Met een besmuikt lachje stond Stef van der Zalm een week geleden de pers te woord na de 3-4 nederlaag van zijn SJC tegen Hollandia. Goed, hij had wel twee keer gescoord, maar het stoom spoot nog uit z’n oren toen de Noordwijkers vlak voor het eindsignaal een 3-2 voorsprong weggaven en met 3-4 verloren. ,,Vragen jullie mij de volgende keer voor een interview als we hebben gewonnen?”, toonde de aanvallende middenvelder toch nog off the record z’n humor.

De 24-jarige middenvelder gaf de pers direct een week na dato de kans om zich ten opzichte van de Noordwijker te revancheren. Mede dankzij zijn openingstreffer won SJC uiteindelijk met 1-3 bij SWZ Boso Sneek. Door het verlies van concurrent Hollandia, thuis tegen De Bataven, werd het een fijne zondag voor de koploper van de Hoofdklasse.

,,Zelfs de scheidsrechter zei op een gegeven moment: ‘dit is niet te doen.'”

Logischerwijs hadden de voetballers in Friesland tijdens de wedstrijd zelf niet door wat de concurrentie deed. ,,Totdat Robin Otten, de reservekeeper, ons op de hoogte stelde”, vertelt Van der Zalm. ,,Hij had het in de gaten gehouden. Dat was best even een lekker berichtje. Het eerste wat ik dacht was wel: ‘als we vorige week nou ook gewonnen hadden, dan…’. Maar je weet nooit of Hollandia dan ook vandaag weer had verloren.”

Concurrentie
Dankzij de ontwikkelingen is het aantal verliespunten dat Hollandia meer heeft, opgelopen naar vier. Nummer vijf Silvolde heeft wel slechts één verliespunt meer dan SJC, maar moet nog drie duels inhalen. Ook vandaag kwam de Gelderse club niet in actie vanwege een afgelasting.

Stef van der Zalm lobt van ver de bal over de keeper

SJC deed in ieder geval wat het moest doen in Friesland door te winnen van de nummer veertien van de competitie. In overigens een matige wedstrijd. ,,Een aparte vooral, vond ik het”, kijkt Van der Zalm terug op de zondagmiddag. ,,Er stond zoveel wind, dat er bijna niet viel te voetballen. Zelfs de scheidsrechter zei op een gegeven moment: ‘dit is niet te doen’. Met windje mee hoopten we op goals, met windje tegen moesten we vooral de deur dichthouden.”

En daarin trok SJC aan het langste eind. ,,Ondanks de wind probeerden wij nog het meeste te voetballen, had ik het gevoel. Van de natuurelementen hadden we allebei last.” Na de openingstreffer van Van der Zalm van een meter of dertig, zorgde clubtopscorer Tom Duindam voor de 0-2 ruststand.

,,Op het middenveld voelt het allemaal wat natuurlijker aan. Daar gaat het wat automatischer.”

De thuisploeg kwam aan het begin van de tweede helft terug tot 1-2. Rick van Dijk zette vlak voor tijd de 1-3 eindstand op het scorebord. Klaar: inpakken en wegwezen. Zeker voor Van der Zalm, die slechte herinneringen bewaarde aan de Friese ondergrond.

,,Het kunstgras daar is erg hard. Het is bijna een hockeyveld. Vorig jaar was voor mij de wedstrijd na een half uur klaar. Ik viel op het veld en mijn schouder ging uit de kom. Daarna ben ik er zes weken uit geweest. Het is niet dat ik gespannen was, maar ik dacht er aan het begin toch even aan.”

Rechtsbuiten
De middenvelder was met z’n goal voor de tweede maal achtereen belangrijk voor zijn ploeg. Op zijn geliefde plek, als meest aanvallende middenvelder. ,,Het is niet mijn beste seizoen vind ik. Maar ik sta in ieder geval weer op het middenveld. Ik heb ook als rechtsbuiten gespeeld dit seizoen. Maar op het middenveld voelt het allemaal wat natuurlijker aan. Daar gaat het wat  meer automatisch.”

SWZ Sneek – SJC 1-3 (0-2) 35. Van der Zalm, 42. Duindam 0-2, 49. Veenstra 1-2, 90+2. Van Dijk 1-3

SJC: Schelvis, Sloos (90. Van Heijningen), Van Duijn, Verhoek, Al Tamimy, Verweij, Ruigrok, Van der Zalm, Broekhof (76. Dedel), Duindam, Van Dijk

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘Sloos: ,,Het zijn zonder twijfel de mooiste jaren in mijn carrière geweest”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)