Verslagen accepteerde VVSB het verlies tegen Harkemase Boys (2-3) in de Derde Divisie. In de kleedkamer was er een paar minuten sprake van doodse stilte. De Noordwijkerhouters stonden lange tijd op een 2-1 voorsprong, maar in twee minuten tijd werd de overwinning uit handen gegeven. „De gifbeker is blijkbaar nog niet leeg’’, baalde trainer Richard Plug.

Daarmee paste de wedstrijd perfect in het rampzalige jaar wat de Noordwijkerhouters in 2019 kenden. Een heel jaar ‘net niet’. De paars-gelen wisten uit een bijna kansloze positie nog de nacompetitie in de Tweede Divisie te bereiken, maar gingen uiteindelijk in een rechtstreekse confrontatie tegen Quick Boys onderuit.

Afsluiting rampjaar
In de Derde Divisie leek VVSB na een stroeve start mee te gaan doen om de bovenste plekken, maar in de winterstop is daar uiteindelijk niets meer van terug te zien. Eric Meijers verliet de club na de wedstrijd tegen DVS’33 (1-3). Daarna nam interim-trainer Patrick van der Fits het voor twee duels over. Onder het bewind van nieuwbakken coach, Plug, werd er opnieuw drie keer verloren.

„Ik wist dat we een loodzwaar programma tegemoet gingen. Misschien is het wat dom van me om op dat moment in te stappen’’, zei Plug, die een beetje radeloos klonk. „Ik had echt gehoopt dat we minstens vier punten zouden halen uit drie wedstrijden, maar dat mocht helaas niet zo zijn.’’

„Ik ben nu drie wedstrijden trainer en we hebben al elf goals om de oren gehad. Daar mag je wel wat vraagtekens bij zetten.’’

Daardoor verloor VVSB al zes wedstrijden op rij. Aanvallend houdt het allemaal niet over, maar verdedigend lijkt het elftal van Plug helemaal kwetsbaar. Vooral bij standaardsituaties hangt er een angstig gevoel over de ploeg heen.

„Ik ben nu drie wedstrijden trainer en we hebben al elf goals om de oren gehad. Daar mag je wel wat vraagtekens bij zetten. We geven het tweede en derde doelpunt veel te makkelijk weg. Dat is dramatisch. We hebben al vijf of zes doelpunten uit dode spelmomenten tegen gekregen. Daarin komen we gewoon kwaliteit tekort’’, was Plug hard voor zijn ploeg.

Maar tegelijkertijd staat er ook niemand op bij de Noordwijkerhouters om de punten over de streep te trekken. Het lijkt allemaal gelaten geaccepteerd te worden. „We missen inderdaad iemand als Vladimir Jozic die iedereen op sleeptouw neemt’’, bekende Mo El Osrouti. Ruben Valk en Frans van Niel zouden dat in principe ook moeten kunnen, maar blijkbaar lukt dat vooralsnog niet. Ik weet niet waar dat aan ligt. Ruben staat natuurlijk in de goal, dus dat is lastig van achteruit. Frans probeert het en doet zijn best. Maar het wil er nog niet uitkomen. We moeten gewoon meer een team worden.’’

Tegen Harkemase Boys kwam VVSB al vroeg op voorsprong via een doelpunt van Felitciano Zschusschen. Vlak voor rust ging het fout nadat er achterin sprake was van een miscommunicatie. Daardoor kon Robert Stelpstra de bal tergend langzaam achter Valk binnentikken.

„Voorin kunnen we nog wel wat extra kwaliteit gebruiken en achterin ook nog wel een of andere moordenaar.’’

In de tweede helft herpakten de Noordwijkerhouters zich al snel, omdat Zschusschen een penalty binnenschoot. Lange tijd leek er helemaal niks aan de hand voor VVSB. Halverwege de tweede helft kreeg de spits zelfs nog een grote kans op de 3-1. „We moeten leren om een wedstrijd te ‘killen’. Dat moet gewoon 3-1 zijn’’, zei Plug over één van de bepalende momenten in de wedstrijd.

Tot de 79ste minuut aanbrak. Eerst was het Henny Bouius die helemaal vrij voor keeper Valk opdook. Twee minuten later scoorde Pier Veldman uit een lange inworp en hij velde zo het vonnis over VVSB.

Versterkingen
Daarmee lijkt de winterstop op een perfect moment te komen voor het elftal van Plug. „We zitten nu echt in de hoek waar de klappen vallen’’, betreurde El Osrouti. „We hopen met het trainingskamp weer alle koppies dezelfde kant op te krijgen. Daarna hopen we weer als vanouds wedstrijden te gaan winnen.’’

Trainer Plug hoopt in de winterstop nog enkele spelers aan zijn selectie toe te kunnen voegen. „We doen altijd goed mee, maar alsnog weten we telkens te verliezen. Daarom is het duidelijk dat we wel wat missen in deze selectie. Voorin kunnen we nog wel wat extra kwaliteit gebruiken en achterin ook nog wel één of andere moordenaar’’, doelde Plug op een meedogenloze verdediger.

VVSB – Harkemase Boys 2-3 (1-1) 7. Zschusschen 1-0, 42. Stelpstra 1-1, 49. Zschusschen (pen.) 2-1, 79. Bouius 2-2, 81. Veldman 2-3.

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zandbergen, Vijlbrief, Evers, De Rijk (45. Bouw), Van Niel, El Osrouti, Zschusschen, Martins (70. Van der Wilden)