Het lijkt een vast patroon te worden bij VVSB: knotsgekke wedstrijden met rode kaarten en treffers in de slotfases. Werd vorige week tegen EDO eerst nog een voorsprong weggegeven en uiteindelijk in ondertal nog een punt gepakt door een benutte strafschop van Bas Ruigrok, gisteren tegen EVV in Echt werd met tien man een achterstand omgebogen. Diezelfde Ruigrok werd matchwinner door opnieuw van elf meter te scoren: 2-3.

Door de zege klimmen de Noordwijkerhouters naar de tweede plek achter het tot nog toe ongenaakbare OJC Rosmalen. De promovendus won al zijn vijf wedstrijden. VVSB volgt op zeven punten.

,,Het was nodig”, zegt Frans van Niel. ,,Het lijkt wel of er bij ons extra krachten vrijkomen als we achterstaan. Terwijl we moeite hebben een voorsprong vast te houden. We tonen in ieder geval veel veerkracht, dat is goed om te zien.” In Limburg wist de formatie van Wilfred van Leeuwen wat hen te wachten stond. EVV staat bekend om ook in thuiswedstrijden een afwachtende houding aan te nemen. Van Niel:  ,,Ze spelen altijd hetzelfde, dat weet je van te voren.”

Toch kwam VVSB op achterstand. Een corner vloog in een keer achter doelman Raimond Duivenvoorde. Het antwoord van de paarsgele brigade volgde snel. Giovialli Serbony omspeelde de EVV-doelman en bracht zo de 1-1 op het scorebord.

Kantelmoment

Een kwartier voor rust volgde het kantelmoment in de wedstrijd.  Doelman Duivenvoorde vergreep zich bij een 1-1 stand aan een EVV-aanvaller. Daardoor werd Van Leeuwen genoodzaakt eerstejaarssenior Luuk van Paridon in te laten vallen. De benutte strafschop betekende wel dat VVSB opnieuw in de achtervolging moest en in ondertal stond. ,,Alle plannen die we hadden konden zo de prullenbak in. We besloten in te zakken en EVV het spel te laten maken.”

Dat bleek tegen EVV de juiste tactiek te zijn. Van Niel: ,,Ze vonden het lastig en wisten niet hoe ze de vrije man moesten vinden.” Vlak na rust was het opnieuw Serbony die toesloeg: 2-2.

VVSB ging op zoek naar meer en werd sterker en sterker. ,,We roken bloed en hoopten dat die ene kans zich nog zou voordoen.” De meegereisde VVSB-fans moesten uiteindelijk tot de 88e minuut wachten. Serbony werd op de rand van het zestienmetergebied neergelegd door een EVV-verdediger, die ook met rood kon inrukken. De vrije trap die volgde werd door VVSB-aanvoerder Vladimir Jozic op een arm geschoten. Strafschop, oordeelde de scheidsrechter. Ruigrok voltrok koelbloedig het vonnis en bezorgde zijn ploeg zo de tweede driepunter van de competitie.

Spektakel

Met al twaalf goals voor en dertien treffers tegen is het bij wedstrijden van de Noordwijkerhouters altijd goed vertoeven voor de neutrale toeschouwer. Van Niel heeft daar ook niet direct een verklaring voor. ,,We hebben een aantal ongelukkige momenten gekend en al twee rode kaarten gekregen. Dat helpt niet mee.”

Heeft het vertrek van aanvaller Koen Bosma er misschien iets mee te maken? ,,Wel in aanvallend opzicht. Koen is een speler die een wedstrijd met een actie kon beslissen. Dat mis je. Maar je ziet nu dat andere spelers gaan scoren. We zijn niet meer zo afhankelijk van een speler. Nu was het Serbony, vorige week Stefan Kraaijvanger.”

Aanstaande dinsdag is Vitesse de tegenstander in de tweede ronde van de KNVB-beker. ,,Dat wordt een leuke wedstrijd, waarbij Vitesse natuurlijk gewoon van ons moet winnen. Maar wie weet, kunnen we stunten.”

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Frans van Niel

POPULAIRE BERICHTEN