De handtekening die trainer Henk Wisman maandag zette bij Rijnsburgse Boys had het slotstuk moeten zijn van een weekje onderhandelen tussen beide partijen. De 61-jarige oefenmeester had in alle rust zijn eigen spelersgroep van z’n huidige club, Ter Leede, op de hoogte willen stellen van z’n toekomstplannen. Het liep anders, z’n transfer lekte uit, een chaotisch weekend volgde, maar de eindconclusie bleef hetzelfde; de Amsterdammer staat na de zomer, als alles goed verloopt, de komende twee jaar voor de groep op Sportpark Middelmors.

Uitgerekend in de bus van Rotterdam terug naar Sassenheim, waar Ter Leede met 1-2 won bij Xerxes DZB, bracht Omroep West het nieuws naar buiten van de aanstaande handtekening van de zestiger. ,,Het naar buiten brengen van mijn overstap, is niet zo gegaan als ik had verwacht”, erkende Wisman.

,,Dat het allemaal uitlekte, was jammer. Ik had het graag netjes aan mijn spelersgroep verteld. Ik verwacht zoiets van mijn eigen spelers ook, wanneer zij een transfer maken. Maar goed, daar doe je niks aan. Als het eenmaal naar buiten is gebracht, dan is het verder moeilijk ontkennen.”

Gebruik je de app? Klik dan hier

De week zelf begon allemaal nog zo netjes en gestroomlijnd. ,,Toen Gerrit Paauw (bestuurslid technische zaken, red.) mij belde dat ze als Rijnsburgse Boys geïnteresseerd in mij waren, heb ik Ter Leede op de hoogte gesteld dat ze met mij wilden praten. Daarop heeft hun voorzitter, Ad Hendriksen, netjes met Ter Leede gebeld.”

,,Ik heb destijds met voorzitter Cees Driebergen gesproken over het professionaliseren van de club. Daar zijn ze in de jaren daarna uitstekend in geslaagd.”

,,Ik heb bij Ter Leede natuurlijk een contract voor onbepaalde tijd, dus als er een club geïnteresseerd is, moeten ze dat netjes melden. Vervolgens zijn alle partijen met elkaar in gesprek gegaan. We zijn uiteindelijk redelijk snel tot elkaar gekomen.”

Bevestiging
De ‘hernieuwde’ interesse in Wisman, die de afgelopen weken ontstond, deed de Amsterdammer goed. Tussen 1997 en 2000 was hij al eerder trainer in Rijnsburg. Daar zou op dat moment nog een extra seizoen achterna komen, toen ineens FC Volendam aan de deur klopte. ,,Ik was al akkoord met Rijnsburgse Boys voor een vierde jaar. Omdat Volendam mijn eerste club in het profvoetbal werd, heb ik daar toen ‘ja’ op gezegd.” In z’n eerste Volendamse seizoen promoveerde Wisman direct naar de Eredivisie.

Via FC Den Bosch, Fortuna Sittard, het bondscoachschap van Armenië, FC Pyunik, Almere City FC en het Thaise Chiangrai United kwam hij enkele jaren geleden weer terug in de Bollenstreek voor het trainerschap bij Ter Leede. De club waar hij in seizoen 2006/2007 ook al een seizoen voor had gewerkt.

In al die jaren bleef Wisman zijn oude club, Rijnsburgse Boys volgen. ,,Dat heb ik met al mijn clubs gedaan. Het is ook leuk dat je benaderd wordt door je oude club. Dat is een bevestiging van het feit dat je het de vorige periode goed gedaan hebt bij een club. Daar spreekt een stukje waardering uit.”

,,Toen ik twintig jaar geleden bij Rijnsburgse Boys werkte, hadden ze nog een oude accommodatie. Ik heb destijds met voorzitter Cees Driebergen gesproken over het professionaliseren van de club. Daar zijn ze in de jaren daarna uitstekend in geslaagd. Dat was al in gang gezet, toen ik daar nog zat.”

Stempel
De Amsterdammer reageerde overigens wel verrast door het telefoontje van Paauw. Ook Wisman wist op het moment dat hij een belletje kreeg uit Rijnsburg, nog niks over de toekomstplannen van de huidige trainer, Wilfred van Leeuwen. Die besloot om na dit seizoen te stoppen als trainer van ‘de Uien’, omdat hij het niet meer kon combineren met z’n werk als strandtenteigenaar. Dat terwijl Van Leeuwen nog een doorlopend contract had.

,,Als de club progressie ziet ten opzichte van het jaar daarvoor, dan zijn ze tevreden. Keiharde doelstellingen zijn er niet uitgesproken.”

Door de relatief late wisseling van de wacht in Rijnsburg, ligt de selectie voor komend seizoen nagenoeg vast. ,,Als je ergens trainer bent, wil je het liefst je eigen stempel drukken op de selectie. Nu zijn er niet zo gek veel mogelijkheden meer”, stelde Wisman in de afgelopen dagen vast.

Het maakt het werk er niet minder plezierig op voor de zestiger, die van z’n nieuwe club in alle rust mag bouwen aan een succesverhaal in Rijnsburg. ,,De club wil vooral elk jaar ‘stapjes vooruit gaan maken’. Als de club progressie ziet ten opzichte van het jaar daarvoor, dan zijn ze tevreden. Keiharde doelstellingen zijn er niet uitgesproken. Ik zelf moet een uitdaging zien in mijn nieuwe club. En dat gevoel heb ik wel bij Rijnsburgse Boys. Het is een mooi niveau om op te werken.”

Promotie
De oefenmeester wil nog wel één doelstelling halen bij z’n huidige club, Ter Leede. ,,Ik zou het prachtig vinden als we dit seizoen toch nog weten te promoveren.” De afgelopen jaren zaten de Sassenheimers daar met twee tweede plekken aardig dicht bij in de buurt. Via de nacompetitie ging het alleen telkens mis. ,,Of het nu via een kampioenschap of via de nacompetitie dit seizoen gaat: de club verdient een promotie. Echt. Dat zou ik zelf een geweldige afsluiting vinden.”

Foto: Hans Schalk

Lees ook: ‘Amsterdams lefgozertje Ait Afkir laat z’n voeten spreken’

POPULAIRE BERICHTEN