FC Lisse kreeg met een succesvol nacompetitieslot loon naar werken. De Lissenaren waren het gehele seizoen in de race voor het kampioenschap in de Derde Divisie, maar grepen uiteindelijk mis. Toch brak een mindere tweede seizoenshelft de ploeg van Robbert de Ruiter niet op. Zijn equipe wist tijdig de rug te rechten. Een statistische analyse van FC Lisse over de reguliere competitie.

In het eerste volledige seizoen van De Ruiter op Ter Specke was Lisse de eerste helft goed op dreef, vooral voor eigen publiek. In eigen huis haalde de fusieclub liefst 25 van de 27 punten. Na de winterstop was het veelal stuivertje wisselen aan kop van de zaterdagse Derde Divisie. Ook Lisse kon geen constante lijn vinden, maar wist zich door een opvallende opleving in april toch weer in de titelrace te mengen.

Sterk op vertrouwde bodem
IJsselmeervogels ging uiteindelijk – ondanks twee verliespartijen tegen FC Lisse – met het kampioenschap aan de haal. Het lijkt klip en klaar waar de Bollenstrekers het hebben laten liggen: op vreemde bodem. Lisse haalde in 17 uitwedstrijden slechts 24 punten, een gemiddelde van 1.4. Dat is bijna een punt verschil met thuiswedstrijden, waaraan Lisse gemiddeld 2.4 punt overhield. Daarmee was geel-blauw de best presterende thuisclub van de afdeling, net voor IJsselmeervogels.

Eerste seizoenshelft: 18-28 (35-17)
Thuis: 9-25 (21-6)
Uit: 9-14  (14-11)

Tweede seizoenshelft: 12-26 (20-21)
Thuis: 8-16 (13-10)
Uit: 8-10 (7-11)

In totaal maakte Robbert de Ruiter dit seizoen gebruik van totaal 27 spelers. De meeste speelminuten kreeg Lars Rauws, die 32 wedstrijden van begin tot einde volmaakte. Hij was alleen in de seizoensopening tegen Quick Boys niet van de partij. Mike Filippo kreeg in die wedstrijd een korte invalbeurt. De Leidenaar is met vijf speelminuten de speler die het minste aan bod kwam.

Lars Rauws was dit seizoen een zeer belangrijke kracht op het Lisse-middenveld

Top 5 van meeste speelminuten
1. Lars Rauws 2956
2. Niels Buijs: 2867
3. Robert van Boxel: 2845
4. Rik Vermeulen: 2645
5. Steven Olsthoorn 2569

Opvallend is dat Lisse ook een zakelijke inslag heeft. Als de ploeg eenmaal aan de leiding stond, dan was het voor de opponent moeilijk om met een antwoord te komen. Lisse nam in totaal 23 keer een voorsprong, maar slechts driemaal werd een gelijkmaker geïncasseerd.

In slechts twee wedstrijden van FC Lisse vielen geen goals te noteren. Lisse maakte zelf veertien keer de openingstreffer, achttien keer deed de tegenstander dat.

Voorsprong/achterstand
Aantal keer openingstreffer gemaakt: 14
Aantal keer openingstreffer geïncasseerd: 18

Aantal keer op voorsprong gekomen: 23
Aantal keer op achterstand gekomen: 18

Aantal keer achterstand van 1 goal goedgemaakt: 10
Aantal keer achterstand van 2 goals goedgemaakt: 0

Aantal keer voorsprong van 1 goal weggegeven: 3
Aantal keer voorsprong van 2 goals weggegeven: 0

FC Lisse druipt teleurgesteld af na het mislopen van de titel op de laatste speeldag

Verder toonde Lisse zich een ploeg die vaak in de tweede helft orde op zaken stelde. Er werd beduidend vaker gescoord dan in het eerste bedrijf. Het slagvaardigst toonde Lisse zich in het eerste kwartier na rust. In die fase werden liefst 16 van de in totaal 55 treffers gemaakt.

Doelpunten
Goals in eerste helft: 20
Goals in tweede helft: 35

Topscorers:
1. Steven Olsthoorn: 12
2. Martin van Eeuwijk: 9
3. Rodwy van der Putten: 7
4. Koen Fokkema: 6
–   Rik Vermeulen: 6
–   Thierry Monteny 6

Tot slot nog een aantal feiten & weetjes
– Aantal punten thuis: 41
– Aantal punten uit: 24
– Aantal keer de nul: 9
– Thuis de nul gehouden: 5x
– Uit de nul gehouden: 4x
– Thuis niet gescoord: 2x
– Uit niet gescoord: 7x
– Grootste overwinning thuis: 5-1 tegen SteDoCo
– Grootste overwinning uit: 5-1 tegen Harkemase Boys
– Grootste nederlaag thuis: 0-3 tegen FC Volendam en Harkemase Boys
– Grootste nederlaag uit: 0-4 tegen Jong Almere City

Eindrapport
Het seizoen van Lisse mag als knap worden betiteld. Heel lang om de titel meedoen, die vervolgens verspelen, en dan in de nacompetitie de rug rechten. Ondanks de aanwezigheid van een flink aantal dertigers/routiniers wist de ploeg vaak in de tweede helft het verschil te maken. Het goede spel van de eerste seizoenshelft kon na de winterstop slecht sporadisch nog worden geëvenaard, maar desondanks stond de ploeg er nog steeds in de topwedstrijden. In acht ontmoetingen tegen de top vijf werd zes keer gewonnen, één keer gelijkgespeeld en alleen verloren bij Scheveningen. Een compliment waard, net als de wederopstanding in de nacompetitie. Ik geef het seizoen van Lisse een 8.

Foto’s: Hubert HabersPOPULAIRE BERICHTEN