Oorspronkelijk komt Ter Leede-voorzitter Kees de Lange uit Hillegom. Als kleine jongen trapt hij tegen een bal aan bij de Hillegomse club vv SIZO. Een vereniging die inmiddels is opgeheven. Begin jaren ’80 verhuist De Lange naar Sassenheim, maar zijn voetbalschoenen heeft hij dan inmiddels aan de wilgen gehangen. De Hillegommer gaat zich verdiepen in andere sporten, zoals triatlon. Maar als zijn zoon eind jaren ’90 op voetbal wil, komt Ter Leede in z’n leven. Om er uiteindelijk ook nooit meer uit te gaan. 

„Door hem ben ik weer in het voetbal gerold’’, bevestigt De Lange de korte samenvatting van z’n levensverhaal. „Ik denk ook niet dat ik nu actief was geweest bij een voetbalclub, als hij niet was gaan voetballen. Ik koos destijds voor Ter Leede, omdat ik ben opgegroeid in het zaterdagvoetbal en een collega van mij was al bij de club betrokken.’’

Voorzitterschap
Zodoende raakt hij meer en meer bekend bij Ter Leede en bekleedt hij in de loop van de jaren verschillende functies binnen de vereniging. Eerst is hij coördinator van de E- en F-pupillen en later wordt hij jeugdvoorzitter van de Sassenheimse club. In 2011 moet De Lange echter stoppen met zijn activiteiten bij de Sassenheimers als hij voor z’n werk naar Madrid verhuist. „In de tussentijd heb ik de club altijd gevolgd. Wanneer ik weer even in Nederland was, dan ging ik altijd met veel plezier weer even langs.’’

In 2018 keert de geboren Hillegommer terug naar Nederland. In zijn eerste maanden woont hij nog in Katwijk. Maar vanaf maart 2019 verhuist hij weer terug naar het oude vertrouwde Sassenheim en leeft het idee bij De Lange om weer ‘iets’ te gaan doen voor de club. Maar hij ziet zichzelf tot dan toe helemaal niet als voorzitter. Totdat oud-preses Ronald Vonk op hem afstapt met een prangende vraag. 

„Ik zei al tegen Ronald (Vonk, red.): dit ben je even vergeten voor te bereiden voor mij’’

„In eerste instantie wilde ik het rustig aankijken. Ik had geen enkel idee wat ik eventueel zou willen gaan doen. Ik ben vroeger wel betrokken geweest bij de directie van een schoolbestuur, maar het voorzitterschap kwam echt niet in me op. Toen Ronald mij benaderde, voelde ik het wel direct aankomen. Na een aantal gesprekken heb ik besloten om me kandidaat te stellen. In december ben ik tijdens de Algemene Ledenvergadering uiteindelijk gekozen als voorzitter. Dat klinkt eerlijk gezegd nog steeds wel gek.’’

Coronavirus
Maar bijna geen enkele voorzitter zal in de eerste maanden van z’n dienstverband met een lastiger pakket op zijn bord liggen, dan de preses van Ter Leede. Door de maatregelen rondom het coronavirus ligt het voetbal stil, komen er geen inkomsten binnen en gaan de kosten gewoon door. Voor elke club zal dat flinke financiële gevolgen hebben. 

„Ik zei al tegen Ronald (Vonk, red.): dit ben je even vergeten voor te bereiden voor mij’’, vertelt De Lange met een knipoog. „Ik sta er eigenlijk vrij nuchter in. Zo ben ik ook wel over het algemeen. We hebben ermee te dealen. Maar wij zijn financieel gezond en ik denk er geen seconde over na dat wij het eventueel niet zouden gaan redden.’’

„Ik hoop niet dat er andere clubs wel gaan omvallen, al dat sluit ik in deze situatie niet uit. Maar in zulk soort tijden komen er ook altijd weer oplossingen boven water. Ik vind ook dat banken en gemeenten leningen mogen uitkeren tegen een hele lage rente om zo veel mogelijk verenigingen te helpen. Het is anders wanneer clubs door financieel wanbeleid in de problemen komen, maar dit overkomt ons allemaal.’’

„Ik kreeg al appjes van vrienden die mij op een sarcastische manier feliciteerden met het lijfsbehoud van het eerste.’’

Nu er een streep is gezet door het amateurvoetbal en er geen kampioenen en degradanten worden aangewezen blijft Ter Leede sowieso volgend seizoen actief in de Derde Divisie, ondanks het feit dat de ploeg van Steef Roodakkers op een promotie-/degradatieplek stond. De Lange is blij dat er nu duidelijkheid is, maar houdt er een dubbel gevoel aan over. 

„Ik snap honderd procent dat ze hiervoor hebben gekozen. Ik was zeker geen voorstander van wedstrijden zonder publiek. We spelen juist om de supporters te vermaken en dat levert de mensen plezier op. Ik ben blij dat we volgend seizoen nog in de Derde Divisie spelen, maar ik had het veel liever op een sportieve manier voor elkaar gekregen. Ik kreeg al appjes van vrienden die mij op een sarcastische manier feliciteerden met het lijfsbehoud van het eerste. Het is jammer, maar we richten ons nu maar weer op volgend seizoen.’’

Leden binden
Daardoor zal de blik van voorzitter De Lange ook gelijk wat meer op volgend voetbalseizoen zijn gericht. Vonk had als voorzitter enkele belangrijke peilers die hij tijdens zijn voorzitterschap wilde verbeteren. 

„Als ik moet kiezen tussen een uitwedstrijd van het eerste en de kampioenswedstrijd van Ter Leede 6, dan kies ik voor het laatste.’’

Zo moest er meer aandacht naar vrouwenvoetbal en naar de overige senioren. Daarnaast wilde de club het verschil tussen selectieteams en niet-selectieteams zo klein mogelijk houden en er moest meer doorstroming komen vanuit de jeugd naar het eerste elftal. Allemaal punten die in zijn tijd vooruit zijn gegaan. 

„Daarom stap ik ook op een veel makkelijker punt in dan Ronald’’, vindt de 61-jarige preses. „De lijn die hij heeft ingezet, wil ik graag voortzetten. Mijn persoonlijke doel is om alle teams zo hoog mogelijk te laten voetballen en we daarnaast met zijn allen veel plezier kunnen hebben.’’

Nieuw seniorenelftal
Het is volgens De Lange vooral zaak dat de club leden weet blijven te binden. Sassenheim is inmiddels bijna helemaal volgebouwd, dus een flinke groei zit er niet meer in. Toch wil hij proberen om het ledenaantal nog iets te laten groeien. „Daar moeten we creatief in zijn. Voetballen kan je overal, maar dan moeten we er als club voor zorgen dat we onszelf onderscheiden in tal van activiteiten. Daarnaast moeten we alle teams goed begeleiden. Komend seizoen komt er weer een nieuw seniorenelftal bij. Dat betekent dat we toch iets goed doen.’’

Als alle maatregelen rondom het coronavirus weer voorbij zijn, kijkt De Lange uit om weer lekker rond te lopen op sportpark De Roodemolen. „Het draait voor mij om een goede mix van gezelligheid en prestatie. Als ik moet kiezen tussen een uitwedstrijd van het eerste en de kampioenswedstrijd van Ter Leede 6, dan kies ik voor het laatste. Daar kan ik namelijk ook van genieten.’’

Foto: Ter Leede

Lees ook: Zoomsessie met Safi-broertjes: „Ineens lees ik dat hij naar Warmunda gaat’’

 

POPULAIRE BERICHTEN