Het contrast was bijzonder om te zien. Waar enkele VVSB-supporters sarcastisch na de 0-0 tegen FC Lienden riepen dat ‘hun cluppie ging degraderen’, wilden trainer Eric Meijers en nieuwkomer Wesley Goeman vooral de positieve punten benoemen van het gelijkspel in de Betuwe. Maar welk kamp had nou gelijk? Klopte de zonneschijn van de Noordwijkerhouters of prikten de supporters door de schone schijn heen?

Het is maar net welk labeltje zelf wilde toevoegen aan het duel. Vooropgesteld: FC Lienden tegen VVSB was geen lust voor het oog. Daarvoor verkeerden de beide ploegen voor aanvang van de wedstrijd domweg in een te kwetsbare positie. Op het koude en winderige sportpark rook je weemoed naar betere tijden. Vergeelde krantenknipsels deden nog terugdenken aan het landskampioenschap van FC Lienden in 2015.

Theorie
Hoe anders zag de Abdijhof er op deze januaridag uit. Enkele ‘vreemdelingen’ in het Liendense elftal vulden de gaten op die voor Kerst waren ontstaan toen FC Lienden nog naar buiten bracht te stoppen met het voetbal op het hoogste amateurniveau. Dankzij de Peter Barendse Academy, dat drie spelers in de basiself had staan (Noah Barendse, Vlatko Lazic en Abdel Metalsi) en één speler van de Nordin Wooter Academy (Luis Pedro), kon de nummer zeventien van de Tweede Divisie toch nog een representatief elftal op de been brengen.

,,Als wij zo verdedigend goed blijven staan, gaan we straks echt wedstrijden winnen.”

VVSB had maar al te graag in de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft gebruik willen maken van de onrust die in Lienden was ontstaan. En hoewel dat niet lukte, poogden de Noordwijkerhouters de rijen in ieder geval gesloten te houden na de wedstrijd. De Noordwijkerhouters hadden eindelijk eens de nul gehouden en verdedigend stond het relatief goed. Maar weer ontstond even de vraag: was dat gespeelde zonneschijn of de werkelijkheid?

Voor de theorie van onder andere Meijers viel wel wat te zeggen. ,,Die tegengoals, daar was ik zo klaar mee. We hebben bewust gekozen om zekerheid in te bouwen door 4-4-2 te gaan spelen met een vrije rol voorin voor Tommy Bekooij en Lovette Felicia. Alleen als we gevaarlijk werden, waren de laatste ballen elke keer niet goed. Daarom verdienden we niet de winst, maar kon ik wel met een gelijkspel leven.”

Afstandsschoten
Eigenlijk was het bij beide teams vaak te matig voor de vijandelijke goals. In dat geval kwam FC Lienden in de eerste helft nog het dichtst bij de openingstreffer. Via een scrimmage voor de goal van Ruben Valk kon Sonny ten Hoope, die op de plek stond van de geblesseerde Tomas Arroyo, nog met een sliding de tegengoal voorkomen. VVSB moest het doen met afstandsschoten van Frans van Niel en Goeman.

Na rust werd VVSB vooral Bekooij steeds wat gevaarlijker, maar bleef het afdrukken het grootste probleem. Elke keer wanneer een aanval echt spannend voor de goal begon te worden, ontbrak de eindpass. Bekooij besloot om het daarom zelf maar een keer te proberen vanaf randje strafschopgebied, maar zijn krul ging net naast. Even dacht VVSB bij een goal van Loyd van der Wilden te kunnen juichen, maar de ingevallen aanvaller stond ruim buitenspel.

De grootste Noordwijkerhoutse kans kwam nota bene op naam van verdediger Jordy Zwart die een corner van Goeman op de goal wist te krijgen. Maar na een mooie duik richting de hoek had Lienden-doelman Thom Jonkerman de bal klemvast. Aan de andere zijde mocht het Valk nog danken dat hij goed anticipeerde op twee gevaarlijke schoten van Jawad Bellahsan.

,,We hebben echt niet tegen FC Bal op het dak 10 gespeeld. Lienden blijft een volwaardige tweededivisionist.”

En hoewel VVSB het verschil met de concurrentie niet kleiner kon maken, bleef Meijers geloof houden in het niveau van zijn ploeg. ,,Alleen de bezitting voor de goal was onvoldoende vandaag. Dat kunnen we de komende tijd beter gaan trainen. Het pluspunt van vandaag blijft de verdedigende organisatie.”

,,Ik zie deze wedstrijd als een vertrekpunt voor de club om in deze klasse te blijven. Als wij zo verdedigend goed blijven staan, gaan we straks echt wedstrijden winnen. We hebben echt niet tegen FC Bal op het dak 10 gespeeld. Lienden blijft een volwaardige tweededivisionist.”

Onrust
Daarin stond nieuwkomer Goeman achter de woorden van zijn coach. ,,We moeten het positieve eruit halen. We hebben de nul gehouden en weinig weggegeven. Lienden heeft individueel gewoon goede spelers die best een aardige wedstrijd op de mat hebben gelegd. Daar hadden we het lastig mee. De nul is positief, maar ik had hier, zeker gezien de onrust in Lienden, graag met drie punten weggelopen. En zo kort na de wedstrijd overheerst dat nog wel.”

FC Lienden – VVSB 0-0 (0-0)

VVSB: Valk, Fecunda, Ten Hoope, Zwart, Vijlbrief, Goeman, Van Niel (82. Pauw), De Rijk, Bakker (82. Dijkstra), Felicia (59. Van der Wilden), Bekooij

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Assistent van Zethof blijft ook volgend seizoen op de Noordwijk-bank’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein