Hij is een van de opvallendste nieuwelingen in de selectie bij VVSB voor volgend seizoen. Brandon Zigo Tichem komt over van Jong NAC en verdedigt na de zomer het paarsgeel van de Noordwijkerhouters. De 19-jarige Zoetermeerder hoopt bij VVSB weer het plezier in het voetbal te hervinden.

,,Bij NAC was alles slecht geregeld. Het beloftenelftal hangt er daar maar een beetje bij”, zegt Zigo Tichem. ,,Je moest hopen dat de trainers van het eerste überhaupt kwamen kijken. Daardoor ben ik het plezier wel een beetje verloren. ”

Het ontslag van technisch directeur Jeffrey van As was de druppel. ,,Hij zag het helemaal in mij zitten, zei dat ik op de goede weg was. Van As heeft mij ook aangeraden om naar VVSB te gaan. Toen Graeme Rutjes werd aangesteld, veranderde alles.”

Naar eigen zeggen hengelden veel clubs, ook BVO’s naar zijn diensten. ,,Ik kon ook naar Jupiler League-clubs, maar daar werkt het hetzelfde als bij NAC. Ik wilde een club waar ik lekker kan voetballen.”

Zigo Tichem speelde in de jeugd voor Alphense Boys, waar hij onder Dogan Corneille op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste maakte. Zijn goede spel viel meerderde clubs op, waaronder Feyenoord en Ajax en zelfs het Engelse Fulham wilde hem hebben. Hij werkte in Londen een stage af van een week. De Zoetermeerder koos echter voor de Rotterdammers, waar hij het seizoen erop in de A1 speelde, samen met onder andere Jean-Paul Boetius en Tonny Vilhena.

Geen schande

Waar Boetius en Vilhena al gauw de stap naar het eerste maakten, bleef die voor Zigo Tichem nog even uit. Geen schande volgens hemzelf. ,,De concurrentie bij Feyenoord is zo groot. Ik heb toen bewust een stapje terug gedaan door naar NAC te gaan.”

Zijn tijd in Breda leverde niet het gewenste effect op. En dus is Zigo Tichem voor even weer terug bij zijn ouders in Zoetermeer. ,,M’n appartement in Breda is opgezegd. Ik ben nu druk op zoek naar iets in Leiden of Zoetermeer.”

Zigo Tichem ziet VVSB als een tussenstation. De jongeling wil dolgraag slagen in het betaalde voetbal. ,,Het zal wel even wennen worden. Ik ga van vijf keer in de week trainen naar drie keer. Ik ben wel van plan minimaal twee keer per week voor mezelf te trainen. Zo behoud ik m’n oude ritme.”

Multifunctioneel

Maar wat voor een speler halen ze op de Boekhorst eigenlijk in huis? Naar eigen zeggen is Zigo Tichem een multifunctionele middenvelder. ,,Ik kan zowel controlerend als aanvallend op het middenveld uit de voeten. Verder ben ik tweebenig en heb ik een goede eindpass. M’n traptechniek daar moet ik het wel van hebben”, somt Zigo Tichem zijn wapens op.

Toch was hij bijna op een ander naburig sportpark te bewonderen geweest. ,,Met Katwijk was ik bijna rond. Het ging nog om details. Had zelfs al een oefenwedstrijd mee gedaan. Maar de concurrentie daar is ook groter dan bij VVSB. En ik wilde echt een goed vooruitzicht op veel speeltijd. Vandaar mijn keuze voor VVSB.”

De eerste training op de Boekhorst is inmiddels achter de rug. Het niveau verraste de middenvelder. ,,Dat lag redelijk hoog. En de sfeer is nu al beter dan bij NAC. Ik ben gelijk goed opgevangen. Je merkt aan alles dat VVSB een hele betrokken club is.”

Tekst: Tom van der Wilt

POPULAIRE BERICHTEN