De ontmoeting tussen FC Lisse-voorzitter Leon Annokkee en oud-Teylingen-trainer Marc van Wonderen vond stomtoevallig plaats voor de plaatselijke viskraam. Allebei op zoek naar een versnapering raakten de twee met elkaar aan de praat. Enkele weken daarvoor hadden de mannen al contact met elkaar gelegd via LinkedIn. Maar uitgerekend bij de kraam van Alex Ruizendaal werd het zaadje gepland voor een verdere samenwerking.

Er werden verdere afspraken ingepland. Van Wonderen zag in Lisse een nieuwe locatie, Annokkee in het bedrijf van de inmiddels in Lisse woonachtige trainer een perfect verlengstuk voor zijn club. De ex-trainer van Teylingen is eigenaar en oprichter van ‘Wonderboyz’. Van Wonderen richt zich met z’n bedrijf op jongeren met een iets lager intelligentieniveau; jongens en meiden die kunnen functioneren in de maatschappij, maar daar wel begeleiding bij nodig hebben.

,,Ze horen bij de club, zij zijn de club.”

Van Wonderen werkte zelf eerder tien jaar bij een grote zorginstelling en was daarna zoekende naar de combinatie tussen zijn grote passie (voetbal) en het samenwerken met andere mensen, met name in een ondersteunende rol. Dat lukte hem met de oprichting van z’n bedrijf. Met ‘Wonderboyz’ werkt hij samen met scholen in het voortgezet speciaal onderwijs. Hier zitten jongeren op met ADHD, syndroom van down of vormen van autisme.

Trots 
De dertiger is met z’n groep jongeren actief bij de voetbalclubs AZ en FC Volendam. Daar onderhoudt hij met de ‘boyz’ het trainingscomplex. Ze ontfermen zich over groenvoorziening, vuilnis langs het veld wordt opgeruimd, bladeren worden weggeblazen uit de dug-out en voetbalkleren worden opgevouwen. Ondertussen zijn de jongeren buiten en leren ze zich te gedragen naar de huisregels die op de voetbalclubs gelden.

,,Het zijn jongeren die te goed zijn om naar een dagbesteding te gaan, maar het niet aan kunnen om een assistent te zijn van een hovenier”, legt Van Wonderen uit. ,,Ze komen dan bij mij terecht, ik regel het contact weer met de gemeentes, zodat ze bij mij kunnen werken.”

,,Die gasten vinden dat prachtig.”

Het idee van Van Wonderen blijkt in de jaren dat hij het nu doet een gouden greep. De voetbalclubs waar hij nog actief is, omarmen het initiatief. ,,Max Huiberts en Robert Eenhoorn van AZ komen regelmatig gedag zeggen. En als de jongens trainer Arne Slot zien lopen en ze zijn aan het schoonmaken? Dan gedragen zich gewoon normaal. Ze horen gewoon bij de club. Andersom vinden ze het heel erg gaaf om met het jasje van AZ rond te lopen. Dat maakt ze trots.”

Prachtig
Het verhaal van de Wonderboyz klonk voor Annokkee als muziek in z’n oren. ,,FC Lisse wil midden in de samenleving staan. Het bedrijf van Marc past daar perfect bij. Wij stellen feitelijk onze locatie beschikbaar en Marc regelt de rest. Zijn jongeren kunnen bij ons aan de slag met het schoonmaken van de kleedkamers, het schoonmaken van de tribunes, het opruimen van zwerfafval en het verder werk dat zij aankunnen en waar zij onze bestaande vrijwilligers bij kunnen ondersteunen. Natuurlijk krijgen ze bij ons ook een FC Lisse-jasje. Ze horen bij de club, zij zijn de club.”

,,Het lijkt me schitterend als we dit bij meer clubs hier uit kunnen rollen.

,,Die gasten vinden dat prachtig”, valt Van Wonderen de preses bij. ,,Ze trekken hun laarzen aan en spuiten die hele kleedkamers schoon. Ze zijn buiten en in beweging. Dat is hartstikke goed voor mijn jongeren. Ik heb ook jongens met het syndroom van down bijvoorbeeld. Die hebben vaak wat slappere spieren. Deze bewegingsactiviteit, zonder de druk om te moeten winnen, werkt uitstekend.”

Toekomstperspectief
Nu FC Lisse de deuren heeft geopend, probeert Wonderboyz langzaam een plekje te verwerven in de Bollenstreek. ,,We willen innovatief zijn”, vertelt Annokkee. ,,Ze mogen bij ons een pilot draaien. Het liefst zo snel mogelijk. Als wij daarmee een goede positie creëren voor Marc in de Bollenstreek, dan doen we dat graag. We hebben genoeg lijntjes lopen naar de voorzitters van de andere clubs.”

En zo snijdt het mes aan twee kanten. Lisse is geholpen in om de faciliteiten binnen de club netjes en schoon te houden en Van Wonderen heeft met z’n bedrijf weer een nieuwe uitdaging te pakken. ,,Het lijkt me schitterend als we dit bij meer clubs hier uit kunnen rollen”, schept Van Wonderen een toekomstperspectief. ,,Dat zou toch mooi zijn? Dat we straks groepjes rond hebben lopen door heel de Bollenstreek. Wij regelen het vervoer wel, als de clubs hun deuren maar opendoen. Als ouders of jongeren dit lezen en denken: ‘hé, dat is wat voor mij’, dan zijn ze van harte welkom om zich bij ons aan te melden.”

Foto: Marc van Wonderen

Lees ook:Teijsse en Quick Boys verwijzen gerucht naar rijk der fabelen: ,,Niets van waar”‘

POPULAIRE BERICHTEN