Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Bij dezen nog de beste wensen. Mag dat nog?
,,Dat mag je toch elke dag doen? Dus, ja. Insgelijks.”

Voldoende te bespreken, trouwens..
,,Ik denk dat we keuzes moeten gaan maken, maar dat laat ik aan jou over. De winterstop was kort. De feestdagen vielen ook redelijk in of net na het weekend. Dus echt van die hele (voetbal-)loze weekenden hebben we niet gehad.”

Waar is jouw tweede seizoenshelft begonnen?
,,Ik zat zaterdag bij Katwijk – Kozakken Boys. De wedstrijd was niet goed, maar wel interessant en daarom leuk om naar te kijken. Ik heb me wel vermaakt als verslaggever voor de radio als ik eerlijk ben. De trainers gaven overigens na afloop beiden toe dat het niet goed was.”

,,Katwijk heeft verloren door persoonlijke fouten. Ineens lukte er niks meer in de tweede helft. En trouwens, Raoul Esseboom ging bij de tweede goal misschien de fout in, maar hij was niet echt fit genoeg voor een hele wedstrijd. Een Esseboom in goede doen overkomt dit niet.”

Maar trainers gebruiken ‘niet helemaal fitte’ spelers toch nooit?
,,Nou Dick Schreuder moest op dat moment natuurlijk wel wat forceren. Hij stond 0-1 achter. En Esseboom kan je ook nog voorin gebruiken als het nodig is met zijn lengte. Hij is in de winterstop geblesseerd geweest en nu weer op de weg terug. Hij speelde ook maar een kwartiertje.”

,,Supporters riepen dat er rust op het middenveld ontbrak. Maar of dat het was? Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. Maar een gebrek aan rust? Dan denk ik wel gelijk aan Paul de Lange. Die speelde niet. Hij komt ook terug van een blessure en traint als het goed is deze week weer mee.”

Maakt dit verlies van Katwijk de Tweede Divisie weer spannend?
,,Dat denk ik wel. Katwijk raakt hiervan niet in paniek hoor, maar de directe concurrenten lopen wel in. Behalve GVVV dan. Wij riepen allemaal, ook als pers, dat Katwijk een kampioensbus kon reserveren met sneeuwkettingen. Maar je moet Dick nageven dat hij die verwachtingen altijd getemperd heeft.”

,,Ik sprak na afloop ook met Danny Buijs. Hij vertelde dat hij twee gesprekken heeft gehad bij IJsselmeervogels, maar dat hij ‘nee’ heeft gezegd. Hij wacht op een club in het betaald voetbal. Hij loopt nu ook stage bij NAC. Het zou mij niks verbazen als hij eventueel assistent wordt bij een club in de Eredivisie.”

Over IJsselmeervogels gesproken. Ik was zelf zaterdag bij Rijnsburgse Boys – Koninklijke HFC. Daar worden de beide trainers ook gelinkt met de tweededivisionist uit Spakenburg.
,,Het zijn allebei trainers die nog geen contract hebben voor volgend seizoen. Pieter Mulders gaat gedwongen weg bij Rijnsburgse Boys, Ted Verdonkschot heeft nog niet verlengd bij de Koninklijke. Allebei hebben ze kwaliteiten en laten het zien bij hun clubs dat ze het goed doen. Het zijn twee hele verschillende personen, maar ik zou ze beide vinden passen bij IJsselmeervogels.”

Heeft Rijnsburgse Boys tegen Koninklijke HFC een kans laten schieten om zich te mengen in de titelstrijd.
,,Ja, natuurlijk. Maar dat geldt zeker ook voor GVVV. ‘Makkies’ zijn er niet in de Tweede Divisie. Ja, misschien dat Achilles ’29 helemaal in elkaar klapt, maar verder niet. En toch is Rijnsburgse Boys weer een punt ingelopen op Katwijk. Alleen loopt Kozakken Boys nu wel twee punten weg bij Rijnsburgse Boys. Overigens hebben ze ook echt gewoon een goede ploeg in Werkendam.”

Je had het net over GVVV. Dat verloor bij VVSB. Wat heb je daar van meegekregen?
,,Ik heb de samenvatting ingesproken voor West. Daarbij viel er wel op dat keeper Ruben Valk een positieve hoofdrol had in de 2-0 winst. Hij liet het voor de winterstop ook al zien tegen Excelsior Maassluis. Valk is iemand die punten voor je pakt.”

Er is het nodige gebeurd bij VVSB de afgelopen tijd. Om te beginnen het aangekondigde vertrek van Vladimir Jozic. Wat betekent dat voor VVSB?
,,Dat is een absolute aderlating. Al kan ik zijn reden, hij krijgt een kindje, wel begrijpen. Toen ik kinderen kreeg, was ik degene die aan het werk was en bleef mijn vrouw thuis. Tegenwoordig zijn er vaak twee ouders aan het werk. Ik snap wel dat hij meer tijd wil voor de kleine die op komst is.”

,,Maar voor VVSB is het absoluut een gemis. Een tweede Jozic haal je nergens op. Het is een jongen van de club. Ook al is hij inmiddels 33 jaar, hij had nog wel langer meegekund.”

Hoe typeer je hem als speler?
,,Gedreven. Bij vlagen een multifunctionele voetballer die niet alleen een bal af kon pakken, maar ook spelers vrij voor de goal kon zetten. Een goede traptechniek. Door de jaren heen een echte aanvoerder geworden.”

Vers van de pers is het afscheid van Peet van der Slot na tien jaar VVSB. Had je dat aan zien komen?
,,Ik vind het vooral heel jammer. Maar ik snap dat hij met z’n 26 jaar nog graag ergens aan het voetballen wil komen. Hij had de pech dat Richelo Fecunda kwam. Hij moet het nu vooral van invalbeurten hebben.”

Ik zat vanmiddag te vergaderen met Voetbal in de Bollenstreek en toen viel de club FC Lisse. Zouden die twee bij elkaar kunnen passen?
,,Nu je het zegt: die kunnen hem wel gebruiken. Dat zou ik van beide partijen geen onlogisch keuze vinden. Peet kan aanvallend ook nog wel wat brengen en bij Lisse neemt er nu ook een aantal verdedigers afscheid.”

Roel de Goede, Robert van Boxel en Timothy van der Meulen per direct. Dat is niet niks toch?
,,Daar selecteert de selectie zich zelf door, haha. Rik Vermeulen blijft wel. Een goede zaak, een echte jongen van de club. Weet je, ik had De Goede niet zo vaak voor m’n microfoon, maar het was wel altijd een voetballer die een ruime voldoende haalde per wedstrijd. Een echte winnaar. Zo’n strijdbare voetballer is Peet ook. FC Lisse heeft een vervanger om de hoek wonen.”

Ook op Nieuw Zuid zaten ze niet stil in de winterstop. Daar werd Gert Aandewiel als de nieuwe trainer gepresenteerd. Wat vind je van die keuze?
,,Hij was eigenlijk tweede keus hè? Dirk Kuijt stond op plek één. Aandewiel zou dan z’n assistent worden. Maar Dirk gaat meer doen bij Feyenoord. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat dan precies? Op het veld of op organisatorisch gebied? Tegenwoordig gaat dat niet meer via de speler zelf, maar via de club: Feyenoord.”

,,Verder is Gert een logische keus. Hij kent alle ins en outs van de club. Is gepokt en gemazeld in het voetbal. Hij zei zelf al dat hij getrouwd was met de club. Wat hij daar precies mee bedoelt vraag ik hem wel in de taxi deze week.”

Hij heeft met Quick Boys maar één doel: de Tweede Divisie. Legt hij de druk daarmee niet te hoog?
,,Je kan het ook anders noemen: hij pakt z’n verantwoordelijkheid. Hij heeft zelf een groot gedeelte van de selectie samengesteld. We hebben het er al eens eerder over gehad. Als Quick Boys niet meer zou geloven in de Tweede Divisie, dan ontsla je een trainer als Jan Zoutman ook niet.”

,,Spakenburg is de grootste concurrent in mijn ogen. Ik verwacht van Jong Almere City nog wel een terugslag. Het eerste heeft daar ook steeds meer jonge gasten nodig, want die krijgen ook te maken met schorsingen en blessures. En zeg nou zelf. Quick Boys hoort toch op het hoogste amateurniveau? Als je daar Nieuw Zuid op komt rijden, dan zie je toch een voetbalwalhalla voor je liggen?”

FC Rijnvogels verlengde met Jimmy Simons. Was dat een verrassing voor jou?
,,Nee. Ik vind het vrij logisch. Ze hadden daar eerst de afspraak voor een half jaar. Maar nu moeten ze doorpakken. Als het goed voelt dan moet je toch niet weer gaan wisselen?”

Als we het dan toch over trainers hebben: we hebben Jack Honsbeek nog niet behandeld.
,,Ook dat besluit van VVSB heeft mij niet verbaasd. Dat heb ik je voor de winterstop al gezegd. Toen was ik al een voorstander van het langer blijven van Jack. Hij is dan misschien niet ervaren als trainer op dit hoge amateurniveau, maar wel als speler.”

Je stuurde me van het weekend een filmpje van de voetbalclubs Deltasport en CION. Zij staken de zieke Sander Molenaar een hart onder de riem. Het doet je wat hè, de situatie rondom Sander?
,,Zeker. Katwijk is ook bezig om wat te organiseren voor Sander. De aanleiding is vreselijk, maar de sport laat zich wel op z’n mooiste manier zien.”

Waar was je zondag?
,,Bij de entree van Ruben Schaken in het amateurvoetbal: Westlandia – HBS. Hij heeft knap gespeeld. Na negen maanden amper te hebben gevoetbald liet hij gelijk z’n waarde zien. Het is ook een hele sympathieke jongen.”

,,Hij heeft zeven interlands gespeeld hè en voor 50.000 toeschouwers gespeeld in De Kuip. Zo’n jongen geeft de hele selectie van HBS een boost. Hij was met twee goals en een assist erg belangrijk.”

Wil je verder nog wat kwijt?
,,Nou ik verbaas me over de situatie rondom Achilles ’29. Katwijk heeft in 2013 laten weten niet de promoveren naar de Jupiler League. Achilles deed het wel. Wat is het daarna toch een bende geworden. Dat hebben we ook bij De Dijk, Magreb’90 of WKE gezien.”

,,Maar wordt er door de KNVB wel eens naar de begrotingen gekeken in de top van het amateurlandschap? Clubs in het betaalde voetbal moeten aan bepaalde verplichtingen doen. NAC heeft wel eens punten in mindering gekregen of FC Twente. Hoe zit dat bij de amateurs?”

Archieffoto Jozic: Tino StulenPOPULAIRE BERICHTEN