Na ruim negentig minuten voetbal tussen VVSB en FC Lienden, met strijd en spanning als belangrijkste elementen, kon er maar één conclusie worden getrokken. De bezoekers uit Lienden waren de morele winnaars. VVSB verspeelde een 2-0 voorsprong, liet de Betuwenaren terugkomen tot 2-2 en zag daarmee de kans om de koppositie te pakken in de Topklasse voorlopig aan zich voorbij gaan. ,,Dit is zuur”, verzuchtte verdediger Peet van der Slot na afloop.

Dat er sprake was van een kraker op de Boekhorst was de hele middag al duidelijk. Wie vlak voor twee uur dacht rustig het sportpark op te kunnen wandelen, kwam bedrogen uit. Tot een kwartier in de wedstrijd stond er nog een dikke rij voor het loket. Zij die in die rij stonden misten een fabuleus begin van de Noordwijkerhouters. Op elke bal van Lienden werd gejaagd, geen speler in het blauw-witte shirt kreeg de tijd om de bal rustig aan te nemen.

Het felle VVSB kreeg de beloning die het verdiende. Na amper drie minuten opende Van Niel de score na een goede steekbal van Vladimir Jozic. Het was het begin waar ze bij VVSB op hoopten. ,,Wij zaten er meteen lekker in”, keek Van der Slot terug op de openingsfase. ,,Het publiek ging er achter staan en als er al sprake was van spanning, zelf merkte ik dat niet echt, dan was het in ieder geval met die goal gelijk weg.”

Voor VVSB was het in ieder geval niet het sein om rustig aan te gaan doen.  Weer was het Vladimir Jozic die aan de basis stond van de tweede goal. Via een snelle vrije trap stuurde hij Parami weg, zijn schot belandde nog op de paal, maar in de rebound schoot Tavilla de 2-0 achter doelman Schimmel. VVSB leek op rozen te zitten. ,,De eerste veertig minuten waren we zwaar de bovenliggende partij”, vond Van der Slot. ,,We hadden zelfs kansen op 3-0 en 4-0.”

Terugzien op camera

Van Leeuwen was het eens met zijn rechtsback. ,,We hadden het in de eerste helft af moeten maken. Maar dan krijg je die 2-1 op een rotmoment. Een goal die ik overigens graag nog wel een keer terug wil zien op camera.” Met Van Leeuwen zagen 1500 toeschouwers hoe VVSB fel afkeurend reageerde op de 2-1, die vlak voor het rustsignaal viel. De frommelgoal werd uiteindelijk door Van Hussen binnen gewerkt, tot ontsteltenis van de VVSB-verdediging.

Ook Van der Slot twijfelde. ,,Het ging allemaal vrij snel. Maar volgens Jordy Zwart stond een aanvaller van Lienden hinderlijk buitenspel. Bij de voorzet liet die aanvaller expres de bal door z’n benen gaan, hij maakte er zelfs ruimte voor. Daardoor kon Van Hussen de bal binnentikken. Dat is wat ik gehoord heb. Maar hoe dan ook, wij stonden te slapen. Het had niet mogen gebeuren.”

Het wedstrijdbeeld kantelde in de tweede helft volledig. Waar VVSB in de eerste helft recht had op de drie punten, was het in de tweede helft gedaan met de pret voor de Noordwijkerhoutse toeschouwers. Toch had het anders kunnen lopen. Van Leeuwen: ,,Vladimir Jozic was nog dicht bij de 3-1. Aals hij ‘m in één keer goed had kunnen aannemen had het 3-1 gestaan.” Helaas voor VVSB liep het anders. Het was weer middenvelder Van Hussen die uit een corner de 2-2 maakte.

Slechte tweede helft

,,Onze tweede helft was niet goed”, klinkt Van Leeuwen eerlijk. ,,Vergeet niet dat Lienden gewoon een goede ploeg heeft. Al met al is 2-2 terecht.” Dat vond ook aanvoerder Vladimir Jozic. ,,We hebben in de tweede helft niet meer kunnen brengen wat nodig was. We waren zo dicht bij, mogen die 2-0 nooit weggegeven. Het is jammer dat het zo is gelopen.”

Peet van der Slot had wel een verklaring voor de slechte tweede helft. Op het veld stond een straf windje. Het speelde de bezoekers in de tweede helft in de kaart, vond de rechtsback. ,,De wind hielp ons ook in de eerste helft. Als het even niet lekker ging, konden we de bal naar voren spelen en viel de bal vaak goed bij de aanvallers. Dat konden zij in de tweede helft benutten. Daarom gingen wij naar achteren voetballen en kwamen we niet meer in ons spel. Maar Lienden heeft ook een uitstekende voorhoede. Snel en behendig, dat was lastig verdedigen.”

Hoewel iedereen bij VVSB, FC Lienden als de morele winnaar zag, wilde Peet van der Slot niet met gebogen hoofd van het sportpark aflopen. De verdediger zag nog voldoende perspectief voor de jacht op de koppositie. ,,Er is nog niks aan de hand. We blijven op drie punten. Het is nog een soort van lekker dat we niet verliezen, want zij waren nog een paar keer best gevaarlijk. Verder vielen vandaag de ballen op de beslissende momenten gewoon net niet goed voor ons. Het geluk wat je af en toe nodig hebt ontbrak bij ons. Nu eerst twee moeilijke uitwedstrijden in Brabant en dan een hele belangrijke pot tegen EVV thuis. Bij een gelijkspel pakken we de periodetitel en daarmee stromen we in de tweede ronde in van de KNVB Beker. Dan hebben we volgend jaar weer misschien weer net zo’n feest als afgelopen september tegen Vitesse.”

VVSB – FC Lienden 2-2 (2-1) 3. Van Niel 1-0, 20. Tavilla 2-0 43. Van Hussen 2-1 60. Van Hussen 2-2

VVSB: Van der Meer, Van der Slot, Zwart, Kraaijvanger, Vijlbrief, Jozic, Ruigrok, Van Niel, Parami, Serbony, Tavilla