Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Hallo Willem. Thuiswedstrijdje zaterdag?
,,Ja, middagje Middelmors: Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis. En het was een hartstikke leuke wedstrijd om te zien. Wel echt een vechtwedstrijd. Maar tussen twee teams die over voetballend vermogen beschikken. En Rijnsburgse Boys won weer hè? Ze staan gewoon derde. Razend knap voor een debutant in de Tweede Divisie. Van de afgelopen zeven duels hebben ze zes gewonnen en maar één verloren.”

Er is veel gesproken over dat Rijnsburgse Boys attractiever moet gaan voetballen in de ogen van het bestuur. Werden ze zaterdag niet een beetje geholpen door het scoreverloop? Excelsior Maassluis kwam al snel op voorsprong. Rijnsburg moest wel..
,,Nee, het stond namelijk niet verdedigend. De gelijkmaker viel wel vrij snel na de openingsgoal via een penalty. Een terecht overigens. Tobias Kleijweg, een 19-jarige verdediger van de Maassluizenaren, had niet zijn beste middag. Nadat hij die penalty had veroorzaakt en geel had gekregen ging hij ook nog in de fout bij de 2-1. Dat kon hij, met geel op zak niet meer herstellen. Ik vond het slim van Jeroen Rijsdijk, dat hij ‘m gelijk wisselde. Neem zo’n jongen in bescherming.”

Of je doet daarmee een ‘Blindje’, die op die manier Mathijs de Ligt in één wedstrijd te kakken zette voor de hele natie.
,,Nee, ik vond dit wel slim van Rijsdijk. Voor zo’n jongen van 19 jaar hoort dit er gewoon bij. Kan gebeuren. Leer je van. Rijsdijk was verder goed ziek van de verliespartij. Logisch voor hem. Twee persoonlijke fouten kost ze de wedstrijd.”

,,Ik vind die Rijsdijk wel een goede. Ik was een keer bij een wedstrijd van Excelsior Maassluis waarbij een speler van hem een kopstoot gaf aan de tegenstander. De arbitrage had het niet gezien dus hij kreeg er niks voor. Rijsdijk zag het wel en wisselde hem gelijk. Hij vond dat zoiets niet op een veld thuishoort. En terecht. Maar niet zoveel coaches doen dat hoor.”

Wat was de reactie van Pieter Mulders?
,,Hij was natuurlijk blij en vond dat Rijnsburgse Boys terecht had gewonnen. Dat klopt ook wel, al hadden ze wel een moeilijke slotfase.”

En toch.. volgend jaar geen Mulders meer in Rijnsburg. Het begint met de week vreemder te klinken.
,,Tja, alles spreek nu in het voordeel van Pieter. Maar vergeet niet dat zijn spelopvatting in het begin best een beetje verdedigend is geweest. Logisch misschien ook wel, omdat ze net eerste wedstrijden in de Tweede Divisie speelden op dat moment. En toen had de technische commissie z’n besluit al genomen.”

,,Weetje, eigenlijk denk ik dat ze het niet meer terug gaan draaien. Het is bij Quick Boys ook ooit gebeurd hè? Toen werd het contract van Wim van Zwam niet verlengd. Hij werd later dat seizoen met Quick Boys kampioen. Overigens merkte ik zaterdag dat mensen opgelucht waren vanwege het bijtekenen van Richard van Nieuwkoop. Het is bijna jammer van Rijnsburgse Boys dat Katwijk al zover weg staat. Anders had het bovenin nog wel spannend kunnen worden.”

Nou ja, Katwijk verloor zaterdag ook zomaar van Jong Sparta.
,,Maar natuurlijk houdt die club de allerbeste papieren en hebben ze gewoon de beste selectie van de Tweede Divisie. Maar er waren zaterdag wel andere dingen belangrijker dan het 3-2 verlies in Rotterdam…”

Je doelt op Sander Molenaar? De ernstig zieke teammanager van Katwijk, die een hart onder de riem werd gestoken door middel van een mooie sfeeractie?
,,Een prachtig moment. Echt kippenvel. Het is behoorlijk ernstig wat Sander heeft. Dat soort dingen zijn veel belangrijker dan een potje voetbal. Ik heb ook veel mooie reacties gezien op de actie. Onder andere van oer-Scheveninger Ron Cramer.”

,,Sander gaat nu een wedstrijd in die veel belangrijker is. Het is een jongen die vol de strijd aan gaat met z’n ziekte. Hij heeft voldoende om voor te vechten. Een gezinnetje, drie kinderen, een vrouw. Bah, wat is het een rotziekte.”

Er is geen goede manier om het weer over te schakelen naar een nieuw onderwerp, maar we doen het toch. Je hebt je dit weekend ook druk gemaakt over een brief van de voorzitter van DVS’33 richting de KNVB. Vertel..
,,Ze speelden tegen Jong Twente waarbij er veel spelers van de selectie van het grote Twente mee deden. Zelfs met één speler die rood had gekregen in één. Er deed zelfs een huurling mee van Manchester City. DVS verloor uiteindelijk met 1-0. Het is te gek voor woorden.”

,,Volgens mij heeft er bij Quick Boys ook iemand een actie op touw gezet: stop de beloften. Maar laat die beloften nou eens een spelerslijst maken van 22/23 spelers met eventueel een keeper als dispensatiespeler. Hoe moeilijk is dat nu? Dan heb je dit soort gekloot niet. Maar ik kan het wel tig keer blijven roepen. Ze luisteren niet naar mij.. haha.”

FC Lisse verloor uit bij Barendrecht. Ik zag een foto waarbij de halve selectie op de tribune zat met blessures.
,,Dat is teveel voor Lisse. Logisch. Daarvoor is Barendrecht ook gewoon een te sterk team.”

Robbert de Ruiter verlengde zijn contract en liet in een interview weten zich ook graag, wel op een gepaste afstand, bezig te houden met het grotere plaatje. Mee te helpen met scouting, jeugdbeleid etcetera.
,,Ik las ook dat hij voelt dat er nog rek in zit bij FC Lisse. Het pas prima bij die club. Lekker houden zo.”

Hoe beoordeel je de overwinning van VVSB bij De Treffers?
,,Ja, dat vind ik mooi voor Jack Honsbeek. Het is een belangrijke overwinning voor VVSB. En Jack is zelf een interim-coach met ambitie. Kijk, niemand kan je vertellen of VVSB ook met Mark Schenning had gewonnen in Groesbeek.”

,,Honsbeek heeft de ploeg een spiegel voorgehouden na het ontslag van Schenning. Dat vind ik knap. Hij heeft op dit niveau eigenlijk nog geen ervaring, maar kan nu wel laten zien wat hij in z’n mars heeft.”

Dus? Moet VVSB met Honsbeek verder gaan?
,,Ik weet niet of ze al op zoek zijn naar nieuwe namen, maar ik zou gewoon voor Honsbeek kiezen. Ik ken Jack nog goed van zijn spelersperiode. Ik weet dat hij alle tools aanpakt om dit goed te doen en zelfs even heeft gebeld met Arie Lagendijk. Die nu in Spanje resideert. Dat siert Jack.”

Heb je nog wat van Quick Boys meegekregen?
,,Ja, de samenvatting gezien. We zaten er als Omroep West ook zaterdag. Als je achter komt tegen Capelle, dan heb altijd een probleem. Ploegen uit het Rotterdamse zijn stug. Dat Jong Almere blijf ook nog maar winnen…”

Heb jij al namen gehoord voor nieuwe trainers op Nieuw Zuid?
,,Er is een groepje mensen dat Dirk Kuyt oppert als hoofdtrainer. Ik weet niet echt goed wat ik daar mee aan moet. Het zou wel een publiciteitsstunt zijn. Maar zou Dirk het zelf wel willen? En moet er dan nog een ervaren assistent naast? Die hebben ze dan eigenlijk al in huis met Laurens Mouter.”

,,Zelf denk ik aan Danny Buijs. Dat is ook iemand die op het hoogste amateurniveau heeft gewerkt. En Dirk ook kent. Een andere stroming is weer gecharmeerd van John Blok. Maar ik vraag me af of die ooit nog weggaat bij Scheveningen. Ik had Sjaak Polak daar ook wel gezien.”

Over Sjaak gesproken, die heeft natuurlijk net bijgetekend bij SJC.
,,Een goede zaak voor die club. Maar ik las het wedstrijdverslag van SJC en wat zal Sjaak goed ziek zijn geweest dat hij op die manier heeft tegen z’n eerste nederlaag van het seizoen is aangelopen. Hij kan slecht tegen z’n verlies.”

,,Ik was zondag trouwens bij Westlandia en daar hopen ze echt dat SJC promoveert. Het lijkt ze hartstikke leuk als die club ook nog in de Derde Divisie komt. En voor de grap zei iemand nog dat VVSB dan ook maar even moest degraderen. Dat zou de Derde Divisie op zondag helemaal leuk maken.”

Laten we het daar zo over hebben. Eerst wil ik nog even naar FC Rijnvogels. Was jij verrast met Jimmy Simons als interim?
,,Ja. Ik hoorde andere namen. Niet Simons. Niemand had hem op het lijstje. Dat hebben ze dus goed stil gehouden in Katwijk. Verder ken ik Jimmy alleen als speler van onder ander Lisse. En ik vond hem altijd een prettig mens. Maar het is tien jaar geleden dat ik hem voor het laatst heb gesproken denk ik.”

Valken ’68 speelde gelijk tegen Lugdunum. Wat heb je daar nog van gezien?
,,Haha, nou niks sportiefs eigenlijk, maar wel via Facebook nog wat filmpjes vanuit de kantine. En dat was daar flink gezellig bij Lugdunum. Die Leidenaren kunnen wel een feestje bouwen hoor. Wesley Klein en Ray Benjamin kwamen nog optreden. Die spelers kennen elkaar ook goed van beide clubs. Die hebben het vast leuk gehad.”

Was jij verrast door het besluit van Anton Wijsman dat hij gaat stoppen bij Kagia?
,,Nou ja, als je zijn reactie leest dan begrijp ik het wel. Misschien was het wel even goed zo. Hebben ze lang genoeg bij elkaar gezeten. De spelerraad had wel een positief advies gegeven, maar gaf ook toe dat er dingen moesten veranderen.”

Goed, zondag was je dus bij Westlandia?
,,Ja. Die club lijkt het lek boven te hebben. Dat is mooi voor Edwin Grünholz. Ik blijf het toch mooi vinden dat die club vertrouwen heeft gehouden in Edwin, ook toen het slecht ging. Dat betaalt zich nu uit. Ze maakten maar twee van hun veertien kansen ongeveer waardoor het lang spannend bleef. Uiteindelijk wonnen ze met 2-1 van De Meern.”

Arend Jan Kranenburg heeft aangekondigd te stoppen bij Hillegom, omdat hij z’n TC-1 wil halen en daar Hillegom niet meer bij kan doen. Kan jij dat besluit begrijpen?
,,Dat is moeilijk beoordelen voor mij. Dat kan alleen Kranenburg zelf. Ik kan niet in z’n agenda kijken. Alleen als ik lees dat hij tijd wil hebben voor z’n gezin, z’n werk en daarnaast z’n diploma wil halen, dan snap ik het wel. Er zitten ook maar zeven dagen in de week voor Kranenburg.”

Zijn je verder nog dingen opgevallen?
,,Ja, dat Robin Otten keepte voor SJC. Kevin Schelvis was geschorst toch? Ja, dan vind ik het wel knap lullig dat hij vijf tegengoals krijgt. Maar ik hoorde in jouw interview dat hij er niet veel aan kon doen. Toch zonde voor zo’n jongen die altijd geduldig is gebleven en die je nooit hoort.”

Was dat ‘m?
,,Nou, ik wil nog even kwijt dat we ontzettend goede reacties hebben gekregen op de taxirit met Hans Zwaan. Het was echt heel leuk om met een voetballer over vroeger te praten. Hans heeft zelf veel reacties gekregen, ik heb veel reacties gekregen en ook bij jullie op social media zag ik veel reacties.”

,,Het was voor ons allebei leuk om naast elkaar te zitten in de taxi. We kennen elkaar van vroeger. We kwamen op elkaars verjaardagen, gingen samen stappen en werkten bij dezelfde werkgever. Oude jongens krentenbrood. Dit gaan we vaker doen als je het mij vraagt. Overigens zit er vrijdag weer iemand in die nu gewoon actief is als voetballer.”

Foto vv Katwijk: Aad de WinterPOPULAIRE BERICHTEN