Kees Zethof boekte dinsdagavond met Noordwijk bij AFC de eerste zege sinds 11 november. Een achterstand halverwege werd omgezet in een 1-3-overwinning, mede door een goal van doelman Lars Jansen. Na afloop viel de opluchting van de Noordwijkse gezichten af te lezen. “Het is best wel leuk, want je bent naast trainer dan ook een beetje amateurpsycholoog”, zei coach Kees Zethof.

De Noordwijkers haalden in de eerste wedstrijden van 2024 één punt op, terwijl het spel niet onaardig was. “Eigenlijk hebben we drie goede partijen gespeeld”, stelde Zethof. “Tegen Katwijk komt er een bal op het gezicht en daarna op de hand, waardoor een penalty volgt. Vervolgens weten we dat om te buigen naar heel veel kansen, maar valt de goal steeds net niet.”

“Ergens houdt de geloofwaardigheid van je verhaal dan een beetje op”, vervolgt Zethof. “Juist in zo’n situatie moet je als trainer heel positief zijn en benadrukken dat het best goed is wat we laten zien. Neem zaterdag ook tegen Excelsior Maassluis. Tot de veertigste minuut zijn we met afstand de beste ploeg, maar in de 44e minuut valt de 1-0 en krijgen we het niet meer gerepareerd. Dat zegt ook iets over de verdedigende kwaliteiten van Maassluis, maar er wordt ook een bal van de lijn gehaald en er gaat er eentje net naast.”

‘Als je kijkt naar de goal die we thuis hebben gemaakt met Rietveld, toen liep de keeper ook achteruit.’

Vechten tegen de bierkaai voorbij
Op Goed Genoeg, de thuishaven van AFC, werd de ban gebroken. “Daar waar je drie weken tegen de bierkaai vecht, knal je nu wel raak.” Vervolgens met een brede glimlach: “En als je wel een goal maakt, denkt iedereen opeens dat-ie kan voetballen. Zo is het ook, toch?

Noordwijk kwam op gelijke hoogte via Dylan Rietveld die attent reageerde op een afgeslagen kopbal van Emiel Wendt. In de slotfase maakte Ruben Marbus met zijn eerste balcontact nog de 1-3, maar de opvallendste goal was toch wel de tweede Noordwijkse treffer.

Goal van doelman
Die kwam op naam van goalie Lars Jansen, terwijl die er eigenlijk weinig weet van had. De Noordwijk-doelman peerde naar voren in een poging de voorwaartsen te bedienen. De bal kreeg door de wind echter zoveel snelheid mee dat doelman Van Zetten zich er volledig op verkeek: 1-2. Opvallend was dat Jansen na zijn inzet in botsing kwam met Marciano Mengerink, vervolgens kermend van de pijn naar de grond ging en nauwelijks meekreeg dat de bal het Amsterdamse doel inging.

Zethof kon er de humor wel van inzien en memoreerde meteen aan een goal in de heenwedstrijd tegen AFC. Toen werd Van Zetten ook al van grote afstand verschalkt.

“Het gekke is. Ik zei op de bank al voordat-ie stuiterde: ‘die gaat er overheen’. Dat was meer geluk dan wijsheid hoor, want je weet het niet”, stelt Zethof. “Als je kijkt naar de goal die we thuis hebben gemaakt met Rietveld, toen liep de keeper ook achteruit. Op de beelden die we laatst nog hebben teruggekeken kon je heel duidelijk zien dat de zon vol in zijn gezicht was. Die jongen (Van Zetten, red.) heeft hem gewoon niet gezien. Maar hier was geen sprake van zon.”

‘We zaten er zodanig bovenop dat we meteen de bovenliggende partij waren.’

Herstel na rust
Zethof doelde op de barre omstandigheden: met een stormachtige wind en aanhoudende regenval was het ouderwets hondenweer. Met wind tegen kwam Noordwijk voor rust niet al te best voor de dag. De bezoekers kozen tot onvrede van Zethof vaak voor de lange bal en dekten niet kort genoeg.

“Dat hebben we de tweede helft beter gedaan. We hebben ze geen gelegenheid gegeven om de bal aan te nemen en door te draaien. We zaten er zodanig bovenop dat we meteen de bovenliggende partij waren.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Noordwijk wint mede door goal van doelman Jansen inhaalduel bij AFC
Bekijk ook: Scorende Noordwijk-keeper Jansen: ‘Had het echt graag zelf doorgehad’

POPULAIRE BERICHTEN