Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Zit je klaar? We hebben voldoende te bespreken.
,,Ik pak even en colaatje, je gaat even op de speaker.”

Als ik je maar kan verstaan. Hoe was het zaterdag bij Excelsior Maassluis – VVSB?
,,Het was een matige pot. Niet hoogstaand. Maassluis voetbalde in de eerste helft om niet te verliezen. In de tweede helft was VVSB de mindere van de twee en hadden ze het geluk van de lat en een goede keeper die ze in de race hield.”

Ik sprak Tomas Arroyo zondag en die zei dat er in het veld een idee ontstond in helft twee van: ‘dan maar een puntje’.
,,Dat vind ik een realistische gedachte. Jack Honsbeek ging ook niet meer een aanvaller inbrengen om wat te forceren. Een puntje bij Maassluis is prima. Maar nu je zijn naam zegt, Arroyo, die jongen valt op. Hij maakt een prima ontwikkeling door bij VVSB. Er staat iemand. Een echte persoonlijkheid en een meerwaarde voor de ploeg.”

Hij kwam over van Ter Leede. Heeft het je verbaasd dat hij zich dan zo snel heeft aangepast aan twee niveaus hoger?
,,Nee, dat niet. Hij heeft onder Henk Wisman al een goede ontwikkeling doorgemaakt. Die trainer kan spelers beter maken. Ook bij Quick Boys maakte Arroyo al een groei door.”

Helpt de ervaren Jordy Zwart, die naast hem staat in het centrum, in zijn ontwikkeling denk je?
,,Dat denk ik wel. Er staat een prima centrum op die manier bij VVSB. Naast een iets minder ervaren jongen is zo’n routinier wel lekker. Tomas is overigens een heel ander type dan z’n vader. Jaahaha.. die ken jij niet hè? Fred Arroyo was een echte balafpakker. Tomas is anders.”

Wat zei trainer Honsbeek na afloop van het duel?
,,Hij was blij met een punt. Hij doet het gewoon goed hè met VVSB? In vier duels pakt hij een gemiddelde van zeven punten. Dat vind ik niet verkeerd. Niemand weet hoe het was gelopen als Mark Schenning had mogen blijven, maar ik vind dat Jack geen domme dingen doet.”

,,Ik heb het niet voor het zeggen in Noordwijkerhout, maar ik zou het razend knap vinden van VVSB als ze Jack een kans willen geven. Hij gaat er voor de volle 300 procent voor. Als ze niet met hem door gaan zal het zijn vanwege z’n ervaring, denk ik. Hij is trainer geweest van Argon en Legmeervogels, maar bij VVSB is er dan toch wat meer sprake van druk.

,,We hadden het net trouwens over Arroyo, maar ik vond Jelmer Vijlbrief en keeper Ruben Valk ook een uitstekende indruk maken. Die vielen mijn positief op.”

Hebben jullie het nog over donderdag gehad: VVSB – Roda JC?
,,Ja, ik ben er trouwens zeker van dat dat duel in het veld niet speelde voor VVSB. Maar na afloop hebben we het er wel even over gehad. Ik sprak Peet van der Slot er over en die zei dat de ploeg eigenlijk best wel wat ervaring heeft met dat soort duels. Logisch natuurlijk gezien de afgelopen jaren. En bij VVSB beschouwen ze het echt niet als een kansloze wedstrijd. Als ‘de Bavo’ een goede dag heeft en Roda niet. Waarom zouden ze geen kans hebben?”

,,Het wordt natuurlijk wel weer een prachtige happening. Ik ga zelf denk ik ook even langs. Er was een scout van Roda zaterdag aanwezig in Maassluis, maar die zal niet veel aan die wedstrijd hebben gehad. Roda heeft trouwens hele andere zorgen dan de beker. Die gaan ze echt niet winnen. De competitie is veel belangrijker. Dat kan positief zijn voor VVSB.”

Dan even de andere tweededivisieclubs. Rijnsburgse Boys behaalde de negende overwinning in tien duels en contracteerde een nieuwe spelers. Prima weekje toch?
,,Na zo’n moeilijke start is dit echt prima. Ze zijn in de winning mood. Als er één club niet zat te wachten op de winterstop is het Rijnsburgse Boys wel.”

,,Ja, met Jeroen Spruijt heeft Rijnsburgse Boys echt een goede multifunctionele speler binnen. Hij pakt elk seizoen wel z’n doelpunten mee. Ik denk dat ze in het Westland niet blij zijn met zijn vertrek. Daar vertrekken niet zo veel spelers hoor.”

,,Voor de Rijnsburgers is het een prima aanwinst. Hij moet alleen wel weten dat hij bij Westlandia zeker is van z’n plek, maar dat hij dat bij Rijnsburg niet zal zijn hoor. De concurrentie is daar erg groot.”

Katwijk won bij De Dijk, maar daar spelen hele andere dingen nu een rol hè?
,,Ja, je begint over de overwinning, maar er is iets veel belangrijkers. Ze zouden als team met elkaar in Amsterdam gaan stappen na afloop, alleen dat hebben ze gecanceld, want het gaat niet goed met Sander Molenaar. Hij lag dit weekend in het ziekenhuis en heeft natuurlijk die ongelooflijk rotziekte.”

,,Heb je die filmpjes gezien op Twitter van de supporters om Sander een hart onder de riem te steken? Schitterend. Dan zie je dat we af en toe in best een goede wereld leven. Ik zag ook dat Dick Schreuder geëmotioneerd was na afloop van De Dijk. Hij zei dat het een overwinning was van het team en doelde daarmee natuurlijk ook op Sander. Ik zit zelf ook met tranen in m’n ogen als ik er over praat.”

Toch voetbalt de wereld gewoon door, Willem. Lisse verloor van IJsselmeervogels. Maar een foto sprak daar het meeste boekdelen. Rowdy van der Putten miste een pingel, Lars Rauws schoot de rebound binnen. Op dat moment liep Lars juichend weg, maar bekommerde Rik Vermeulen zich over Rowdy.
,,Dat zegt iets over Rik. De meester troost de leerling. Dat heeft met zijn ervaring in het veld te maken, maar ook z’n levenservaring. Een mooi moment.”

In de Derde Divisie nam Quick Boys deze week afscheid van Jan Zoutman. Wat vond jij van het nieuws?
,,Joh, ik schrik nergens meer van. Quick Boys is nu eenmaal een club waar de druk snel toeneemt als het minder gaat. Ik vernam dat er bij de laatste thuiswedstrijd onder Jan Zoutman al aardig werd gemopperd op de tribune. Ik vind het moeilijk om er zelf wat over te zeggen, want ik heb ze dit seizoen niet zien spelen.”

,,Zo’n situatie kent alleen maar verliezers. Ik hoorde dat aanvoerder Delano A Cohen het eigenlijk ook helemaal niet eens was met het ontslag. Dat ze nu thuis winnen zonder Zoutman spreekt in het voordeel van de technische commissie. Ach ze hebben hem in ieder geval na het weekend ontslagen en niet zoals bij Sparta, gelijk na de wedstrijd. Dat vond ik echt vreselijk.”

,,Ik heb wel wat mensen in Katwijk gesproken, trouwens. Die vragen zich af of Zoutman de schuldige is de mindere thuisreeks. Ze vragen zich ook af of hij wel het juiste materiaal heeft gekregen van de technische commissie om mee te werken. Maar Jan is daar toch zelf ook bij geweest?”

In het interview op onze site gaf hij aan dat niet alle versterkingen waar ze voor gingen binnen zijn gekomen. Ja en nee dus…
,,Nou ja, ze zullen zonder meer een reden hebben gehad. Een ontslag kost je geld, je lijdt gezichtsverlies. Ze moeten hebben gehandeld in het belang van de club. Quick Boys is nog steeds niet uitgeschakeld voor de titel hè? Trouwens, weet je wat voor gerucht ik hoorde, maandagmiddag?”

Nou?
,,Dat ze bij Quick Boys niet uitsluiten dat Dirk Kuyt nog gaat spelen. Ik weet eigenlijk niet wat ik met dat gerucht moet, maar dan zit het de komende tijd afgeladen vol op Nieuw Zuid. Het zou een stunt zijn. Hij zou dan speler/trainer worden samen met Laurens Mouter. Nogmaals, het is een gerucht hè!”

Stel, het gebeurt niet. Wie zijn er dan volgens jou de namen die in Katwijk trainer zouden kunnen worden?
,,Bij Quick Boys zingen er zoveel namen rond. Danny Buijs bijvoorbeeld, of Jochem Twisker. Ik vind het geen slangenkuil daar, maar ik denk wel dat Quick Boys in de Tweede Divisie had gevoetbald als John Blok of Wilfred van Leeuwen daar waren gebleven. Daar ben ik bijna van overtuigd.”

De Katwijkers trokken dit weekend Kenny Anderson aan. Ken je hem?
,,Mijn collega Bart Nolles wel. Die heeft in het verleden nog bij RKC-tv wat gedaan, serieus. Het schijnt een prima spelers te zijn. Het is een teken dat ze in Katwijk nog steeds geloven in een kampioenschap of op z’n minst een periodetitel. Ze zijn hartstikke strijdbaar nog.”

Nog meer nieuws uit Katwijk, maar dan een paar kilometer verderop. Joost Leonard hangt z’n voetbalschoenen per direct aan de wilgen.
,,Ik heb hem op Facebook bedankt. Ik snap hem wel eigenlijk. Hij heeft een kleintje erbij en moest nu onder Jimmy Simons weer knokken voor een basisplek. Moet hij dat op z’n leeftijd nog willen?”

Heeft het vertrek van Hein van Heek daar ook een rol in gespeeld?
,,Nou, nu je het zegt…Ik denk wel dat hij vanwege Hein naar FC Rijnvogels is gegaan. Jimmy Simons kan niet zo veel aan deze situatie doen. Ik snap wel dat hij gewoon zoekt naar zijn ideale basis.”

Wat voor indruk heeft Leonard op jou gemaakt in z’n actieve carrière?
,,Ik vind het een heel prettig mens en een fantastische spits. Zijn beste tijd was bij Noordwijk en ik denk het kampioensjaar bij vv Katwijk. In goede of in slechte dagen, hij stond altijd klaar voor een interview. Een heel fijn persoon.”

Nog meer nieuws uit de Hoofdklasse..
,,Moes?”

Juist. Wat dacht je daar van?
,,Ja, dat is moeilijk om te zeggen. Ik ken de ins en outs niet. Ik heb alleen gehoord dat hij niet echt op één lijn lag met Kees Zethof. Meer weet ik niet. Dat is echt gissen. Maar er moet toch wel meer zijn gebeurd? Anders neem je na zeven jaar niet zomaar afscheid van elkaar.”

,,Ik vraag me wel af wat Noordwijk nu gaat doen. Gaan ze alleen verder met hun tweede doelman? Roy Rondeltap? Die was bij Barendrecht volgens mij ook niet de eerste doelman. Of gaan ze nog een nieuwe doelman halen in de winterstop?”

Waar ben je zondag geweest?
,,Bij HBS. Die had een overwinning nodig in de Derde Divisie. Dat is ze gelukt. Ze wonnen met 1-0 van OJC Rosmalen. Het was hun beste wedstrijd die ik tot nu toe gezien heb. Twee spelers maakten indruk: Bram Ros en Paul van der Helm.”

,,Het is een mooie traditie-vereniging. Het is alleen jammer dat het niet zo druk is. Er waren 200 man. Overigens lijkt Westlandia weer op de weg terug. Ze wonnen zaterdag weer. Ik blijf het mooi vinden dat die vertrouwen hebben gehouden in Edwin Grünholz toen het minder ging en zijn contract verlengde.”

Even iets anders. We krijgen positieve geluiden binnen over je taxi-rit met Niels Hogewoning. Hoe heb je dat zelf ervaren?
,,Haha, ja ‘De Dook’. Zo wordt hij genoemd in Rijnsburg. Ja, Niels is Niels hè? En dat zal hij blijven ook. Lekker eerlijk, lekker recht voor z’n raap. Zegt ook gewoon: ‘ik ben niet fit, en eigenlijk te dik.'”

,,Mensen vragen wel eens waarom die gesprekken zo relaxt en open zijn. Dat is eigenlijk best logisch. Als ik spelers interview na een wedstrijd staat er vol een camera op ze gericht. In zo’n rit zit je naast elkaar en is het gewoon een ontspannen gesprek. Wel mooi dat Niels aan het einde beloofde om te gaan spinnen.”

,,Multisport heeft gezegd dat als hij komt, dat we dat gaan filmen en dan krijgen jullie de beelden ook. Ik zou het wel mooi vinden hoor. Maar eerst even zien.”

Heb je je nog ergens druk om gemaakt verder?
,,Nou druk maken is een beetje overdreven, maar het ontslag van Alex Pastoor heeft me wel geërgerd. Ik maak me niet druk om Alex zelf, hij zag zich ook niet druk maken om Willem. Maar de manier waarop oogt niet professioneel. Hij werd op non-actief gezet terwijl iedereen nog in het stadion was.”

,,Het schijnt dat hij gewoon nog stond te praten in de businesshome toen een paar bestuursleden hem riepen om even te komen praten. Dat kan echt niet. Hij is echt niet ontslagen vanwege alleen die 7-0.”

Willem, bedankt voor de samenwerking in 2017! Op naar nog een mooi, gezond en sportief 2018.
,,Ja, via deze weg wil ik iedereen ook fijne dagen toewensen.”

Ga je even vakantie houden?
,,Nou, mijn vrouw werkt in de verzorging, dus die moet ook gewoon werken en de taxi gaat ook gewoon door. En voor je het weet is het weer 13 januari. Ik ga nog wel even lekker bij vrienden langs. En op Tweede Kerstdag hebben we een extra spinles. Een mooi moment voor Niels om langs te komen….”

Foto Lisse: Hubert Habers

POPULAIRE BERICHTEN