Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. We zaten zaterdag praktisch naast elkaar bij VVSB – Rijnsburgse Boys. Heb je genoten?
,,Het was misschien niet het beste duel, maar ik vond het wel een aardig potje om naar te kijken. Als twee ploegen veel balverlies lijden kan er wel een open wedstrijd ontstaan. VVSB heeft niet geheel onterecht gewonnen van een hard werkend Rijnsburgse Boys.”

Hard werken, oké, maar de ploeg kwam niet echt door het fundament van VVSB heen hè? Misten ze de creativiteit van Jeffrey Jongeneelen en Donny van Oijen? De beide heren zitten voorlopig in de lappenmand.
,,Jeff en Don mis je altijd als ze er niet zijn. Het viel me ook op dat Rijnsburgse Boys ook niet razend veel ervaring op de bank, behalve Marciano Aalders. Maar die jongen is pas net weer fit. Die breng je ook niet zo snel. Maar de Rijnsburgers hebben nog steeds met elf man op het veld gespeeld hè? Die jongens kunnen het ook.”

,,Nu spreken we over waarom of waar het fout ging bij Rijnsburgse Boys, maar het had vlak voor het einde zomaar 2-2 kunnen worden. Dan praat je heel anders. Ik heb weer een voortreffelijke Ruben Valk gezien. Wat een goede keeper staat daar.”

VVSB heeft dit seizoen een nieuwe keeperstrainer: Marek Kujach. Is hij de ontbrekende schakel geweest voor Valk?
,,Voordat Marek naar VVSB kwam, keepte Valk ook al goed hoor. Ik denk dat je Werner Kooistra daar iets te kort mee doet om dat zo te stellen. Ik moet wel zeggen dat Marek een in en in keeper is. Daar kan Valk nooit slechter van zijn geworden.”

De flow waar Rijnsburgse Boys voor de winterstop in zat, lijkt VVSB nu in te zitten. Of niet?
,,Rijnsburgse Boys had misschien recht op een punt. VVSB leunde een beetje op de voorsprong. Soms zit het mee en soms zit het tegen. De Rijnsburgers hebben keihard gewerkt en kans gecreeerd. Maar toen viel hij aan de andere kant. Weer gooide Loyd van der Wilden het duel op slot. In Rijnsburg besliste hij het duel ook al. Ik ben gecharmeerd van de speler Van der Wilden. En ik kan ook genieten van het spel van een jongen als Mo el Osrouti.”

Op De Krom werd er zaterdag weer ‘gewoon’ gevoetbald na een emotionele week vanwege de benefietwedstrijd voor Sander Molenaar. Is dat knap dat de Katwijkers de knop konden omzetten?
,,De groep heeft het goed opgepakt, heb ik uit de interview vernomen. Zo’n emotionele avond kan ook motivatie geven. Sander zat ook gewoon weer op de bank zaterdag. Dat betekent dat hij zich redelijk goed voelde.”

Hoe heb jij de benefietwedstrijd rondom Sander ervaren?
,,Het was een hele emotionele avond. Voor iedereen natuurlijk, maar ook heel erg voor de mensen die aan die avond hebben meegewerkt.”

,,Het was dacht ik de bedoeling dat ik achteraf wat voor Sander zou zeggen op die avond, maar een kwartier van te voren werd mij gevraagd of ik op het veld wat wilde zeggen. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik zei gewoon wat ik dacht, misschien was dat ook wel gewoon het beste. Ik kon er niet langer over nadenken wat ik moest zeggen.”

,,De hele avond was een grote reünie. Ik zag jongens waar ik tien-vijftien jaar geleden nog verslag van deed. Veel jongens van Quick Boys en z’n andere oude clubs. Ik zag oud trainer: Alfons Groenendijk zat bijvoorbeeld ook op de tribune. De opkomst van Sander was heel erg mooi. Het was precies zoals het moest zijn. Respectvol.”

,,Ik haalde Sander op met de taxi en toen wij richting De Krom reden en langs het woonwagenkamp de bocht om gingen, zagen we alle auto’s aan de kant van de weg staan. Het viel toen stil achterin de taxi. Je ‘hoorde’ hem denken: is dat allemaal voor mij?”

,,Ik heb ‘m ontzettend zien genieten. Uiteindelijk was hij bijna niet weg te slaan vanaf De Krom. Ook wilde hij gewoon interviews doen uiteindelijk. Terwijl wij als pers nog tegen elkaar zeiden dat we hem redelijk met rust zouden laten.”

Er gebeurde nog meer in de Tweede Divisie: FC Lisse speelde gelijk tegen Koninklijke HFC en bracht op dezelfde dag naar buiten dat Hanne Hagery daar volgend jaar niet meer voetbalt.
,,Dat klopt, maar het grote nieuws van deze week vond ik toch echt het terugdraaien van de schorsing van Martin van Eeuwijk na die rode kaart tegen Rijnsburgse Boys. Ik vond die kaart echt volkomen onterecht. Een echte kaart op naam. Ik ben blij dat de mensen in Zeist dat ook in hebben gezien.”

,,Oh, overigens is een 0-0 bij Koninklijke HFC helemaal niet slecht. Dat wilde ik daar nog wel even over kwijt.”

En het nieuws dat Hagary weggaat. Verbaasde jou dat?
,,Terugkomen naar een club werkt niet altijd. Als het op is, is het op. Misschien had alles anders gelopen als hij vanaf het begin af aan wekelijks in de basis had gespeeld en doelpunten had gemaakt.”

Is het kampioenschap in de Derde Divisie een utopie geworden voor Quick Boys na het verlies tegen Spakenburg?
,,Nee.”

Dat is duidelijk..
,,Niets is onmogelijk. Oké, ze zitten in de wachtkamer, dat kan. Maar ze moeten nog vijftien wedstrijden. Natuurlijk heeft Spakenburg goede zaken gedaan. Er is nog niets beslist. Quick Boys moet het nog niet opgeven. Als de club z’n wedstrijden blijft winnen kunnen ze zomaar de nacompetitie halen.”

Opvallend is ook de zegereeks van Scheveningen in die competitie.
,,Ja, daar ben ik blij mee. Het valt de goede kant op voor die club. Maar in de breedte blijft die selectie te smal. Mensen die deze analyse vaker lezen, weten hoe ik denk over trainer John Blok. Ik ben alleen maar blij met deze zegereeks. Ik kom er echt graag.”

Is je verder nog wat opgevallen aan de zaterdag uitslagen?
,,FC Rijnvogels komt aardig bovendrijven. Maar wat ik opzich wel grappig vond is dat ik zondag bij Quick zat en veel mensen het hadden over de wedstrijd van Die Haghe en Valken ’68 van de zaterdag. Het leeft toch wel daar dus, dat is wel leuk om te zien. Het Haagse wereldje was blij met de overwinning van Die Haghe.”

Hoe was het bij Quick?
,,Ik heb een leuke pot gezien. Quick is een goed voetballende ploeg. Ze kregen vlak voor tijd de 3-3 om de oren van OFC. Dat is een ambitieuze ploeg. Ik vond het wel leuk om wat spelers te zien die in onze regio hebben gespeeld. Romano de Jonge en Atam Koroglu hebben bij Katwijk gevoetbald. Martijn Tjon-a-Njoek bij Rijnsburg en Henry Opoku bij Quick Boys. Maar Paul van der Zwaan had het team goed in de smiezen hoor.”

,,Ze hadden het bij Quick ook veel over de eventuele samenvoeging van de Derde Divisie qua speeldagen. Daar wordt in maart tijdens de bondsvergadering over gesproken bij de KNVB.”

Wil je verder nog iets kwijt over de zondag?
,,Ik zag dat Patrick Batist van Westlandia naar VVSB gaat. Dat is zeker een bruikbare speler voor de Noordwijkerhouters. Hij heeft bij ADO gevoetbald en Haaglandia. Hij is een fysiek sterke jongen.”

Marvin Wijks gaat daarentegen stoppen met voetballen op het hoogste amateurniveau.
,,Dat begrijp ik wel. Ik heb Marvin nog even gesproken voor VVSB – Rijnsburgse Boys. Hij wil meer tijd voor z’n kinderen, maar blijft nog wel een balletje trappen. Hij speelt bij VVSB geen basis, maar daar hoor je hem verder ook niet over mopperen.”POPULAIRE BERICHTEN