Geslaagd zegt de één, onwennig vindt de ander. Kevin Winter (FC Lisse) en Derek van der Plas (Quick Boys) zagen als trainers van hun Onder-23 elftallen hoe hun jeugdige voetballers omgingen met een nieuwe experimentele vorm van voetbal. In de Future Rules Football League bleek FC Lisse het best om te kunnen gaan met de nieuwe omstandigheden op Nieuw Zuid (1-5).

En dus was Winter opgetogen na afloop. ,,In mijn functie als technisch manager van FC Lisse bekijk ik genoeg wedstrijden. Daar zitten saaie duels tussen. Zonder snelheid, met weinig hoogtepunten. Dat was nu met deze nieuwe spelregels wel anders. Zo stonden wij met Lisse bijvoorbeeld drie keer niet op te letten bij een self-pass en kwam Quick Boys drie keer alleen voor de keeper te staan.”

Self-pass
Met het gebruik van de self-passe gaat de snelheid van het spel gaat omhoog en een kleine gebrek aan concentratie kan een doelrijpe kans veroorzaken. Daarnaast biedt het een speler geen kans meer om te ‘zeuren’ bij een scheidsrechter over een vermeende overtreding, wanneer de tegenstander besluit direct door te voetballen. Een andere nieuwe spelregel is de intrap in plaats van ingooi. En in die nieuwe spelregels ziet Winter wel opties.

,,Eerlijk? Ik vond het eerst wat onwennig. Ook als trainer.”

,,Die vernieuwingen zorgen ervoor dat ik als trainer ook andere tactische snufjes kan uitproberen. Een ‘tien’ staat meestal in de as van het veld en is vaak een dribbelaar. Maar wat als we met de met z’n individuele actie nou aan de zijkant zetten en hij in één keer kan indribbelen? Het is wel leuk om dat soort dingen uit te proberen.”

De trainer van de verliezende partij, Van der Plas, had in de voorbereiding nog niet specifiek nagedacht wat hij als trainer tactisch anders kon doen, maar raakte tijdens het zien van enkele spelsituaties langzamerhand steeds meer overtuigd.

,,Eerlijk? Ik vond het eerst wat onwennig. Ook als trainer. Waar moet ik nou precies op letten? We hebben de spelers bekend laten raken met de regels, maar verder hebben we het vooral op ons af laten komen.”

Derek van der Plas als voetballer van Quick Boys tegen Rijnsburgse Boys

,,Ik zag wel dat de wedstrijd zich vooral in een hoog tempo ontrolde. De spelers kregen weinig rust. Vooral met overtredingen moet je slim zijn. Als je nu als voetballer soms een overtreding maakt om een aanval eruit te halen, kan je je eigen organisatie weer neerzetten. Met de nieuwe spelregels is dat gewoon niet haalbaar.”

Hoewel Van der Plas zelf geen uitsproken mening had over spelregelvernieuwing, vond hij het experiment wel de moeite waard om aan deel te nemen. Met Quick Boys en FC Lisse openden ook ARC, Alphense Boys, Westlandia, AFC, Koninklijke HFC, Katwijk, VVSB, en Rijnsburgse dinsdagavond de competitie.

,,Als we een wedstrijd of drie, vier verder zijn, kunnen we een wat betere mening vormen.”

,,Uiteindelijk moet het blijken wat we hier met z’n allen uit kunnen halen. Uiteindelijk ben ik een winnaar en soms bekroop mij nog teveel het idee ‘het is niet echt een pot voetbal, het is een experiment.'”

Siali
,,Ook ik was in het begin redelijk sceptisch”, voegde Winter toe aan de mening van Van der Plas. ,,Al het nieuwe is wennen. Als we een wedstrijd of drie, vier verder zijn, kunnen we een wat betere mening vormen.”

,,Maar ik vond het toch wel leuk om naar te kijken. De amusementswaarde was hoger. Voor slimme spelers, die de spelregels snel oppikken, is dit ook leuk voetballen. Onder andere Oussama Siali deed bij ons mee, omdat hij de laatste weken wat minder minuten had gemaakt. Hij scoorde twee keer. Voor zo’n jongen was het lekker voetballen, omdat hij veel acties kon maken.”

Foto FC Lisse: Hubert Habers
Foto Quick Boys: Orange Pictures

Lees ook: ‘Future Rules Football League: dit is het schema’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)