Vanavond gaat het eindelijk beginnen: het WK voetbal in Brazilië. Om jullie, voetballiefhebbers, op jullie wenken te bedienen, houdt VIDB een heuse WK-special. Iedere dag lichten wij er één wedstrijd uit en bespreken we die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. De aftrap is met Vladimir Jozic. De aanvoerder van VVSB is een geboren Kroaat en kijkt dus vol verwachting uit naar de openingswedstrijd van zijn land tegen gastland Brazilië.

Vladmir, hoe leeft het WK bij jou? Heb je al WK-koorts?

,,Ik kijk er echt naar uit, heb een aantal WK-poultjes ingevuld. Ik ben benieuwd hoe het toernooi gaat lopen. Ik vind het lastig om de winnaar te voorspellen.”

Jij hebt twee ijzers in het vuur. Bij wie is jouw gevoel sterker: Kroatië of Nederland?

,,Ik heb meer gevoel bij Kroatië. Daar ben ik geboren. Ik ben pas op mijn tiende naar Nederland gekomen. In de kleedkamer is dit natuurlijk al meer gevraagd en dan antwoord ik altijd Kroatië. Voor een wedstrijd van Kroatië zit ik als het ware echt in de tv. Bij Nederland hoop ik dat ze winnen, maar ben ik minder gespannen.”

De openingswedstrijd tegen Brazilië is meteen een kraker. Wat verwacht je ervan?

,,Het wordt lastig, maar ik hoop op een gelijkspel. Ik hou me een beetje vast aan de statistieken, die uitwijzen dat de openingswedstrijd vaak gelijk eindigt. Brazilië is natuurlijk de topfavoriet. Ze hebben het thuisvoordeel, maar dat brengt ook druk met zich mee. Ik heb ze vorig jaar gevolgd tijdens de Confederations Cup en die hebben ze mede door Neymar gewonnen. Natuurlijk hebben ze meer goede spelers.”

,,Maar óók Kroatië heeft ook een goed elftal. Vooral het middenveld met Modric, Rakitic en Kovacic is sterk. Kovacic is een jongen van twintig, die bij Internazionale afgelopen seizoen zo’n twintig keer in de basis heeft gestaan. Dat is niet niks. Helaas missen we de eerste wedstrijd Mario Mandzukic, die geschorst is. Dat is een aderlating. Ik hoop op een stunt van Kroatie, maar het wordt lastig.”

De kans is aanwezig dat Nederland in de achtste finale tegen Kroatië speelt. Wat zou je daarvan vinden?

,,Dat hoop ik niet”, grijnst Jozic. ,,En dat verwacht ik ook niet. Dan moet Kroatië of Nederland groepswinnaar worden. Ik verwacht dat ze beide tweede worden, achter Brazilië en Spanje. Voor zowel Kroatië als Nederland is het dan normaliter na de achtste finale klaar.”

Je zei dat je het lastig vindt om een winnaar aan te wijzen. Wie geef je de meeste kans?

,,Ik houd het op de klassieke vier: Duitsland, Argentinië, Brazilië en Spanje. En Italië als outsider. Iedereen zegt dat Brazilië gaat winnen. Ze kunnen enorm veel motivatie halen uit het thuisvoordeel, maar het brengt ook veel druk met zich mee. Ik ben benieuwd of ze dat aankunnen. En Spanje heeft gewoon nog negen spelers van de vorige WK-finale in de basis. Aan ervaring ontbreekt het ze niet.”

Foto: Tino Stulen

POPULAIRE BERICHTEN