Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Ha Willem, zijn we weer..
,,Moooogge Frankie.”

Zo, je klinkt vrolijk.
,,Ja joh, weet je wat het is? Ik ben lekker vanmorgen een rondje gaan lopen met de hond, Balou. Daarna ben ik naar de sportschool gegaan. Ik voel me lekker fit. Dan begin je de week toch lekker. Ik kan er weer tegenaan.”

En dat na een druk weekendje?
,,Een prima weekendje vooral. Zaterdag ben ik naar Lienden gereden. Een prachtige club vind ik het. Ik ben er eerder ook met de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys geweest. Het zijn fijne mensen daar, je wordt prima ontvangen.”

Mooie pot gezien tegen Katwijk?
,,Frank, ik heb een geweldig Katwijk gezien de eerste helft. Echt. Het is een ‘open-deurtje’, maar Katwijk had zichzelf moeten belonen het eerste uur. Maar hun keeper (Jan Schimmel red.) had werkelijk alles. Daar zaten echt een paar prima reddingen tussen.”

,,Ondanks het gemis van Robbert Susan en Paul de Lange was dit echt het beste Katwijk sinds een paar weken. Vol afjagen, hoog drukzetten. Het kostte ze ook veel energie dat wel. En de vervangers van Susan en De Lange deden het uitstekend. Maar ik heb me een beetje voorgenomen geen namen te noemen. Iedereen verdiende krediet na dit duel.”

Mag ik het dan toch doen? Marciano Mengerink speelde een dijk van een duel. Jij interviewde hem na afloop ook, waarbij ik je hoorde zeggen dat hij ‘het’ een beetje miste de afgelopen weken. Wat bedoelde je daarmee?
,,De laatste paar duels stond hij er steeds wel, maar ik miste een bepaalde scherpte van hem voor de goal. Vooral tegen FC Lisse kreeg ik dat idee een beetje. Hij was het ook wel met mij eens. Maar dit was weer de oude Mengerink. Kijk die eerste goal bijvoorbeeld maar eens terug. Ik dacht eerst dat het een blundertje was van de keeper.”

,,Maar achteraf moest ik daar op terug komen. Die goal was fenomenaal van Marciano. Op wilskracht kwam hij bij de achterlijn langs zijn tegenstander. Daarna schoot hij ‘m snoeihard binnen. Daar was Schimmel gewoon niet tegen bestand. Nou ja, en dan die winnende goal. Dat was er natuurlijk één van hoge kwaliteit.”

Ik weet niet of ‘Hansie’ het daar mee eens is, Willem…
,,Kraaij was boos op zijn jongens. Dat er niemand van zijn laatste linie ingreep bij de 1-2. Maar daarmee deed hij Marciano echt te kort. Kraaij Jr. liep gelijk weg na die treffer. Dat vond ik slecht van hem. Ik heb Hans hoog zitten, maar dit had hij niet moeten doen. Maar goed, dat is mijn beleving.”

,,Voor de wedstrijd had ik nog wel een leuk interviewtje met hem voor de radio. Na afloop van het duel had ik meer oog voor de spelers en trainer van Katwijk. Ik heb daarna nog wel het quoteje gezien bij Fox. Hans heeft het echt teveel door een gekleurde bril gezien. Hij vond dat Lienden dikverdiend gelijk kwam. Dat was echt overdreven. Ik snapte z’n teleurstelling. Het overkwam Lienden ook al op De Krom.”

,,De thuisploeg werd wat gevaarlijker toen Nick Hak er in kwam en Katwijk zat rond die tijd ook wat stuk omdat ze zoveel energie hadden gegeven in de eerste helft. Mengerink zei het na afloop ook dat het veel energie had gekost. Maar ga de kansen maar tellen, dan zie je gewoon dat Katwijk terecht heeft gewonnen.”

,,Ik vond het ook mooi om te zien hoe Robbert en Paul, ze zaten vlak bij ons, zaten mee te leven met de wedstrijd. Die zaten met een schuin oog ook te kijken naar de tussenstanden bij Kozakken Boys – VVSB. Zeker toen Lienden gelijkkwam.”

Geniet je van interviews maken met Mengerink? Hij is ontwapenend.
,,Hij is iemand die makkelijk te interviewen is. Ik probeer zo’n babbeltje na de wedstrijd leuk te maken, maar bij Marciano gaat dat altijd vanzelf. Maar vergeet niet dat de ene de ander niet is. En het is ons werk. Aan ons de taak om daar iets leuks mee te doen.”

Je had het net al even over Kozakken Boys – VVSB. Wat heb je daarvan meegekregen?
,,Katwijk moet daar eigenlijk niet zo naar kijken. Die hebben nu een fantastische reeks hoor met tien duels zonder verlies. Maar daar komt ook wel een keer een einde aan. Het blijft echter een goede ploeg. Danny Buijs heeft het prima voor elkaar.”

De 3-2 nederlaag van VVSB leek een vrij nipt verlies, maar er heeft nooit echt iets ingezeten voor de Noordwijkerhouters hè?
,,Nee, dat idee kreeg ik ook niet. Jack Honsbeek was na afloop ook heel realistisch hoorde ik in een quote. Hij zei dat VVSB had verloren van een kampioenskandidaat. Kan gebeuren, geen ramp.”

Die nederlaag niet, maar die van Rijnsburgse Boys wel (6-1 nederlaag red.)…
,,Ja, terwijl ik dus bij Lienden zat, kreeg ik die tussenstanden wel mee via de radio. Weet je waar ik toen aan terugdacht? Het duel tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys van anderhalf jaar geleden. Toen veranderde alles wat Rijnsburgse Boys aanraakte in goud. Dat overkwam de ploeg nu zelf tegen IJsselmeervogels.”

,,Die vele tegengoals zijn niet nieuw dit seizoen. De verdediging krijgt er te veel tegen. Meer kan ik er ook niet over zeggen. In het dorp heb ik ook niet zoveel mensen er over gesproken. Tijdens het sporten begon er één fan over, meer niet.”

,,Ik was het wel met Willem Leushuis eens. Die zei in en interview dat IJsselmeervogels ook wel eens de credits verdiend. Daar viel wel wat voor te zeggen. Vaak werd het aan de slechte fase van een tegenstander verweten in plaats van het goede spel van de Spakenburgers. Maar als je zo’n affiche met 6-1 wint, heb je het gewoon goed gedaan.”

Het bestuur van de Rijnsburgers heeft uiteindelijk sancties opgelegd aan de personen die tegen AFC over de schreef zijn gegaan. Hoe vind je dat ze dit hebben afgehandeld?
,,Dat hebben ze goed gedaan. Het is allemaal groter gemaakt, dan dat het daadwerkelijk was. Ze moeten in Rijnsburg hartstikke blij zijn dat er een groep supporters zich heeft verenigd, die ook leuke dingen organiseren. Het is jammer dat er iets is gebeurd dat niet hoort naast een voetbalveld.”

Zaterdag tweette je nog dat je jezelf afvroeg of de wedstrijden nog wel doorgingen op kunstgras. Had de KNVB één lijn moeten trekken bijvoorbeeld?
,,Nou, ik snapte wel dat ze niet tot een algehele afgelasting over gingen. Er is nog maar een beperkt aantal mogelijkheden over om in te halen. Sommige clubs moeten waarschijnlijk al uitwijken naar duels door de weeks. Ik was wel verbaasd dat West II uiteindelijk nog overging tot een afgelasting voor de categorieën A en B in verband met de weersomstandigheden en dat het misschien gevaarlijk was om de weg op te gaan. Daar hebben we toch allemaal last van? Ook in de Tweede of Derde Divisie?”

,,Maar in Lienden was het allemaal prima te doen. Dat heb je zelf ook gemerkt toch? Er was op de weg niks aan de hand. De beslissing om die wedstrijd door te laten gaan was dus achteraf gewoon juist. Het wit langs de weg hield bij Utrecht ook wel op. Dat er op echt gras niet werd gevoetbald dat begreep ik wel, maar kunstgras ging prima.”

Pieter van der Breggen maakte dit weekend bekend FC Rijnvogels te verlaten. Jammer voor de Katwijkers?
,,Toen wij daar nog kwamen met Omroep West vond ik het altijd wel een bepalende speler. Maar de club zal zijn beslissing respecteren. Volgend seizoen krijgen we natuurlijk toch een redelijk nieuw FC Rijnvogels te zien. Wat was eigenlijk z’n reden?”

Hij wilde dichter bij huis gaan voetballen. Hij komt oorspronkelijk uit Berkel.
,,Tja, dan ben je zomaar 45 minuten kwijt als je op de heenweg een beetje pech hebt. Dan moet hij toch lekker zo’n beslissing nemen. Misschien is een vereniging als Vitesse Delft wel wat voor hem?”

Noordwijk verloor afgelopen week in de Districtsbeker van ARC. Zal iemand daar een nacht van wakker hebben gelegen bij de hoofdklasser?
,,Geen seconde. Noordwijk heeft z’n lesje wel geleerd hoor in de Districtsbeker. Die beker is alleen leuk als je verder in de competitie nergens meer voor speelt. Het is een troostprijsje omdat je later kan instromen in de KNVB-beker.”

Zaterdag is de derby tussen Noordwijk en Ter Leede. Is er nog iemand favoriet?
,,Nee. Dat is in een derby niemand. Zeker niet tussen de nummers één en twee in een competitie.”

Ben je zondag nog ergens geweest?
,,Oh, jazeker! Westlandia – Jong Vitesse. Westlandia heeft uitstekend gespeeld. Ze wonnen met 2-1. Ze stonden iets defensiever dan normaal. Dat is misschien niet des Edwin Grunhölz, maar het was de juiste nuance in het spel.”

,,Killian van Mil was de eerste doelpuntenmaker. Een jonge speler van Westlandia. Eigenlijk nog een speler van JO-19. Westlandia staat nu elfde. En dus zijn deze punten tegen de nummer twee van de competitie altijd mooi meegenomen.”

Wil je verder nog wat kwijt?
,,Nou, eigenlijk wel even over de Eredivisie. Je ziet maar dat het wegsturen van Marcel Keizer bij Ajax totaal geen zin heeft gehad. Ze halen niet ineens meer punten onder Erik ten Hag. Oké, het is misschien op een ander niveau, maar bij VVSB werkte het wel. Daar was het frisse gezicht voor de groep wel belangrijk. Bij Ajax blijkbaar niet.”

,,Voor PSV wordt het nu wel heel makkelijk om kampioen te worden. Het is jammer dat AZ niet zo dicht bij PSV staat. Dat is wat mij betreft de leukst voetballende ploeg van het land. Ik ben vooral blij voor John van den Brom. Daar heb ik nog mee samengewerkt toen hij bij ADO zat en ik daar kwam voor West.”

,,Dat soort trainers volg ik toch met iets meer interesse. Dat geldt ook voor Maurice Steijn bij VVV. En ook ADO kijk ik natuurlijk anders naar.”

,,Ik ben benieuwd hoe lang Feyenoord en Giovanni van Bronkhorst het nog leuk vinden met elkaar. Maar ik denk dat hij, net zoals Frank de Boer destijds bij Ajax, wel wat extra krediet heeft. Als hij echt geen heil meer zou zien bij Feyenoord, zou hij er zelf wel de brui aan geven.”

En Dick Advocaat, als Haagse trainer misschien ook?
,,Ja, dat is waar. Daar heb ik een tijdje geleden nog een presentatieklusje mee gedaan. Ik vond het voor Dick wel leuk dat hij met Sparta van ADO won. Maar ADO strijdt nog om Europees voetbal, zo’n nederlaag is dan jammer. Niemand had dat verwacht, dat ADO dit seizoen zo ver zou komen. Toen Fons Groenendijk het overnam van Zeljko Petrovic stond ADO op een degradatieplek. Ik heb spelers horen zeggen dat Fons één van de beste trainer is waar ze onder hebben gespeeld.

Tot slot nog even vers van de pers. David Verweij speelt volgend seizoen weer bij FC Lisse. Hoe beoordeel jij die transfer?
,,Hij keert terug op het oude nest. Dat is altijd goed, altijd leuk. Het is toch een beetje zijn club als Lissese jongen. En daarnaast is het weer een treetje hoger, ook zelfs nog als SJC promoveert. Ik snap David wel.POPULAIRE BERICHTEN