Noordwijk maakte afgelopen zaterdag via een 2-1 zege op Jong FC Groningen een einde aan een ongeslagen reeks van de noorderlingen die maar liefst twaalf duels duurde. De beloften verloren op 15 december 2018 op De Toekomst voor het laatst tegen Ajax (ama.), waarna er naast drie remises in totaal negen overwinningen werden geboekt. De huidige zesde plek in de Derde Divisie is, als het aan trainer Alfons Arts ligt, zelfs nog voor verbetering vatbaar, voordat zijn team aan het einde van de rit afscheid neemt van de voetbalpiramide.

Enkele weken geleden besloot het management van FC Groningen namelijk om het beloftenteam volgend seizoen terug te trekken uit de Derde Divisie. Tot teleurstelling van Arts overigens. Bezig aan zijn vierde seizoen bij de club uit de Martinistad zag de oefenmeester zijn piepjonge gezelschap de nodige progressie maken.

Stekker
,,De veel strengere regelgeving rond dispensatiespelers ligt ten grondslag aan het besluit.” Spelers ouder dan 23 mogen niet meer meespelen. Voetballers jonger dan 23 mogen een x-aantal wedstrijden in het eerste van een elftal, daarna mogen ze niet meer uitkomen voor de beloften.

,,Dan wordt het voor een betaald voetbalclubs alleen maar lastiger om de gewenste spelers mee te laten doen. Als je dan de bijbehorende kosten die zo’n team met zich meebrengt er nog bij optelt, is dat voor FC Groningen voldoende reden om de stekker eruit te trekken”, legt de trainer uit.

,,Voetballen kunnen ze allemaal, maar juist dat stukje fysiek dat daarbij als extraatje om de hoek komt kijken, is alleen maar goed voor zulke jonge spelers.”

Dat betekent volgens de oud-prof wel dat er met ingang van volgend seizoen een leemte ontstaat tussen de A-selectie en het JO-19 team van zijn club. Dat gat zal moeten worden opgevuld. ,,In de praktijk betekent het dat de A-selectie straks groter wordt, waarbij de spelers die dan afvallen doordeweeks in de beloftencompetitie hun wedstrijden gaan spelen.”

,,In de huidige situatie konden jonge spelers wekelijks een stuk ervaring opdoen, doordat ze wekelijks onder de nodige weerstand dienden te presteren. Dat is precies wat jonge spelers nodig hebben. Voetballen kunnen ze allemaal, maar juist dat stukje fysiek dat daarbij als extraatje om de hoek komt kijken, is alleen maar goed voor zulke jonge spelers.”

Vertrek
Jong FC Groningen, dat ook tegen Noordwijk aantrad met een team waarin negentien- en twintigjarigen de boventoon voerden, liet op Sportpark Duinwetering zien uit het goede voetbalhout gesneden te zijn. De koploper had het er knap lastig mee, terwijl de meeste andere clubs in de Derde Divisie al eerder geconfronteerd werden met de kracht van het team.

,,Uiteindelijk gaven we het zaterdag weg door twee persoonlijke fouten. Noordwijk won omdat het naast een technisch goed team ook beschikte over spelers die, als het anders moest, dat ook in de praktijk konden uitvoeren. Als we de kansen die we zelf creëerden hadden benut, had er na afloop een andere uitslag op het scorebord gestaan. We hebben onszelf de das omgedaan.”

,,Het is ondanks hun teleurstelling ook in het eigen belang om er vol voor te gaan en zichzelf daardoor in de etalage te zetten.”

Voor de winterstop draaide het overigens aanzienlijk minder bij Jong FC Groningen. De tussentijdse break bracht echter uitkomst. ,,We hebben toen als staf en spelers de koppen bij elkaar gestoken. We wilden na de winterstop zo lang mogelijk ongeslagen blijven. Dat hebben we heel lang volgehouden. Die reeks is nu doorbroken, maar ik weet zeker dat we er de laatste vijf duels nog vol voor zullen gaan. Er vertrekken straks twaalf spelers van deze selectie. Die gunnen we allemaal een mooie club. Het is ondanks hun teleurstelling ook in het eigen belang om er vol voor te gaan en zichzelf daardoor in de etalage te zetten.”

Wat volgend seizoen de nieuwe rol van Arts zelf wordt bij FC Groningen is overigens nog niet bekend. De oefenmeester die nog een doorlopend contract heeft, moet daar nog met zijn werkgever over spreken. ,,Het besluit is nog te vers, dus dat wacht ik gewoon rustig af. Eerst dit seizoen zo goed mogelijk afmaken.”

Stabieler
Aan het einde van het gesprek laat Arts zijn licht nog even schijnen over de titelstrijd in de Derde Divisie. In de de topper op Nieuw Zuid van aanstaande zaterdag tussen Quick Boys en Noordwijk dicht Arts de koploper de meeste kansen toe. ,,Zij staan niet voor niets het gehele seizoen bovenaan. Ze kunnen goed met de druk omgaan en hebben aangetoond toch net iets stabieler te zijn dan Quick Boys. Voor mij zijn zij, nog even los van deze wedstrijd, de grote titelfavoriet. Maar ja, het blijft wel voetbal, hè”, sluit de oefenmeester af.

Foto: Orange Pictures

Bekijk ook: ‘Één-tweetje: ,,Over dat primeurtje ga ik niet heen”‘POPULAIRE BERICHTEN