Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha, Willem. Heb je even?
,,[Lachend] Is er wat te bespreken dan?”

Blok je agenda maar even voor het komende uurtje. Oké, laat ik gewoon open beginnen. Hoe heb je het zaterdag gehad bij Rijnsburgse Boys – Katwijk?
,,Ik heb de wedstrijd van dichtbij op het veld meegemaakt. Ik ben lager gaan staan, want ik vond het boven op de tribune stervenskoud. Het leuke is dat je dan wat meer meekrijgt van dingen die spelers of trainers tegen elkaar zeggen. En bij het nababbeltje was ik snel langs het veld. Dat kan ook voordelig zijn.”

Hoe heb je de middag ervaren?
,,Ik heb genoten. Maar het was wel onwijs koud, alleen de wedstrijd vergoedde veel. Ik heb twee teams zien voetballen die beide wilden winnen. Bij vlagen was Rijnsburgse Boys echt goed. Er zat veel voetbal in zoals ze dat zo mooi zeggen. De amusementswaarde was hoog.”

,,Qua voetbal was het niet altijd top. Als ik heel eerlijk ben en naar het spelverloop kijk, vind ik dat beide elftallen een punt verdiende. Tot het doelpunt van Marciano Mengerink natuurlijk weer viel…”

Was die goal de kracht van Mengerink of de fout van Rijnsburgse verdediging?
,,De kracht van Mengerink. Honderd procent. Natuurlijk zal Pieter Mulders, als trainer van Rijnsburgse Boys, eerst zelf zeggen dat het de fout is van zijn ploeg. Maar Marciano is gewoon lastig te verdedigen. Hij maakt van een halve kans een hele kans.”

Toevallig stond ik na het laatste fluitsignaal vlak naast de kleedkamer van Rijnsburgse Boys. Daar waren ze woedend op elkaar. Ik zal niet herhalen wat er daar gezegd is.
,,Die teleurstelling snap ik wel. En het wijzen naar elkaar ook. Maar moet je die twee jongens die Mengerink niet goed dekten bij de 1-2 de schuld van de nederlaag geven? Waarom niet de aanvallers die kansen hebben gemist? Natuurlijk ben je onwijs teleurgesteld als het vanaf minuut zeven tot negentig gewoon 1-1 staat.”

,,Zeker omdat ik Rijnsburgse Boys voetballend ook gewoon beter vond. De combinaties liepen beter. Al viel de eerst goal van Katwijk ook uit een prima combinatie.”

En toen kwam die onderbreking. Wie had daar het meeste last van?
,,Ze waren daarna allebei even van de leg. Maar ik wil er graag nog een speler positief uit halen.”

Wie?
,,Dirk Jan van den Oever. Hij heeft natuurlijk al besloten weg te gaan en naar FC Rijnvogels te verkassen. Maar als ik Rijnsburgse Boys was, dan zou ik nog een keer met hem gaan praten. Rijnsburg was als collectief goed, maar ik vond DJ positief opvallen. Hij heeft zijn rol fantastisch ingevuld. En ik snap de beweegredenen om Rijnsburgse Boys te verlaten hoor. FC Rijnvogels gaat in ieder geval veel plezier aan hem beleven.”

Je begrijpt, Willem, dat we het ook nog over de ongeregeldheden moeten hebben. Hoe heb je dat ervaren?
,,Als vervelend. Alleen vind ik dat het allemaal te groot wordt gemaakt. Er is geen veldslag geweest. Normaal heerst er altijd gezonde rivaliteit onder deze twee supportersgroepen. Het is balen. Het was namelijk zo’n mooie wedstrijd vooral. Deze ongeregeldheden moeten niet de koppen van de krant worden.”

,,Het was snel gesust en het is geen bloedbad geworden. Ik ben het er wel mee eens dat het niet thuishoort op de voetbalvelden. Er zullen de volgende keer maatregelen moeten worden genomen. Dat de twee supportersgroepen dicht bij elkaar konden staan zonder afscheidingen is verkeerd ingeschat. Daar zal in de toekomst een hek tussen moeten zitten.”

,,De clubs zullen nu proberen er achter te komen wie wat gedaan heeft. Ik vond het vooral sneu voor de ballenjongetjes. Sommigen van hen hebben de nacht van zaterdag op zondag geen oog dicht gedaan. Vooral voor die jochies is het vervelend geweest. De voorzitter van Rijnsburgse Boys, Ad Hendriksen, gaf ook de schuld aan de drank en drugs die sommigen al genuttigd hadden. Dit ging verder dan elkaar alleen uitschelden voor ‘haring’ of ‘ui’ natuurlijk.”

,,Sander Molenaar stond ook op een gegeven moment bij de situatie. Hij hoorde daar iemand met het k-woord schelden. Daar is hij even naartoe gelopen. Klasse.”

,,Er zijn nu natuurlijk heel veel beelden beschikbaar. Van FOX, van mensen met mobieltjes. Daar is veel op te zien. Er zijn vooral beelden nodig van het begin. Maar goed, het hoeft ook weer niet in Opsporing Verzocht. Misschien praat ik er wat luchtig over, maar dat komt omdat ik er vooral van baal dat we er nu alweer een tijd over aan het praten zijn, in plaats van over de wedstrijd zelf.”

Nog één vraag over het duel dan. Jij loopt al jaren rond de voetbalvelden. Stel, jij moet Mengerink vergelijken met een spits van welleer. Aan wie denk jij dan?
,,Qua scorend vermogen denk ik aan Hans Zwaan. Qua manier van spelen aan Mart van der Plas van Quick Boys.”

Dat is een mooi bruggetje naar Yordi Teijsse. Wat een verhaal. Wat heb jij daarvan meegekregen?
,,Ik zat op dat moment natuurlijk op Sportpark Middelmors. Dan hoor je het wel, maar krijg je het iets minder mee, omdat je met je ‘eigen’ wedstrijd bezig bent. Ik denk dat het verhaal-Teijsse alleen maar verliezers kent. Wij kennen als buitenstanders niet alle ins en outs en moeten het hebben van wat Yordi gezegd heeft. De woordenwisseling met de staf is in de geest van het spel gebeurd. Als het na de wedstrijd, tijdens een analyse had plaatsgevonden, wat was er dan gebeurd?”

Hoe beoordeel jij de situatie nu?
,,Het verbaast me wel. Ik had dit niet aan zien komen. In mijn ogen had Yordi nooit het veld af moeten lopen.”

Maar gezien zijn woorden speelde dit al langer. Was dit de druppel voor hem?
,,Hij moet zich wel realiseren dat zij voor hem betalen. Daar loopt hij ook hard voor. Met zijn staat van dienst had hij niet zo van het veld af moeten gaan.”

Maar was het geen wanhoopsdaad?
,,Hij heeft ‘de pech’ gehad dat hij een aanvaring heeft gehad met iemand die nog populairder is dan hij: Dirk Kuyt. Ze hadden dit na de wedstrijd moeten bespreken, niet op het veld. Je weet ook hoe mensen hier op social media op reageren. De meesten lijken klaar met Teijsse. Ik hoop echt van harte dat ze eruit gaan komen en het seizoen met elkaar afmaken.”

Hoe moet Gert Aandewiel met deze situatie omgaan?
,,Oh, hij gaat dit wel oplossen, hoor! Dit soort dingen gebeuren en daar moet je als trainer mee om kunnen gaan. Hij moet met Teijsse om de tafel gaan en vragen waarom hij de confrontatie zocht op het veld, los van het feit of hij of Kuyt gelijk had.”

,,Misschien had hij zelf wel het idee dat hij keihard wrkte. Maar juist als je dit van een icoon hoort als Kuyt kan dat heel vervelend en hart aankomen. Echt, ik hoop dat ze eruit gaan komen.”

Verhaal nummer drie dit weekend: de schorsing van Robbert de Ruiter. De tuchtcommissie wil hem drie maanden schorsen. Dat is toch veel te veel?
,,Na die wedstrijd heb ik wel wat beelden voorbij zien komen, waarin Robbert naar de tribune werd gestuurd. Maar hij is een volwassen man, die best in de emotie iets kan hebben geroepen. En de arbitrage zal daar vast iets over hebben opgeschreven.”

,,Maar Robbert is een onderwijzer. Hij weet wel hoe hij zich moet gedragen. Ik sta voor duizend procent achter Robbert. Ze zijn gek geworden bij de KNVB. Mensen die dit beslissen hebben thuis niks te vertellen. Volgens mij zijn ze bij Lisse er al volop mee bezig om in hoger beroep te gaan.”

,,Heb je trouwens die penalty nog gezien bij FC Lisse – De Dijk? Het was aangeschoten hands! Als je daar een strafschop voor geeft en ook nog geel geeft, dan snap je er niks van.”

Nog even het rondje Tweede Divisie afmaken bij VVSB? 
,,Ja, ik heb zondagochtend nog even zitten appen met Jack Honsbeek. Die hebben de overwinning daar bij IJsselmeervogels absoluut gestolen. De Spakenburgers hebben het kampioenschap kansen missen gewonnen. Tja, soms win je, soms verlies je op die manier.”

En het rondje Hoofdklasse?
,,Over Ter Leede kan ik eigenlijk niet zoveel zeggen, behalve dat ik de uitslag heb gezien. Ik denk wel dat voor FC Rijnvogels komende zaterdag cruciaal kan zijn voor het verdere verloop van de competi

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik was bij HBS-De Meern. Vlak voor tijd viel de 1-0, dat is ook de eindstand gebleven. Over de wedstrijd hoef ik niks te melden. Ik heb nog wel even met Bram Ros gesproken. Hij heeft een stage aangeboden gekregen van Go Ahead Eagles. Hij was heel tevreden dat Rijnsburgse Boys daar meewerkend in reageerde. Toen ik thuis was heb ik gelijk even gekeken wat SJC had gedaan.”

En? Was je tevreden?
,,Ja, ze hebben zelf gewonnen en Hollandia heeft verloren. Ze hebben zich goed hersteld van de dreun van vorige week. Sjaak Polak had het al voorspeld.”

Nog één dingetje Willem. Hillegom wil z’n beleid gaan veranderen rondom het eerste. Ze willen spelers gaan betalen. Hoe beoordeel jij dat?
,,Het is een keuze, die ook weerstand zal oproepen. Bij HBS is het bijvoorbeeld nu al een rel. Hillegom is daar verder heel open in geweest. Ik zou me alleen als club wel goed laten adviseren. Zo’n ‘vrijwilligersbijdrage’ schijnt ook niet helemaal waterdicht te zijn. Volgens mij moet je als speler dan ook een elftalletje trainer. Laat ze vooral even langs een fiscalist gaan.”

,,Er vallen diverse constructies te bedenken. Ga praten met clubs om je heen. Ik zou even bellen met Cees Drieberen. Hij is financieel heel kundig. Maar misschien loopt er zelf al zo’n persoon rond binnen het bestuur van Hillegom. Tja, als je tegenwoordig Eerste Klasse wilt spelen, moet je spelers al gaan betalen. Het voorkomt ook dat jonge spelers al eerder worden weggekaapt door andere clubs.”POPULAIRE BERICHTEN