Angela Verdoes stuurt haar auto net over een aantal kilometers grijs asfalt als haar telefoon gaat. Tussen de bedrijven door neemt ze op om te praten over haar leven. De keuzes die ze moet maken, de dingen waar ze tegenaanloop als spelersmakelaar van profvoetbalsters, maar vooral over hoe ze haar hoofd boven water houdt in een mannenwereld. ,,Je belt net nu ik wegrijd bij PSV. Het zijn drukke tijden. Clubs zijn aan het beslissen of ze wel of niet verlengen met speelsters.”

Onderweg terug naar het westen van het land heeft de oud-speelster van Ter Leede wel even tijd. Even ontspannen praten over haar passie breekt de dag wel even. Ze is namelijk druk bezig met haar eigen bedrijf. De Katwijkse Verdoes is eigenaar van ‘Womens Sports Agency’. Het het motto: “Your talent is my priority!”

,,Eigenlijk vind ik de titel spelersmakelaar niet passend bij mij. Die titel heeft een negatieve klank gekregen vanwege de mannenwereld. De mannenvoetbalwereld is vervuild geraakt door de grote geldbedragen en verwennerij. Ik ben meer een begeleider, adviseur en zaakwaarnemer. Ik ontlast, ondersteun en geef advies aan speelsters en onderhandel met clubs.”

De Katwijkse is gepokt en gemazeld in het vrouwenvoetbalwereldje.  Als speelster voetbalde ze in de jaren negentig op het hoogste Nederlandse niveau bij Ter Leede samen met bijvoorbeeld Sarina Wiegman, Janet van der Laan en Daphne Koster. Na haar Sassenheimse avontuur vertrok ze naar Amerika om als student en speelster bij het Franklin Pierce University en als professional voor de Boston Renegades te spelen.

Mandy van den Berg
Met een bachelor diploma Sport & Leisure Management op zak rolde ze na haar actieve carrière als speelster via ADO Den Haag in het vak. ,,Na mijn voetballoopbaan heb ik een tijdje de ambitie gehad om trainer te worden. Ik voelde me als een vis in het water en juist de zaken er omheen, zoals de onderhandelingen, de managementzaken, het begeleiden van speelsters, het regelen en organiseren vind ik leuk. Dat paste mij perfect. Ik heb toen zes, zeven jaar met Sarina samengewerkt als manager bij de ADO Den Haag Vrouwen toen zij daar trainer was.”

,,Zo had ik in 2012 ineens mijn eerste transfer afgerond.”

Daar raakte ze onder andere nauwer in contact met speelster Mandy van den Berg, inmiddels 90-voudig international van de Oranje Vrouwen. ,,Zij moest haar volgende stap gaan zetten in haar ontwikkeling. Er was inmiddels een vertrouwensband met haar en haar familie gegroeid en via mijn netwerk kon ze bij een topclub in Zweden terechtkomen. Zo had ik in 2012 ineens mijn eerste transfer afgerond.”

Sindsdien bleef het voor de buitenwacht even stil. Verdoes zag ondertussen hoe de helft van Europa zich verder ontwikkelde en concludeerde hoe ver clubs als Paris Saint-Germain, Liverpool of Bayern München al waren ten opzichten van de Eredivisie vrouwenclubs in Nederland. Zelf bleef ze nauw betrokken bij de totstandkoming van de Eredivisie in Nederland.

,,Ajax, PSV en FC Twente zijn daar nu het meest ontwikkeld. Sponsoren zijn gelukkig ook wakker geworden en zien kansen om speelsters aan hun bedrijf te verbinden als ambassadeur bijvoorbeeld en ze te ondersteunen in hun weg naar de top. Dat was in 2012 nog helemaal niet zo. Inmiddels valt er voor de voetbalvrouwen in Nederland wat te kiezen. En juist daar past een agentschap bij.”

Het EK in 2017 gaf het vrouwenvoetbal een enorme boost.  ,,Ik was bewust daarvoor al gestart”, vertelt de Katwijkse. ,,Anders was ik te laat geweest. Dat Nederland het vrouwenvoetbal zo heeft omarmt als in 2017, dat was onverwacht, maar fantastisch. Dat durfde ik niet te dromen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik nog nooit zo blij ben geweest om in een file te staan voor een vrouwenvoetbal wedstrijd dan toen.”

Ineens was daar bij Verdoes het besef in hoeverre het vrouwenvoetbal de laatste jaren in de lift heeft gezeten. Toen de zaakwaarnemer zelf nog een ‘klein meisje’ was, wilde ze gaan voetballen bij Quick Boys. Maar dat kon niet. Omdat ze geen jongentje was was. ,,Ineens dacht ik in de auto in die file: dit kan weleens de ommekeer zijn. Inmiddels is het vrij normaal dat talentvolle meisjes gewoon tussen de jongens spelen. Dat is mooi en goed voor de ontwikkeling van ieder kind of het nu een meisje of een jongen is.”

Algarve Cup
,,Steeds meer mensen, bedrijven en ook de media gaan de meerwaarde van het vrouwenvoetbal inzien. Ook omdat het nu nog zo puur is en de maatschappelijk betrokkenheid groot is. De passie is nog aan de oppervlakte zichtbaar.  Alleen het grote geld verdienen, is er nog niet bij. En of de vrouwen ooit gelijk aan de mannen worden gesteld qua verdiensten en aandacht is absoluut de vraag in Nederland.”

Daarvoor is kritiek over het vrouwenvoetbal nog steeds snel gemaakt en wordt er af en toe nog, volledig ten onrechte, vindt Verdoes, denigrerend gesproken over de prestaties van de vrouwen. ,,Onlangs speelden de Oranje Leeuwinnen de Algarve Cup. Daar kregen alle speelsters die waren opgeroepen speeltijd. Ik vroeg me eerlijk gezegd wel even af of dat juist nu wel zo verstandig was omdat het vrouwenvoetbal nog zo in ontwikkeling is en er een WK in Frankrijk aankomt deze zomer. Oranje eindigde onderin. En dat in een fase waarin Nederland juist net nog moet wennen aan de populariteit van het vrouwenvoetbal.”

Ondertussen knokt Verdoes keihard door in haar wereldje. Door alle vooroordelen en barrières heen. ,,Dat komt ook omdat ik het zo ontzettend leuk vind. Ik kijk naar het hele plaatje. Ik werk op basis van vertrouwen en wil een klik hebben. Ik wil dat het talent het hoogst haalbare uit haar carrière haalt.”

,,Ik ben er ook dankbaar voor dat ze die begeleiding en vragen plus het vertrouwen in mij hebben. Daarbij vind ik persoonlijke betrokkenheid belangrijk en vraag ik altijd naar feedback. De speelster moet tevreden zijn, het moet goed blijven voelen van beide kanten.”

Schaduwzijde
Inmiddels heeft Verdoes zo’n twintig speelsters in haar portefeuille en transfers begeleid in binnen-, en buitenland. Van Van den Berg (nu speelster van ValenciaCF) tot Aniek Nouwen (PSV), van Loes Geurts (121 interlands) tot de Lissese Lisan Alkemade (speelster van Oranje Onder 17). ,,Met iedereen is de samenwerking weer anders, maar ontzettend prettig.”

,,We appen onderling veel bijvoorbeeld. De smartphone is een uitkomst. Je hebt zo makkelijk contact met elkaar. En voor de meeste speelsters kan ik in dat geval net even dat extra steuntje of de vraagbaak zijn die ze nodig hebben.”

Die snelle contacten brengen ook een schaduwzijde met zich mee. Omdat de voetbalwereld -absurd genoeg- het financieel nog niet toelaat dat Verdoes het fulltime kan doen, is ze nog altijd parttime haar agency aan het opbouwen. Ondertussen staat ze wel 24 uur per dag ‘aan’. ,,Nou, soms gaat mijn mobiel ook uit. Maar dat weten de speelsters dan. Dat moet ook. Je moet af en toe even ontladen. Dat houdt je scherp.”

,,Er zitten contracten tussen dat speelsters maar een paar honderd euro aan vergoeding per maand krijgen. Dat mag en moet veel beter voor deze talentvolle topsporters.”

Maar Verdoes houdt te veel van het pionieren, om zich volledig af en toe ‘uit’ te zetten. ,,Dat komt omdat ik erin geloof, in het keihard werken, het verschil wil maken en er voor het talent te zijn wanneer nodig”.

Ondertussen groeit het vrouwenvoetbal nog groeit enorm. Ook in het buitenland. En juist ook dat is interessant voor speelsters in ons land en voor Verdoes ,,Ik kan als intermediair fungeren bij transfers tussen speelsters en clubs. Ik houd ervan om zo open en transparant en eerlijk mogelijk met verschillende clubs te werken. Daarnaast moeten we ervoor waken dat we niet de mannenkant opgaan, als het om dit soort zaken gaat. Dat kan funest zijn voor de puurheid van het vrouwenvoetbal wat deze sport juist zo uniek maakt.”

In Nederland
Voorlopig is ze nog steeds één van de weinige zaakwaarnemers in de  vrouwenvoetbalwereld. Vooral omdat het in Nederland nog niet heel winstgevend is. ,,Er zitten contracten tussen dat speelsters maar een paar honderd euro aan vergoeding per maand krijgen. Dat mag en moet veel beter voor deze talentvolle topsporters, zodat de arbeids- en rust verhouding ook beter wordt en zij zich volledig bezig kunnen houden met het voetballen.”

Verdoes heeft daarom nog één wens. ,,Dat er tijden aankomen dat het voor de toppers, die nu naar het buitenland gaan, interessant wordt om in Nederland te blijven. Dan gaat het niveau omhoog  en zullen ook het aantal toeschouwers gaan groeien. De Oranje Leeuwinnen gaan daar het aankomende WK in Frankrijk weer een steentje aan bijdragen. Zeker weten.”

Foto’s: Angela Verdoes

Lees ook: ‘Scheveningse topschutter naar Katwijk’

POPULAIRE BERICHTEN