Het WK nadert zijn echte climax. De eerste halve finale staat voor de deur vanavond. Een echte klassieker in het moderne voetbal. Gastland Brazilië neemt het in Belo Horizonte op tegen Duitsland. We blikken op de kraker vooruit met Niek Oosterlee, trainer van Rijnsburgse Boys.

Niek, we vallen meteen maar met de deur in huis. Wie gaat er door naar de finale?

,,Op basis van wat beide ploegen tot nog toe hebben laten zien, zeg ik Duitsland. Ze spelen het beste voetbal op dit WK. Ze zijn fysiek sterk, enorm fit en bezitten veel creativiteit met spelers als Thomas Muller, Toni Kroos, Mario Gotze en Mesut Ozil. Eigenlijk speelt Duitsland zoals wij altijd speelden. Bovendien hebben ze met Manuel Neuer een van de beste keepers  en met Philip Lahm een fantastische verdediger.”

Brazilië valt  gewoon tegen. Het is echt hotseknotsebegoniavoetbal. Ze rossen die bal soms naar voren en kijken dan wel wat er gebeurt. Ook spelen ze enorm hard voetbal. Ze missen vanavond ook nog Neymar en Thiago Silva. Aanvallend zijn ze dus nog zwakker en ook verdedigend zijn ze kwetsbaarder. Zo’n Fred in de spits kon je je jaren geleden niet voorstellen.  Ik was vroeger een enorme fan van Brazilië toen ze spelers hadden als Socrates, Eder, Zico, Romario en Ronaldinho. Dat zie ik nu niet meer terug.

Het grootste gevaar voor Duitsland zal de arbitrage zijn. Met die Mexicaan die ze hebben aangesteld, weet je al genoeg. De FIFA durft blijkbaar geen Europeaan aan te stellen. Zonder hulp van de arbitrage denk ik dat Brazilië niet zover was gekomen. Als het WK in een ander land was gehouden, zouden ze al klaar zijn geweest.”

Als we even vooruitkijken naar een eventuele finale met Nederland, wie kunnen wij dan het beste treffen?

,,Dat is eigenlijk hetzelfde verhaal. Qua voetbal zeg ik dat we beter Brazilië kunnen treffen. Maar tegen het gastland, in de finale, dat wordt heel lastig. We hebben al twee keer van het gastland verloren in de finale. Dat zegt al genoeg.  Al verloren we twee jaar geleden op het EK ook kansloos van Duitsland. Tegen beide landen zullen we licht de underdog zijn.”

Over Nederland gesproken. Ben jij ook blij verrast met de goede resultaten?

,,Ja, al heb ik me in sommige fases wel geschaamd voor het voetbal dat we speelden. Dat was soms niet om aan te zien. Als ik dat bij Rijnsburg vier weken lang doe, denk ik dat ze de vijfde keer zeggen; Niek zou je niet eens gaan opbouwen en weer proberen te voetballen?  Maar de veerkracht die er in het team zit is ongelofelijk groot. Dat is bewonderenswaardig.

En tsja we hebben die finale al drie keer verloren. Het zou ook gewoon lekker zijn om hem nu een keer te winnen. Zo is het ook wel weer.”

POPULAIRE BERICHTEN