Het WK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje.In onze WK-special pikken we er dagelijks een wedstrijd uit en analyseren we die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. Vandaag is het de beurt aan Henk-Jan van Maanen, de voorzitter van Quick Boys.

Henk-Jan, vanavond de laatste wedstrijden in de groepsfase. Duitsland neemt het op tegen de Verenigde Staten. Beide landen hebben aan een punt genoeg om door te gaan. Zie jij dat gebeuren?

,,In m’n poultje heb ik dat wel als uitslag (2-2) neergezet. Duitsland was voorafgaand aan het toernooi mijn favoriet. Tegen Portugal speelden ze heel goed. Tegen Ghana hadden ze het even moeilijk, maar wisten ze zichzelf weer op te richten. Dat is altijd een van hun kwaliteiten geweest. Ze zijn misschien geschrokken van hun eigen spel. We zullen dat vanavond zien. Maar ze hebben een solide team, met spelers voorin die het verschil kunnen maken. Duitsland komt sowieso ver.”

De knock-outfase staat voor de deur. Alle landen hebben drie potjes gespeeld. Welke landen springen er uit ?

,,Dat zijn voor mij Nederland, Duitsland, Frankrijk en Costa Rica.  Frankrijk vond ik gisteren tegen Ecuador wat laks spelen, maar waren al zeker. Ze speelden ook niet in de sterkste opstelling. In de eerste twee wedstrijden maakten ze op mij een hele goede indruk. Duitsland hebben we net besproken. Die staat er altijd. En Nederland maakt op mij een hele goede indruk. Van te voren had ik er niet veel van verwacht, maar je merkt dat het oranje gevoel bij iedereen langzaam  terugkomt.  Tegen Spanje hebben ze iedereen overdonderd. Het zit goed in elkaar en is leuk om naar te kijken.”

En wat vind je van de grote favorieten Argentinië en Brazilië?

,,Argentinië en Brazilië vallen tot nog toe een beetje tegen. Ik vind Brazilië niet bijzonder. Ik twijfel of die de finale gaan halen. Argentinië leunt op Messi. Als team zijn ze nog niet sterk.”

Je noemde al Costa Rica, is dat voor jou ook de verrassing tot zover?

,,Ja, dat had niemand toch verwacht?  In zo’n sterke poule zo makkelijk doorkomen. Ze spelen leuk voetbal.  De trend is sowieso dat landen uit Midden en Zuid-Amerika het beter doen dan de Europese landen. Of dat met de omstandigheden te maken heeft, weet ik niet. Het is wel op meer WK’s warm weer geweest.  Het zal een combinatie van factoren zijn, maar opmerkelijk is het wel.”

Hoe ver zie jij dit Oranje reiken?

,,Heel ver. Het duel tegen Mexico is cruciaal. Als ze die winnen, zie ik ze doorstoten naar de finale. Mexico is een hele lastige ploeg. Ik zie ze als de lastigste ploeg die ze kunnen treffen voor de finale. Het weer hebben ze mee, het zal erg warm worden. Maar als ze de lijn door kunnen trekken van de poulefase, moet het kunnen. Ik heb er veel vertrouwen in. Zelfs zoveel dat ik m’n voorspelling ga wijzigen. Nederland  wordt wereldkampioen en niet Duitsland.

POPULAIRE BERICHTEN