Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Best weekendje gehad?
,,Ja, prima hoor! Ik ben zaterdag lekker naar Veenendaal gereden. Ik kom graag bij GVVV.”

Hoe was het?
,,Ik heb een heerlijke middag gehad en ook nog even met Niek Oosterlee kunnen bijpraten. Die man heb ik nog altijd hoog zitten. Daarnaast heb ik een fantastische wedstrijd gezien. Dat had ik ook gezegd als het 0-0 was gebleven. Het was niet altijd even goed, maar ik zag twee elftallen op het veld staan die de intentie hadden om te winnen. Dat is lekker om naar te kijken.”

Hoe zie je dat? Heeft dat met de inzet te maken of tactiek?
,,De veldbezetting. Je ziet snel of er een ploeg de bus parkeert of niet. Maar GVVV wilde ook voetballen. Katwijk was in een fase in de tweede helft wel wat dominanter, maar verder ging het op en neer voor beide goals, met GVVV als de gelukkig winnaar.”

Is de spanning terug in de Tweede Divisie door het verlies van Katwijk?
,,Die spanning was er al. Ook voor de nederlaag van Katwijk. Als Katwijk had gewonnen dan was het puntenverschil zes geweest. En dat is ook niet zoveel. Nu zijn het er drie ten opzichten van Kozakken Boys. Dick Schreuder heeft ook altijd geroepen dat de titel nog lang niet binnen zou zijn. Alleen op De Krom kunnen ze natuurlijk niet wachten.”

,,Beide ploegen kunnen ook nog te maken krijgen met een vrije val, en dan kan bijvoorbeeld GVVV nog gevaarlijk worden. Maar de strijd om de titel zal denk ik wel gaan tussen Kozakken Boys en Katwijk. Danny Buijs zei na afloop van hun overwinning op HHC Hardenberg dat ze de titel weer in eigen hand hebben, omdat ze in de laatste wedstrijd van het seizoen in Werkendam tegen elkaar spelen. Alleen gaat me dat net iets te ver.”

Hoe reageerde Jack van den Berg op het verlies in zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer?
,,Heel nuchter. Hij zal ook nooit de polonaise hebben gelopen, als Katwijk had gewonnen. Dat zit ook in z’n karakter. Hij heeft alles meegemaakt in het amateurwereldje. Hij raakt niet in paniek na één nederlaag.”

Zie je al ‘de hand van Jack’?
,,Nee, maar dat is ook logisch. Als hij vindt dat er dingen moeten veranderen, dan heeft hij dat de afgelopen week wel gedaan. Maar er zal niet heel veel zijn gebeurd. Hij zal niet in paniek zijn geraakt. Katwijk is niet weggespeeld. De Katwijkers waren in de meeste minuten beter dan GVVV.”

Welke indruk maakte de ploeg van Oosterlee op jou?
,,Ze zijn wat wisselvallig dit seizoen, maar ze hebben een goed ploegje. En tegen koplopers kunnen ploegen vaak wat extra’s geven. Ik hoorde Henk Kasius van RTV Katwijk zeggen dat er nog zo’n zes spelers in Veenendaal voetballen die in 2010 ook bij de wedstrijd waren ter promotie naar de Topklasse. Dat zegt wel iets over die club. Er zit weinig verloop in de spelers.”

,,Ik vond trouwens Taoufik Adnane erg goed. Aanvallend sterk, goede passjes, maar ook prima intercepties. Een heerlijke speler wat mij betreft.”

Wat heb je verder van de zaterdag meegekregen in Rijnsburg?
,,Ik weet denk ik al weet waar je naartoe wil.”

Laat ik het anders vragen: Wat heb je in Rijnsburg gehoord over de incidenten rondom AFC – Rijnsburgse Boys?
,,Op de eerste plaats wil ik zeggen dat de HKR (Harde Kern Rijnsburgse Boys) een onwijs leuk initiatief in het leven heeft geroepen door met de boot naar Amsterdam te gan. En dat het ook knoertgezellig was. Ik heb filmpjes gezien van die jongens op de boot en daar zie je een leuk gemêleerd gezelschap. Die pot was uiteindelijk zaterdag om 14:00 uur en dan op zondagavond zie je ineens die berichtgeving.”

,,Natuurlijk is er wel iets gebeurd. Dit zuigen ze in Amsterdam echt niet zomaar uit hun duim. Dus ik ga het hier absoluut niet goed zitten praten. Maar ik ken een paar van die gasten van de HKR. En als ik dan lees dat ze antisemitische leuzen hebben geroepen, denk ik: ‘zo zijn die gasten niet’. Meestal duiken er op social media wel filmpjes op als zoiets gebeurd. Maar die heb ik nog niet gezien.”

,,En als er al iets geroepen is, dan nemen zowel Rijnsburgse Boys als de HKR maatregelen. Dat vuurwerkincident in de kantine van AFC is gewoon dom. Maar daar hebben alle betrokken gelijk hun excuses voor aangeboden. En als er schade is, dan hebben ze dan vergoeden ze dat in Rijnsburg wel.”

,,Op die filmpjes op de boot zie je ook een gezelschap waar mensen van tussen de 40, 50 of 60 waren. Maar ook kinderen. Als je met zulke gezelschappen bent, is er veel sociale controle. Ik heb ruim vijftien jaar de feestweek gedaan, waarin ik ook zulke groepen in een tent heb zien staan. Met zo’n gemêleerd gezelschap, let iedereen wel op elkaar. Als er ook maar iemand iets geks zou hebben geroepen, dan had de ander daar al wat van gezegd.”

,,Het enige wat ik als HRK zou doen is m’n naam eventueel veranderen naar SKR. Dat zou mijn tip zijn. Aan de naam ‘harde kern’ kleeft vaak wat negatiefs. Maak er dan gewoon ‘supporterskern Rijnsburg’ van. Verder was die organisatie van de boottocht gewoon goed gedaan. Dat mag ook gezegd worden.”

Even over het voetbal zelf. Wat vind je van het verval van de Rijnsburgers?
,,Als je eerlijk bent is ‘zo hoog mogelijk eindigen’ het maximale dat er nu nog inzit voor de Rijnsburgers. Komende week zit ik met Pieter Mulders in de taxi. Ik denk dat ‘de doelstelling’ wel even voorbij gaat komen. Positief voor de Rijnsburgers is dat Jeffrey Jongeneelen weer bij de selectie aansluit.”

Heb je nog wat van FC Lisse – VVSB kunnen zien?
,,Zo’n wedstrijd krijg je tijdens de uitzending van West altijd wel mee via de radio. Bij VVSB viel het gewoon goed tegen Lisse. Dat is vooral het verhaal van de derby geweest. Met kunst en vliegwerk hebben ze de drie punten gepakt. Wat een debuut maakt Jack (trainer Honsbeek red.) trouwens door! Het is toch super om zo te starten. Vanuit nog net geen degradatieplek naar een plek in de top 5.”

Kan je die reeks van VVSB een beetje koppelen aan die van FC Rijnvogels?
,,Ja, misschien wel.”

Simons vond de nederlaag van FC Rijnvogels tegen Noordwijk eigenlijk wel interessant. Snap jij dat?
,,Dat kan hij natuurlijk makkelijk roepen nu ze uit de degradatiezone zijn. Maar het is wel interessant voor hem om te zien hoe zijn spelers omgaan met het verlies. Het is wel typisch iets voor een trainer: in een nederlaag nog iets goed zien. Maar goed FC Rijnvogels staat weer met beide benen op de grond.”

Op De Kooltuin kwamen ze zaterdag ook met het nieuws dat Marc Langeveld daar vanaf volgend seizoen gaat voetballen. Goede transfer?
,,Ja, ik vind het mooi voor Marc zelf. Maar hij moet natuurlijk ook Valken heel erg bedanken. Dat hij daar rustig heeft kunnen revalideren en zijn plezier in voetbal terug heeft gekregen. Maar een goede Langeveld is een aanwinst voor FC Rijnvogels.”

,,Ik vind trouwens dat Ter Leede goede zaken heeft gedaan dit weekend. Niet alleen op het veld.”

Maar ook met de transfer van Jim Gillissen?
,,Ja. Bij Quick Boys gaat er een aantal weg. De meesten gaan naar FC Rijnvogels, maar Jim dus naar Ter Leede. Ik denk dat hij een voorbeeld neemt aan Tomas Arroyo. Die heeft een paar jaar geleden hetzelfde gedaan en is nu een enorme aanwinst gebleken voor VVSB.”

,,Ik sprak met een paar scouts van Quick Boys en die vinden het jammer dat Jim hun gaat verlaten maar de keuze voor Ter Leede vinden ze uitstekend. En dat om één doodeenvoudige reden: Henk Wisman. Hij kan spelers beter maken. Dat kunnen wel meer trainers, maar Henk is daar extreem goed in.”

Quick Boys deed zelf wel goede zaken in de Derde Divisie…
,,Je ziet maar dat je met zoveel wedstrijden op het programma nog absoluut niet de handdoek in de ring moet gooien. Jong Almere City kwam naar Scheveningen met elf spelers en twee wissels. Sorry hoor, maar neem je de Derde Divisie dan wel serieus? Ik zie die ploeg nog wel een paar plekken zakken.”

Wat heb je zondag gedaan?
,,Ik was bij HBS – ADO ’20. Dat werd 0-1. Vanaf de zevende minuut in de tweede helft speelde HBS met een man meer. Dat hebben ze tactisch gezien niet goed aangepakt daarna. Het was een slechte pot. De minst slechte heeft gewonnen zeg maar. Ik interviewde Bram Ros nog even na afloop. Hij gaat naar Rijnsburgse Boys. Er gaat daar best een aantal spelers weg na dit seizoen en ook nu gaat het nog niet zo goed bij HBS. Ze staan op een p/d-plek.”

,,Dan doet buurman Quick van Paul van der Zwaan het toch een stuk beter. Die doen na de 1-3 winst bij koploper UNA ook gewoon mee om de titel. Het gat is nog wel zes punten. Maar Paul verricht daar goed werk. Hij had sowieso een goed weekend. Z’n zoon had vijf keer gescoord voor Meerburg.”

Was je verder nog wat opgevallen zondag?
,,Ja, het uitblinken van Jordy Groot bij SJC. Hij werd als aanvallende middenvelder opgesteld door Sjaak Polak en dat heeft goed uitgepakt. Was het noodgedwongen?”

Tom Broekhuizen was geschorst, dat wel. Misschien wilde Sjaak daarom wat anders proberen?
,,Dat zie je vaker hè? Ik heb het daar vaak met Arie Lagendijk over gehad. Die kwam ook wel eens tot mooie ingevingen van spelers op bepaalde posities. Vaak noodgedwongen. En soms pakt dat onwijs goed uit. Misschien nu ook wel bij Groot. Hij gaf Polak zo een mooi verjaardagscadeau. Hierbij gefeliciteerd, Sjaak.. haha. Ik vind dat Polak het goed doet in Noordwijk. Z’n voorganger deed het ook super bij SJC. En om die te vervangen, is een lastig karwei.”

Mag ik je nog de complimenten geven over de taxirit met Sander Molenaar?
,,Dankjewel. Toen we de taxi instapten wilde ik er pertinent geen ‘ziekentaxi’ van maken. We zijn lekker door Sander z’n oude buurtje gaan rijden. Kijk, dan komt er natuurlijk wel een moment dat het over z’n ziek zijn gaat.”

,,Sander is strijdvaardig, maar realistisch. Ik heb ‘m zaterdag ook nog even gezien in Veenendaal. Hij had heel veel positieve reacties gekregen. Laten we blijven hopen op een wonder voor hem.”POPULAIRE BERICHTEN