Afgelopen zaterdag stonden Quick Boys en SJC tegenover elkaar op Nieuw- Zuid. Onder ijzig koude omstandigheden werd de laatste Bollenstreekderby van 2018 afgewerkt. Benieuwd naar de tactische plannen van SJC-trainer Sjaak Polak? Hieronder de analyse.

Quick Boys speelde, zoals al het gehele seizoen, in een 1:4:3:3 formatie met de punt naar achteren. Tijdens de warming- up viel Bosman uit waardoor Bloemendaal in de basis mocht beginnen. SJC speelde in een 1:5:3:2 formatie en paste gedurende de wedstrijd een speelwijze toe die tot nu toe niet vaak is gezien in de Derde Divisie zaterdag.

Dat SJC vertrouwen heeft getankt uit de resultaten van de afgelopen week, bleek wel uit de openingsfase. SJC startte met veel druk op de bal, aangemoedigd vanaf de zijlijn door coach Polak. Waar veel tegenstanders op Nieuw Zuid ver teruggetrokken spelen, probeerde SJC om de Katwijkers ver(der) van het eigen doel af te halen door met de laatste lijn op 25 meter van het eigen doel te verdedigen.

Het verstoren van de opbouw door SJC
SJC koos er bewust voor om de as van het veld ‘dicht’ te houden. Doordat er met twee centrale spitsen werd gespeeld, werden de backs van Quick Boys vrij gelaten. Zodra de bal bij één van de backs van Quick Boys was, begon de vleugelverdediger van SJC met afjagen op de opkomende verdediger van Quick Boys in balbezit. In de zesde minuut kwam de spelopvatting van SJC duidelijk naar voren. De bal werd via Kelvin Maynard richting Joey Ravensbergen gespeeld en hij werd direct onder druk gezet door SJC-vleugelverdediger Mauro Kloppert. Zodra de bal naar de linkerkant van Quick Boys ging, wist de linksback van SJC wat hem te doen stond: direct naar de as, omdat dan de rechter vleugelverdediger van de bezoekers vooruit ging doordekken. Deze pressie resulteerde vaak in een gehaaste en onzorgvuldige opbouw aan de kant van Quick Boys.

Zie hieronder het verdedigende systeem van SJC (rood), wanneer een Quick Boys-back aan de bal kwam.

Het aanvalsspel van Quick Boys wijzigt
Na ongeveer twintig minuten spelen had Quick Boys door dat het nauwelijks via het middenveld de aanvallers kon bereiken. SJC verdedigde op het middenveld agressief één-op-één en hield de as van het veld dicht. Quick Boys-buitenspeler Kay Tejan speelde teveel in het centrum waardoor aanvallen over de zijkanten lastig werd voor Quick Boys. Dit gevaar was hierdoor voor SJC relatief eenvoudig uit te schakelen. De andere vleugelaanvaller Jesse van Nieuwkerk is niet op zijn best in de kleine ruimte en zo kreeg SJC de verdedigende controle.

Quick Boys paste de aanvallende speelwijze aan en probeerde vaker direct de spitsen te zoeken met passes die achter de verdediging van SJC werden gespeeld. Doordat SJC probeerde ver van het eigen doel te spelen, lagen hier kansen. Spits Kaars was erg beweeglijk. Daar werd hij ook wel toe gedwongen, omdat hij tegen drie centrale verdedigers moest spelen.

In de 26e minuut was het de eerste keer dat SJC verslapte en dat Quick Boys via de opbouw van achteruit en kans kon creëren door Dennis Kaars vrij te zetten. In deze fase van de wedstrijd creëerde Quick Boys een aantal doelpogingen met o.a. Tejan en Maynard. De gevaarlijkste poging kwam echter van Tim Bloemendaal. Zijn afstandsschot ging enkele centimeters naast het doel van SJC.

Zie hieronder het moment waarop SJC verslapte en Dennis Kaars door Tim Bloemendaal vrijgespeeld kon worden.

SJC houdt het niet 90 minuten vol / Quick Boys krijgt meer grip
De tweede helft begon zoals de eerste helft er 45 minuten lang had uitgezien. SJC verdedigde agressief en compact waardoor Quick Boys ook in de beginfase van de tweede helft maar moeilijk tot kansen wist te komen. In theorie had Quick Boys door het snel verplaatsen van de bal, de vrije ruimtes aan de andere kant van het veld kunnen benutten. Maar in het eerste kwartier na rust brachten de spelers van Quick Boys elkaar met matige passing opvallend vaak in de problemen te brengen. Hierdoor werd het spel nauwelijks op tempo verplaatst.

Naarmate de tweede helft vorderde, bleek dat SJC deze manier van spelen niet negentig minuten vol kon houden tegen titelkandidaat Quick Boys. Enigszins fortuinlijk kwam Quick Boys via Tejan op een 1-0 voorsprong. Na dit doelpunt werd Quick Boys balvaster en wist het meer kansen te creëren gedurende de wedstrijd. De individuele kwaliteiten van Tejan zorgde voor een aantal (zeer) grote doelkansen.

De wissels van Polak: Andere veldbezetting, heeft het effect?
Inmiddels was bij Quick Boys Mohamed Mahmoed gewisseld voor Ivailo Staal. Hierdoor ging aanvoerder Ket op ‘zes’ spelen en Staal centraal in de defensie. Opvallend is het om te zien hoe Ket als middenvelder voor Quick Boys veel meer van waarde lijkt te kunnen zijn dan op drie. Op hetzelfde moment wisselde Polak. Melvin van Steijn kwam in het veld voor Abbas al Tamimy en SJC schakelde over naar een 1:4:3:3 veldbezetting (afbeelding links). Rechtsback Mike van Toor ging vanuit de verdediging meer op het middenveld spelen en Melvin van Steijn (links) in de voorhoede. Door deze aanpassing in de veldbezetting werd de structuur en de organisatie in het verdedigen minder aan Noordwijkse zijde. Dit leverde enkele gevaarlijke momenten op voor het doel van SJC-keeper Björn Haggerty, maar Quick Boys verzuimde de voorsprong uit te breiden. Hierdoor bleef SJC zicht houden op een resultaat.

Ondertussen was Emim Vilasaku ingevallen aan Noordwijkse zijde voor Demir Strojil; en terwijl SJC in de 84ste minuut een aanvallende wissel voorbereidde (Lovecchio voor Kloppert) kreeg aanvoerder Stef van der Zalm op de rand van het strafschopgebied dé kans op de gelijkmaker. De Noordwijkse-middenvelder kon vogelvrij inschieten, maar de bal verdween rakelings naast het doel van keeper Van der Helm.

Na deze wissel ging SJC in de slotfase nog in een 1:4:2:4 (afbeelding rechts) systeem hanteren om een doelpunt te forceren. Van Steijn ging vlak onder spits Tom Duindam spelen: Dario Lovecchio en Youssef El Baouchi werden vleugelaanvallers. Uiteindelijk mocht het niet baten; door een hele fijne individuele actie van De Kruys wist Quick Boys de wedstrijd in blessuretijd definitief te beslissen; 2-0.

Zie hieronder de veranderde formaties van SJC (rood).

Conclusie:
SJC kan positief terugkijken op de het uitvoeren van de (verdedigende) speelwijze en de discipline die het team getoond heeft.  Zonder heel groots te spelen is dit een knappe overwinning van de Katwijkers, waarbij de individuele klasse van Tejan de wedstrijd heeft opengebroken. Na de 1-0 probeerde Polak met behulp van enkele wisselspelers en een andere formatie nog een resultaat te boeken. Het systeem was echter zoek en de andere veldbezetting leverde nauwelijks kansen op. Als SJC dezelfde mentaliteit en discipline kan tonen, maar daarbij ook nog aan de bal daadkrachtiger gaat worden, kan het nog wel eens een goede eindklassering gaan noteren. De spelers van Quick Boys mogen zich gaan opladen voor een tweede seizoenshelft die naar het kampioenschap in de Derde Divisie Zaterdag moet gaan leiden.

Tekst: Sebastiaan Bloemendaal.