width=

Danny Bakker genoot in juni drie weken lang van de Italiaanse zon met zijn vriendin. Even het hoofd leeg na een lang seizoen. Een onverwacht lang seizoen. Hij voetbalde zich met z’n oude club, FC Dordrecht, naar de play-offs in de Jupiler League. En ook daarin was hij met ‘de Schapenkoppen’ dicht bij een stunt. De ploeg van Gerard de Nooijer vond er uiteindelijk pas laat z’n Waterloo, Bakker dacht na over z’n toekomst en besloot het bewust een niveau lager te zoeken. Volgend seizoen is de middenvelder speler van VVSB.

Gek genoeg werd -voorlopig- z’n laatste seizoen in het profvoetbal, misschien wel één van de succesvolste. Niet alleen het halen van de nacompetitie zorgde voor doldwaze taferelen bij de ‘Dordtenaren’, vooral de play-offs zelf stond bol van bizarre prestaties. Het had bijvoorbeeld niet veel gescheeld of ‘de FC’ had ex-eredivisionist Sparta geëlimineerd.

,,We begonnen het seizoen minder. We voetbalden aardig, maar het resultaat was er niet. Halverwege kwamen we in een flow met een periodekampioenschap tot gevolg. Hoewel het daarna weer wat minder werd, bloeiden we in de nacompetitie weer op. De meest mooie wedstrijd die ik ooit heb gespeeld was uit bij Cambuur Leeuwarden.”

Bij die club stond hij notabene onder contract, maar werd hij uitgeleend naar de ploeg van De Nooijer. Thuis verloor die ploeg met 1-4 van Cambuur, maar in Leeuwarden flikte de Dordtenaren precies het omgekeerde. Na de 1-4 winst in Friesland, nam de ploeg van Bakker de penalty’s beter. Een ronde later was FC Dordrecht een haar verwijderd van de finale tegen FC Emmen, toen de Dordtenaren met 0-2 voor kwamen op Het Kasteel. Door de uiteindelijke 2-2 einduitslag werd het team alsnog uitgeschakeld en was ook het avontuur van Bakker klaar bij FC Dordrecht, waar hij vorig seizoen toch nog tot ruim 20 wedstrijden kwam.

,,Uit de gesprekken sprak eerlijkheid en directheid. Ik hou wel van die duidelijkheid. Een club die ook ‘down to earth is’.”

Na z’n contractondertekening in Noordwijkerhout vloog de voetballer logischerwijs even uit. Tijd om z’n toekomstbeeld uit te zetten, maar bovenal even te genieten van z’n vrije tijd. Zodoende miste hij het oefenduel met z’n nieuwe club tegen zijn oude werkgever, Ajax. Bakker doorliep z’n jeugdopleiding in Amsterdam. ,,Overigens schrok ik niet van die 0-7 uitslag, hoor. Zo’n wedstrijd is geen juiste graadmeter”, lacht Bakker.

Terug in Nederland ging z’n focus op z’n nieuwe club. Een vereniging waarvan Bakker bij minuut één een goed gevoel kreeg. ,,Ik heb een gesprek gehad met Theo Nulkes (Technische Commissie), Arjan Broekhof (voorzitter) en de trainer. Uit de gesprekken sprak eerlijkheid en directheid. Ik hou wel van die duidelijkheid. Een club die ook ‘down to earth is’. Ik heb de plannen aangehoord en een beetje een idee gekregen hoe ze werken bij VVSB.”

Studie
Voor de 23-jarige middenvelder zal het in ieder geval even wennen worden op De Boekhorst. Weg van de heisa in het profvoetbal, minder trainen en de focus op andere dingen in het leven. ,,Het komende jaar ga ik hbo-studie oppakken. Drie keer trainen en het spelen in de Tweede Divisie valt daar prima mee te combineren. En daarnaast levert het voetballen in de Tweede Divisie een mooie bijverdienste op.”

,,Voor mij is het nog wel lastig in te schatten wat het niveau precies is. Toch denk ik dat de Tweede Divisie niet veel scheelt met het rechterrijtje van de Jupiler League. Vorig jaar verloren wij in de beker ook van GVVV. Op basis van wat ik tot nu toe gezien heb van het amateurvoetbal, denk ik dat het qua niveau best een zware competitie is. Je krijgt dit jaar Spakenburg en Jong Vitesse er bijvoorbeeld bij.”

,,Het wordt ook de komende periode een beetje afwachten wat mijn rol precies wordt op het middenveld, of we de punt naar voren of naar achteren gaan spelen.”

Ook voor Bakker zelf is alles nog nieuw bij VVSB. Omdat hij dus eerder deze zomer in Italië zat, miste hij het eerste gedeelte van de voorbereiding. Als de kalender 21 juli aanwijst, zal ook voor de voetballer het nieuwe seizoen beginnen. ,,Eigenlijk heb ik daar al wel zin in. Van mij mag het wel alvast 21 juli zijn.”

Plezier
,,Dat is voor mij ook het eerste moment om de groep te leren kennen. Ik heb ze nu één keer zien spelen, in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen TEC. Het wordt ook de komende periode een beetje afwachten wat mijn rol precies wordt op het middenveld, of we de punt naar voren of naar achteren gaan spelen, dat soort dingen.”

,,Als ik eerlijk ben zie ik het straks wel en laat ik het op mij afkomen. En als ik met mijn verleden in het profvoetbal wat jonge jongens kan helpen doe ik dat met plezier, maar ik denk dat het verschil niet meer zo groot is als vroeger. Weet je, ik heb vooral zin om plezier te gaan maken met elkaar.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Hoek geniet van Ajax-thuis: ,,Moest wel mijn Defqon-kaartje verkopen”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen