Zijn – tijdelijke – terugkeer op Sportpark Duinwetering smaakte voor FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter naar meer. De oefenmeester die bij zijn vorige verenging zijn allerlaatste duel in de dug-out van de rood-witten in de play-offs tegen de amateurs van Ajax met degradatie naar de Hoofdklasse afsloot, vierde zijn rentree samen met zijn ploeg met een benauwde, maar verdiende 1-0 overwinning.

Een winstpartij die vanaf de beruchte stip gestalte kreeg. Op slag van rust achtte arbiter Vries een overtreding van Brayen Bröcker op invaller Bryan Iliohan rijp voor een elfmetertrap. Een strafschop die door FC Lisse-topscorer Rowdy van de Putten, weliswaar in twee instanties, tot de – achteraf – winnende treffer werd gepromoveerd.

Schlemiel
‘Boosdoener’ Bröcker was des duivels over die beslissing en liet dat na het voorval, maar ook na afloop luid en duidelijk merken. ,,De scheidsrechter gaf aan dat ik mijn tegenstander had vastgehouden. Natuurlijk was er lichamelijk contact, maar met die uitleg zat hij er echt naast”, legde Bröcker na afloop nog maar eens uit. De verdediger die in het verleden vaak het goudhaantje bleek te zijn voor zijn ploeg, keerde daarmee na negentig minuten stormachtig voetbal als ‘Schlemiel van de Week’ terug in de kleedkamer.

Dat stormachtig moet echter letterlijk worden genomen. De straffe wind die recht over het veld stond, maakte goed voetbal zo goed als onmogelijk. Daarbij ging de thuisploeg met de wind in de rug voortvarend van start. Een uitstekende redding van Erik Cummins op een inzet van Nick van Staveren en ook nog eens de binnenkant van de paal – na een fraaie actie van Sabir Achefay – stonden een vroege rood-witte voorsprong echter in de weg.

Overwinnaar
FC Lisse stelde daar in de omschakeling ook twee goede mogelijkheden tegenover. Op aangeven van de al snel wegens een hamstringblessure uitgevallen Ayoub Ait Afkir behield Noordwijk-goalie Roy Rondeltap in een duel met Oussama Siali het overzicht, om even later in een dergelijke situatie opnieuw als overwinnaar uit de strijd te komen.

,,Het laatste stapje lukte bij ons steeds net niet.”

Noordwijk dreigde vervolgens wel, maar was in de afronding niet effectief genoeg om toe te slaan. Een zienswijze die Kees Zethof na afloop deelde. ,,Het laatste stapje lukte bij ons steeds net niet. Wij creëren vandaag, met name voor rust voldoende en in dat opzicht had het toen ook 2-0 voor ons kunnen staan. Dan heb je ineens een heel andere wedstrijd. In aanvallend opzicht lukte het ons ondanks de tegenwind om ook na de rust op de helft van Lisse te spelen. Het rendement daarbij viel echter tegen.”

Waarom dat zo was kon zijn collega De Ruiter wel uitleggen. De oefenmeester had een team gezien waarin een aantal van zijn spelers een tien op het rapport kregen voor discipline en inzet. ,,En juist die spelers trokken de rest mee. Aan de andere kant zijn we soms ook te naïef en daardoor niet effectief. In de eindfase waren we vaak veel te slordig. Dat heeft ook met ervaring te maken en dat is iets dat op beslissende momenten in dit jonge team nog ontbreekt.”

,,Blijft het feit staan dat ik Noordwijk van alle andere clubs het nog het meeste gun.”

Dat alles zorgde ervoor dat er al tijdens de eerste helft voor beide doelen het een en ander te beleven viel. Dat bleef ook na de thee het geval. Noordwijk met verreweg het meeste balbezit, viel wel aan, maar eenmaal belandt in de Lisse-zestien smoorden de rood-witte plannen in de vesting die de bezoekers hadden opgetrokken voor Cummins. Die kwam na de pauze dan ook nauwelijks meer in gevaar. Dat was bij een aantal Lissese tegenstoten wel anders. Zo diende Rondeltap alle zeilen bijzetten om onder andere Iliohan van scoren en daarmee de beslissende 0-2 af te houden.

Het slotoffensief dat Noordwijk hierna inzette, leverde wel tot tweemaal toe een smeekbede richting arbiter Vries op omdat de thuisploeg in beide gevallen aan een handsbal in de vijandelijke zestien dacht. De leidsman bleef echter stoïcijns onder de verzoeken zodat de punten meegingen richting Ter Specke.

Gunfactor
Zethof wenste na afloop geen drama te maken van de nederlaag. ,,Ook dat kan gebeuren. We moeten ons beslist niet het wak in laten praten. Volgende week staan we er gewoon weer. Pas vanaf volgende maand worden de prijzen echt verdeeld. Tot dan kijken we nergens anders naar, alleen naar onszelf.”

De Ruiter koesterde uiteraard de punten die zijn ploeg inpikte. Daarmee staat de teller tegen zijn oude club dit seizoen op het respectabele aantal van vier. ,,Natuurlijk wil je vandaag winnen en ik dichtte ons daar vooraf al kansen toe. Blijft het feit staan dat ik Noordwijk van alle andere clubs het nog het meeste gun”, bekende de oefenmeester. ,,Aan ons de taak om volgende week thuis tegen DVS’33 ook een goed resultaat te behalen en ook Quick Boys komt nog naar ons toe. Met dezelfde inzet en passie is er ook dan veel voor ons mogelijk.”

Koploper Noordwijk mag intussen hopen dat de woorden van de oefenmeester ook daadwerkelijk in punten worden vertaald nu de slotfase van de competitie met rasse schreden nadert.

Noordwijk-FC Lisse 0-1 (0-1). 45. Van der Putten 0-1 (strafschop)

Noordwijk: Rondeltap, Le Congé, Overvliet, Van der Neut, Bröcker, Reynaers, Achefay (77. Bosma), E.Wendt, Van Staveren, Westdijk, James

FC Lisse: Cummins, Koomen, Verweij, Valk, Stevens, Rauws, Siali (88. Ouaali), Aït Afkir (19. Iliohan), Vermeulen (67. Buimer), Van der Putten, Adouch

Archieffoto: Hubert Habers

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys heeft beet: Wisman volgt Van Leeuwen op’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude