Alles aan de wijze waarop Yordi Teijsse zaterdag heeft gehandeld was verkeerd. Het openlijk onbegrip tonen op het veld richting assistent Dirk Kuyt, de manier waarop hij voortijdig de kleedkamer opzoekt en het te woord staan van de media na afloop: het was allemaal niet handig. Toch begrijp ik niet waarom Quick Boys hem deze week uit de selectie heeft gezet.

‘Niemand is groter dan de club’, het is een veel voorkomend statement dat clubs willen maken op het moment dat een lastige situatie als deze met Teijsse zich voordoet. Ik heb het als speler en journalist al wel vaker meegemaakt, maar ik heb het nooit begrepen. Op dit soort momenten, midden in het seizoen, zijn nuancering en relativering juist van groot belang. Zeker als je, zoals in dit geval, nog meedraait om promotie naar de Tweede Divisie.

Tot en met dinsdagavond leefde ik in de veronderstelling dat Quick Boys een van de eerste clubs was, die dit laatste goed begrepen heeft. Dat Quick Boys in de smiezen had, dat het bij Teijsse puur om een uitbarsting ging en dat je zulke dingen maar beter binnenskamers goed en professioneel kan uitpraten, voordat er nog veel meer zaken een rol gaan spelen rondom zo’n akkefietje. Dat Quick Boys het emotionele aspect van de actie van de spits overliet aan de supporters. Dat Quick Boys weet dat haar eigen trots niet is aan te tasten door zo’n incident en dat het daar de speler bovendien ook niet om te doen is.

Alles wat Ajax in het soortgelijke geval, met Amin Younes fout deed, deed Quick Boys tot en met dinsdagavond goed. Waar je bij Erik ten Hag z’n houding in het interview na Ajax – Heerenveen per seconde zag veranderen, bleven de Katwijkse staf en het bestuur rustig en eenduidig. Daarom had ik ook verwacht dat er een maatregel zou volgen gebaseerd op nuance. Een straf die wel aangeeft dat dit soort dingen niet worden gewaardeerd op Nieuw Zuid, maar waarmee de club zichzelf niet benadeeld. Een tijdje een jeugd- of G-team trainen bijvoorbeeld.

,,Beter een pleister plakken, dan de wond dieper maken”

Natuurlijk heeft deze aanvaring tussen Teijsse en Kuyt een voorgeschiedenis. Wat er daarin precies speelt tussen speler en trainer of tussen speler en club, durf ik niet te zeggen; laat staan een schuldige aanwijzen. Ik weet alleen dat er al een open wond was en dat het mijn inziens verstandiger is daar een pleister op te doen, dan hem dieper te maken.

Nu zet Quick Boys het gevecht om promotie zaterdag tegen ASWH voort zonder de topscorer, doet het ene transfergerucht na de ander de ronde en is zelfs de term ‘contractontbinding’ al gevallen. Dat allemaal terwijl de speler in kwestie zelf graag wilt voetballen, doelpunten wil maken, nog kampioen wil worden en excuses heeft gemaakt. Waarom laat je hem dat dan niet gewoon doen?

Mocht het therapeutisch achter een bal aan rennen geen wonderen hebben gedaan. Mocht Teijsse aan het einde van het seizoen er nog steeds hetzelfde in staan wat betreft zijn vertrekwens, dan is dat het moment om een statement te maken: 50.000 euro alstublieft. Want niemand is groter dan de club.

Foto: Orange Pictures.
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer