width=

Wie wordt er kampioen van de Tweede Divisie? ‘Kenners’ struikelden over elkaar om Katwijk, Rijnsburgse Boys of IJsselmeervogels de betitelen tot de favorieten. Tussen alle voorspellingen door werd ook Jong Vitesse af en toe genoemd. VVSB startte zaterdag tegen de kansrijke beloften. Jack Honsbeek zag dat zijn ploeg de eerste helft domineerde, maar had na de thee geen antwoord op de speelwijze van de Arnhemmers (2-2). Een analyse van beide helften.

1. Wisselen van formatie bij balverlies helpt VVSB.

De ploeg uit Noordwijkerhout begon prima aan het duel. Het creëerde in de eerste twintig minuten misschien niet zo gek veel kansen, maar had toch de overhand. Van te voren werd verwacht dat Jong Vitesse veelvuldig de bal zou hebben en dat VVSB daar achteraan zou lopen. Dat lag in de praktijk anders, want het was de thuisploeg die de toon zette.

Honsbeek en zijn mannen lieten Vitesse in alle rust opbouwen. De keeper van de Arnhemmers, Jeroen Houwen, koos daarom voor de korte pass naar zijn centrum. Het centrale duo van het belofteteam kon de bal onderling bij elkaar kwijt, maar zodra het middenveld bereikt moest worden, kwam het in de problemen. De paars-gelen speelden in een traditionele 4-3-3 formatie, maar die wijzigde bij balbezit van de tegenstander.

Uitzakken
Als de kampioen van de Derde Divisie zondag aan de rechterkant van het veld opbouwde, zorgde linksbuiten Tommy Bekooij ervoor dat hij zich liet uitzakken naar het middenveld. Hetzelfde gold voor rechtsbuiten Lloyd van der Wilden als de opbouw over de linkerkant ging.

Daarnaast koos VVSB ervoor om in deze situatie met een ruit op het middenveld te spelen. Meestal nam Tim de Rijk de positie van voorste middenvelder in. Als de ploeg uit Arnhem door de as wilde opbouwen, zorgde De Rijk ervoor dat hij bovenop de verdedigende middenvelder van Vitesse zat.

Als VVSB de bal veroverde op het middenveld kon het gelijk dreigend eruit komen. In dat geval schakelde Van der Wilden of Bekooij direct om van middenvelder naar aanvaller. Daardoor kregen de Noordwijkerhouters de optie om de bal aan beide flanken kwijt te kunnen. Arno Dijkstra kreeg van zijn trainer de opdracht om in de punt te blijven. De Rijk sloot in de tegenstoot bij hem aan om gevaarlijk te worden in de zestien. Dit leverde in het eerste bedrijf het meeste gevaar op van Noordwijkerhoutse zijde.

2. Verkeerd kantelen van VVSB speelt Vitesse in de wedstrijd.

Wat VVSB in het eerste bedrijf dus goed deed was het kantelen van helft in een 4-1-2-1-2 formatie. Hierin lag een belangrijke rol voor de buitenspelers die op het juiste moment moesten uitzakken. In de tweede helft ging dit duidelijk verkeerd. Vitesse werd veelvuldig gevaarlijk vanaf de rechterflank en dat was te wijten aan de verdedigende organisatie van de thuisploeg. Het was dan ook geen toeval dat de Arnhemmers twee keer scoorden uit een aanval die vanaf de rechterkant kwam en dus verdedigd had moet worden door VVSB vanaf de linkerkant.

Bij de gelijkmaker (1-1) liet de thuisploeg simpelweg een tegenstander lopen. De rechtsback van Vitesse, Boyd Lucassen, had in de eerste helft constant een tegenstander voor zich. Als de aanval over rechts ging, was dat meestal Bekooij of Danny Bakker. Bij één van de eerste aanvallen die over rechts ging in de tweede helft is al snel duidelijk dat Lucassen vrij baan had. Een screenshot hieronder laat dat het beste zien.

Bakker heeft in deze situatie de rol van De Rijk overgenomen. Hij is nu de meest vooruit geschoven middenvelder en is er verantwoordelijk voor dat de controleur van de bezoekers het spel niet kan verdelen. Doordat Bakker naar voren staat moet De Rijk de linkerzone afdekken. In het centrum staat Mitchell Theuns namelijk al om daar de ballen te onderscheppen. In de afbeelding is te zien dat de back er al vandoor is op de rechterkant. Hij krijgt uiteindelijk de bal en daardoor ontstaat er een man meer situatie aan deze flank.

Omdat Vitesse over prima voetballende kwaliteiten beschikt, wordt dit direct afgestraft. Jesse Schuurman, één van de middenvelders van de bezoekers, is het eindstation van de snelle aanval: 1-1. Als Bekooij eerder had gekanteld aan de linkerkant, dan had hij een stokje kunnen steken voor dit offensief. Kortom, VVSB was daar even niet bij de les en de gelijkmaker was het resultaat.

Keuze
Ook de tweede tegentreffer komt voort uit de opbouw van de rechterkant. Deze keer laat Schuurman zich uitzakken naast de verdedigende middenvelder van Vitesse en neemt met hem De Rijk mee. Daardoor staan er twee middenvelders van VVSB naar voren.

De Rijk moet een keuze maken: blijf ik linkerzone afdekken of ga ik proberen de bal te veroveren? De middenvelder kiest voor het laatste en daardoor ligt wederom die flank open. Doordat de meest offensieve middenvelder van Vitesse zich ook laat inzakken, Anil Mercan, staat ook Theuns te ver naar voren. Op dit moment is de verdedigende organisatie van de thuisploeg verdwenen.

De back van Vitesse, Lucassen, heeft alle tijd en ruimte om iets te bedenken. Bekooij ziet het te laat en moet daarom corrigeren. Voordat de buitenspeler bij zijn directe tegenstander is, is het al te laat. De vleugelverdediger heeft de bal door de lucht verzonden naar zijn spits en even later ligt de bal alweer in het netje: 1-2. De nummer tien van de geel-zwarten (onderin beeld, red.) is uiteindelijk de afmaker.

Conclusie:

Voor VVSB wacht volgende week op De Westmaat een zwarte ontmoeting tegen één van de favorieten voor de titel: IJsselmeervogels. Als Honsbeek en zijn mannen gedisciplineerd blijven verdedigen zoals gedaan werd in de eerste helft, dan is de ploeg uit Noordwijkerhout lastig te bespelen. Dit houdt in dat de buitenspelers goed en op tijd moeten inzakken en dat de drie middenvelders in hun positie blijven staan. Gebeurt dit niet, dan is het eenvoudig om een man meer te creëren op het middenveld en is de kans groot dat het een rondo wordt.