Vandaag deel twee van onze WK-special. Tijdens het festijn in Brazilië bespreken wij dagelijks één wedstrijd met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. Vandaag bespreken we natuurlijk het debuut van Louis van Gaal op een WK. FC Rijnvogels trainer Hein van Heek laat er zijn licht over schijnen.

Hein, allereerst nog even terug naar gisteren. Iets opgevallen?
,,Tja, die penalty. In eerste instantie dacht ook ik dat het een strafschop was. Maar als je dan de herhaling ziet, is het overduidelijk dat er niks aan de hand is. Het lijkt vechten tegen de bierkaai, maar wat zou het toch lekker zijn wanneer een videoscheidsrechter dit recht kon zetten. Dan heb je ook geen zeven scheidsrechters nodig zoals nu het geval is. Wat dat betreft is het hockey veel verder. Dat kun je nu ook mooi vergelijken omdat de WK’s bijna parallel lopen.”

Dan naar vanavond. Gaat Louis’ debuut op een WK gepaard met een overwinning?
,,Nee, dat denk ik niet. Ik heb er weinig vertrouwen in. Oranje heeft een fantastische voorhoede, dat is geen geheim. Maar we schieten ernstig tekort in het bedienen van die voorhoede. We vliegen er in de eerste ronde uit. Spanje en Chili gaan door. “

Dat is duidelijke taal. Dan de tactiek. Jij als trainer hebt ongetwijfeld een mening over de manier van spelen.
,,Klopt. Ik zou nooit met vijf verdedigers spelen tegen Spanje. Zij spelen 4-3-3 dus dat betekent dat wij twee centrale verdedigers over hebben. De jongens die daar spelen zijn niet de types die het middenveld durven of kunnen inschuiven en dus kom je een mannetje op het middenveld tekort. Tegen het positiespel van Spanje lijkt me dat funest. Ik zou 4-4-2 spelen. Dan staat het beter en is het veel logischer. Martins Indi gaat in dat geval naar de bank en Clasie komt erbij op het middenveld.”

Helder. Dan naar jouw beleving. Hoe kijk je eigenlijk zo’n wedstrijd? Getooid in het oranje of valt dat mee?
Lachend: ,,Met zijn allen in dat juichpak van Roy Donders. Nee, dat is gekkigheid. Mijn vrouw is morgen jarig, dus het wordt lekker druk. Ik word dan altijd een beetje opstandig. Ik denk zelfs dat ik een Spaans shirt aantrek. Levert ongetwijfeld mooie reacties op.”

Dat lijkt ons ook ja! Heb je trouwens een WK-poule ingevuld?
,,Nee, niet gedaan. Normaal doe ik dat eigenlijk altijd maar het is er deze keer niet van gekomen. Normaal scoor ik wel aardig trouwens. De truc is je poule niet kloppend in te vullen. Dus bijvoorbeeld Brazilië wereldkampioen laten worden, maar niet de halve finale laten spelen. Hetzelfde doe je met de halve finale enzovoorts. Is de kans veel groter dat je wint. Stukje risicospreiding.”

Jaja…Dan tot slot. In welke minuut valt vanavond de eerste goal?
,,Poeh. Laten we zeggen in de 27e minuut. Diego Costa.”

POPULAIRE BERICHTEN