Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha, Willem. Opgewarmd?
(lachend:) ,,Och het was wel koud, ja. Maar ik heb inmiddels alweer een saunaatje gepakt hoor. En het hoort er toch een beetje bij?”

Heb je het van Katwijk – FC Lisse wel warm gekregen?
,,Van de spanning wel, die vergoedde veel. Niet van de wedstrijd zelf. Maar iedereen zegt dat Katwijk niet groots was, maar daar doen ze Lisse te kort mee. Lisse had recht op meer. Luca Tarani had er nog twee treffers bij kunnen maken, maar miste tweemaal één op één. Ik ben er inmiddels wel achter waarom.”

Vertel het maar..
,,Kijk, die 0-1 maakte hij fantastisch. Maar op dat moment moest hij snel handelen. Bij die andere twee kansen heeft hij teveel tijd gehad om na te denken. Het is nog maar een jonge jongen. Bij de eerste kans had hij de bal moeten afleggen op Rowdy van der Putten die mee was gelopen. De tweede had hij resoluut moeten inschieten. Dat is gewoon een beetje onervarenheid.”

We hebben het nu over die twee kansen. Maar wat vond jij van het penalty-moment in de eerste helft met Marciano Mengerink?
,,Ik heb die beelden inmiddels tien keer terug gezien en ook nog een goede discussie over gehad met Gert Jan van Geen van het Leidsch Dagblad. Hij vond het geen penalty. Ik wel. Toch hoorde je er achteraf niet zoveel mensen over. Katwijk had een paar weken geleden het geluk dat ze een penalty kregen tegen Excelsior Maassluis. Je krijgt wat je toekomt.”

,,Dit was wat mij betreft gewoon een overtreding van Kevin van der Zwet. Ik snapte de gele kaart voor Mengerink niet zo goed. Als je het geen overtreding vindt, dan fluit je er gewoon niet voor. Maar om hem gelijk een kaart te geven voor een schwalbe gaat mij wat ver.”

,,Nogmaals: FC Lisse heeft zichzelf uiteindelijk tekort gedaan door de wedstrijd te verliezen. Katwijk heeft wel vechtlust getoond door te blijven zoeken naar de 1-1. Toen die eenmaal viel, kreeg je ook wel het idee dat ze nog met de overwinning aan de haal konden gaan.”

En zo staat FC Lisse voor de tweede keer met lege handen in een derby…
,,Terwijl ze ‘m allebei hadden kunnen winnen. Je zag ook dat bij de tweede goal zelfs de ervaren Robert van Boxel nog de fout in kon gaan. Als hij daar de bal gewoon weg gepeerd had, de tribune in, was het op dat moment 1-1 gebleven.”

Was FC Lisse niet gewoon tactisch de meerdere tot aan de 1-1? Ze hielden het compact en lieten de backs aardig vrij.
,,Robbert de Ruiter had het tactisch prima voor elkaar. Ze stonden goed. Voor Katwijk was het trouwens goed vervelend dat Robbert Susan en Paul de Lange uitvielen. Ik vond wel dat Kilian Berkhout zijn invalbeurt prima heeft ingevuld.”

,,Ik was dit weekend op een verjaardag en daar had ik het over Katwijk met een supporter. Jack van den Berg is niet te benijden vind ik. Wat hij moet doen op De Krom is hartstikke moeilijk. Hij krijgt de ploeg van Dick Schreuder voor z’n neus en zal daar zijn eigen visie op willen aanbrengen. Daarin zal hij veel moeten communiceren met z’n assistenten.”

Hij zei tegen mij dat hij eigenlijk Omar Hamdi, die 45 minuten speelde, voor het eerst echt aan het werk heeft gezien in een wedstrijd.
,,Ja, dat is eigenlijk best logisch. Zelf zat hij tijdens wedstrijden van Katwijk natuurlijk op de bank bij ASWH. Hij moet het doen met de informatie die hij van zijn staf krijgt. Het is een moeilijke klus.”

Eerder in de week werd bekend gemaakt dat Mark de Loor volgend jaar voetbalt op Ter Specke. Zie jij dat als een aanwinst voor de FC?
,,Dat moet altijd nog maar blijken. Hij heeft de laatste tijd weinig in de basis gestaan bij vv Katwijk. Maar dat hij kan voetballen, dat weten we. Een goede De Loor is een prima aanwinst voor FC Lisse. Maar dan ga ik een beetje uit van De Loor, zoals hij was bij Spakenburg.”

Vond jij het raar dat VVSB – Barendrecht pas zo laat werd afgelast?
,,Nee, dat gebeurt wel vaker dat er zoiets lang op de rol blijft staan. Oké, je weet zaterdagochtend wel dat het veld bevroren is. En dat de grasmat veel zon nodig heeft op een dag. Maar die dingen gebeuren. Als club mag je zo’n duel niet zomaar afgelasten. Scheidsrechter Sander de Brito Roque stapt ’s middags ook met het idee in de auto dat hij een wedstrijd gaat fluiten.”

,,Ik heb het bij mij tijd bij ADO ook weleens meegemaakt, dat het pas zo laat werd afgelast. Maar de scheidsrechter, in dit geval De Brito Roque, heeft een een verantwoordelijkheid naar de spelers toe. Hij moet garant staan voor hun veiligheid als de wedstrijd doorgaat. Hij had zelf ook liever gefloten.”

Heb je nog wat meegekregen van Quick Boys tegen Jong Almere City FC?
,,Ja, dat krijg ik altijd door via de radio. De Katwijkers doen gewoon weer mee in de titelrace. Ook Scheveningen is met een superreeks bezig. Die maken een grote kans om een periode te pakken.”

Is het de hand van Gert Aandewiel waarom Quick Boys zo goed draait?
,,Daar zou je Jan Zoutman te kort mee doen. En ik zie ze niet spelen dit seizoen. Ik zit bij de Tweede Divisie. Dat vind ik soms wel jammer, dat ik ze weinig zie. Maar goed, Gert is een ervaren trainer. Hij weet wat hij doet. En zo’n nieuw gezicht kan heel verfrissend werken.”

Over een periodetitel gesproken: Ter Leede heeft ‘m binnen in de Hoofdklasse. Hoe knap is dat?
,,Ik ken trainer Henk Wisman al heel lang. Dat hij dit weer voor elkaar weet te krijgen, met die begroting bij Ter Leede is gewoon goed! Hij heeft de nacompetitieplek binnen. Dat is lekker.”

Over twee weken staat de kraker op het programma tegen Noordwijk. Als de Noordwijkers die wedstrijd winnen, kunnen we dan een platte kar bestellen?
,,Als ik alle verslagen lees, de stand bekijk en af en toe hoor hoe makkelijk het gaat, denk ik dat Noordwijk sowieso titelkandidaat nummer één is. Ze hebben zo’n goede voorhoede. Als je minimaal drie goals per wedstrijd maakt, dan scoor je volgens mij erg makkelijk.”

,,Vergeet FC Rijnvogels niet. Die lopen nu net een periode mis, maar die zouden in de derde periode nog hoge ogen kunnen gooien.”

Wat zou jij eigenlijk vinden van een samengestelde Hoofdklasse? Dat de grens tussen de zaterdag en zondag langzaam gaat vervagen?
,,Een regionale indeling van de Hoofdklasse zou mooi zijn. We moeten wel een keer naar vaste speeltijden gaan. Geen 18.00 uur. Als twee ‘van oudsher’ zondagclubs tegen elkaar spelen, dan moeten ze het duel op zondag mogen afwerken. Mijn voorkeur gaat in ieder geval naar 14.30 uur. Maar dat kan ook zo zijn omdat ik dat gewoon na al die jaren gewend ben.”

Waar ben je zondag geweest?
,,Quick tegen Be Quick. Het was een leuke pot. Voor ’t eerst in tijden deed Quick zichzelf een keer tekort. Ze verloren van één van de onderste ploegen. Tot vlak voor tijd stond het 2-2. Daarna kregen ze de 2-3 tegen in een counter. Als je naar Quick gaat weet je dat er veel gescoord wordt. Dat komt door hun spelopvatting.”

,,Ook in Den Haag ging het over de speeltijden. En die dag daarvoor werd er ook over gesproken bij vv Katwijk. Weet je, ik snap FC Lisse en GVVV bijvoorbeeld wel, dat ze naar de half drie gaan als ze thuis spelen. Dan kunnen de mensen nog even een uurtje de kantine en daarna lekker naar huis om te gaan eten. Als ze om half vier beginnen, moeten de supporters misschien direct naar huis voor het eten.”

Nog even een paar ’transferdingetjes’. Ken jij Raymond Baten nog een beetje? Is hij een aanwinst voor Quick Boys?
,,Ja, ik heb ‘m wel eerder zien spelen bij Westlandia en Quick. Maar dat is wel even geleden. Het is een goede speler, waar de Katwijkers plezier aan kunnen beleven.”

En Frank de Groot? Hij blijft – mits fit – ook volgend seizoen voetballen bij sv Hillegom.
,,Hij kan erg belangrijk zijn voor de jonge spelers. Die kunnen veel van hem leren. Hij was bij Ter Leede al een dragende speler. Dat is nu niet anders bij sv Hillegom.”

Heb je zondag nog naar Ajax – ADO en Feyenoord – PSV kunnen kijken?
,,Nee, ik heb er niks van gezien. Het enige wat ik gehoord heb ik dat keeper Robert Zwinkels een topwedstrijd heeft gespeeld. Van wat Haagse vrienden merkte ik eigenlijk wel dat ze stiekem zelfs nog op een overwinning hadden gehoopt.”

,,PSV wordt kampioen. Dat staat voor mij wel vast. Ik snap Feyenoord allen niet. Echt niet. Als een club uit de top-3 later in de week tegen Willem II speelt, dan ga je toch geen spelers rust geven? Oké, Van Persie begrijp ik nog wel. Maar over Willem II loop je als club uit de top-3 gewoon heen?”

POPULAIRE BERICHTEN