek in Utrecht bij Nieuw-Utrecht.

Publiek vermaken

De zondagtak van FC Lisse vierde twee weken geleden het kampioenschap in de Derde Klasse en zal de laatste twee duels vooral het publiek willen vermaken. De ploeg van Laurens van der Voort gaat op bezoek bij Stompwijk ’92, dat ook al is uitgespeeld. De heenwedstrijd op Ter Specke eindigde in een regelmatige 2-0 zege voor de kampioen. Een nieuwe overwinning zou de zeventiende van het seizoen betekenen.

Eveneens uitgespeeld is het gedegradeerde Teylingen, dat de omgekeerde weg ten opzichte van Lisse gaat bewandelen. De bewoners van de Roodemolen willen met opgeheven hoofd afscheid nemen. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen is tegen nummer twee GDA.

Foreholte is met dertien punten uit de laatste vijf duels op dreef en daarmee hard op weg zich rechtstreeks veilig te spelen. Een overwinning bij Excelsior ’20 zou de Voorhouters in dit verband goed uitkomen. De gastheren zullen echter niets cadeau geven, aangezien zij net zoals GDA nog volop in de strijd zijn voor de nacompetitie. Thuis gingen de Voorhouters maar net kopje onder: 1-2.

Zekerheid

Voor derdeklasser Van Nispen staat er ook veel op het spel. De Zilkers hebben weliswaar vier punten voorsprong op de p/d-plek, maar zekerheid op een langer verblijf heeft het nog allerminst. Van Nispen reist zelf af naar Hoogmade om het op te nemen tegen nummer vier MMO, dat nog in de race is voor de nacompetitie. Concurrent SJZ treedt in het strijdperk tegen het laaggeklasseerde Verburch.

Bij een zege is Van Nispen sowieso veilig. Mochten beide duels in een gelijkspel of een nederlaag eindigen, is het dat ook. Elke andere uitslag betekent dat Van Nispen en SJZ volgende week in een onderling duel gaan uitmaken wie er nacompetitie speelt. Bij een gelijk aantal punten beslist het doelsaldo, dat ruim in het voordeel is van de Zilkers. Spanning alom dus.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Johanna Wever

POPULAIRE BERICHTEN