De selectie van VVSB zal zich hebben gevoeld als vroeger, als een kleine jongen op de basisschool. Met z’n allen met de bus op schoolreisje. Bestemming: pretpark HBS. Als een kind zo vrij walste VVSB in het eerste half uur over HBS heen. De Hagenezen werden van het kastje naar de muur gestuurd, zonder een legio aan kansen te creëren.. De kansen die de Noordwijkerhouters wisten wel kregen werden gelijk verzilverd. 0-2 na twintig minuten voetbal. HBS-trainer André Wetzel had genoeg gezien. Na een half uur greep hij rigoureus in. Twee spelers mochten naar de kleedkamer. De balans kwam daarna wel meer terug in de wedstrijd. Maar VVSB kwam nooit in de problemen.

De vergelijking met een pretpark kwam na de wedstrijd uit de mond van de HBS-trainer. VVSB-aanvoeder Vladimir Jozic kon er wel om lachen. ,,Haha, zei hij dat? Nou ja, het klopt ook wel. Zeker de eerste helft. We waren heer en meester op het veld. Konden van achteruit rustig opbouwen en lekker ons gang gaan. HBS drong niet eens aan. Ze zeiden in het veld zelfs tegen elkaar ‘niet druk zetten’. Dat is toch raar? Ze stonden op dat moment al met 0-2 achter.”

Toch was de middenvelder niet geheel tevreden over de wedstrijd. Oké, er werd makkelijk gewonnen en oké VVSB kwam in de hele wedstrijd nooit in de problemen, maar de tweede helft was slordig. Dat was ook Jozic niet ontgaan. ,,Het leek op gemakzucht en dat mag niet”, vond Jozic. ,,Zoals wel vaker is gezegd moeten wij het juist hebben van beleving, passie en strijd. Dan komt er bij iedereen de kwaliteit naar boven.”

Een van de doelpuntenmakers, Bekooij, begreep de woorden van zijn aanvoerder wel, maar wilde vooral de overwinning benadrukken. ,,We hebben verdiend gewonnen door ons eigen spelletje te spelen. Ik had van te voren niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. Vijlbrief en ik kregen veel ruimte op links. Daar viel ook de 0-1 uit. Ik kreeg een diepe bal. Mijn directe tegenstander dacht denk ik dat de bal over de achterlijn ging en liet het een beetje op z’n beloop. Ik kon de bal over zijn been wippen en zag Tavilla lopen, die kon ‘m binnen tikken. De 0-2 was andersom. Hij ziet mij lopen, de keeper kan de bal niet goed verwerken en tikt ‘m voor mijn voeten.”

Gegroeid
Het verschil tussen HBS en VVSB was inderdaad verrassend groot, zoals Bekooij al benadrukte. Dat terwijl de beide clubs in hetzelfde jaar naar de Topklasse promoveerde en in de eerste jaren altijd behoorlijk aan elkaar gewaagd waren. Sinds Wilfred van Leeuwen aan het roer staat heeft VVSB nog niet verloren van HBS. ,,Het lijkt alsof zij stil zijn blijven staan en wij door zijn gegroeid. Kijk naar onze as, die is al jaren bij elkaar. Dat helpt ons, maar het kan ook een nadeel zijn. Dat zie je juist weer bij hun waar je al jaren jongens als Mike de Geer en Dominique Broekhuizen rond ziet lopen. Maar wij worden elke training ‘op onze reet gezeten’ door Van Leeuwen. Hij legt er de nadruk op dat we niet mogen verslappen.”

Topper
Dankzij de overwinning staat VVSB op de plek waar het vorig jaar eindigde, de derde. Komend weekend staat er een ‘topper’ op het programma tegen WKE. De nummer twee van dit moment. ,,Over een topper wil ik niet spreken, daar is het te vroeg voor in het seizoen”, haalt Jozic vakkundig de wedstrijdspanning weg. ,,Je moet nu nog helemaal niet naar de stand kijken, zeker zo vroeg in het seizoen is dat niet nodig. Elke wedstrijd is er één.”

Bekooij kijkt in ieder geval uit naar de komende wedstrijden. Want een paar dagen naar VVSB-WKE staat de KNVB-bekerwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys op het programma. ,,Dat worden twee mooie potten. Eerst tegen WKE, waar het vast niet zo makkelijk zal gaan als vandaag en daarna Rijnsburg. Daar komt denk ik veel publiek op af. We hebben gewoon kans om te winnen daar. Ik vond ons in de voorbereiding ook beter tegen Rijnsburgse Boys. En er staat een derde rond van de beker op het spel. Dan hoop ik dat we naar de Arena mogen”, besluit Bekooij met een knipoog.

Samenvatting
[youtube id=”F6ywx5K0UT0″ width=”728″ height=”360″]

Reactie Wilfried van Leeuwen
[youtube id=”tysjBVQtHDg” width=”728″ height=”360″]

HBS – VVSB 0-4 (0-2). 4. Tavilla 0-1, 20. Bekooij 0-2, 81. Serbony 0-3, 90+1. Van Niel 0-4

VVSB: Van der Meer, Van der Slot, Zwart (84. De Rijk), Kraaijvanger, Vijlbrief, Jozic, Ruigrok, Van Niel, Bekooij (62. Serbony), Tavilla (89. Schell), Parami

Tekst: Frank Venema

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)