Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje.In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren we die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering twee kijken we even verder dan de Bollenstreek, en komt een beroemde oud-international aan bod: Jan Jongbloed. 

Ditmaal hebben we een speciale gast die weinig introductie nodig heeft. Niemand minder dan de 75-jarige oud-keeper en international Jan Jongbloed, die regelmatig bij AFC te gast is en daar onze verslaggever Hennie van de Weerd tegen het lijf liep. Tweemaal maakte hij een WK mee. Beide keren werd het zilver: in 1974 in Duitsland en in 1978 in Argentinië. In totaal speelde Jongbloed 24 interlands voor Oranje. Jongbloed heeft nog steeds een record in handen: 683 minuten op rij bleef hij zonder tegendoelpunt. Na het WK van 1974 wilde Ajax Jongbloed graag inlijven. Daarvoor moest hij zijn vrije visdag inleveren. De transfer ging dus niet door.

‘Terecht afwezig’
Vrijdag begon het EK. De openingswedstrijd Frankrijk tegen Roemenië stond als eerste op de rol. Frankrijk won met 2-1. Nederland is er niet bij, spijtig genoeg. Daar is al veel over gesproken door de kenners. Maar wat vindt Jongbloed er eigenlijk van dat het Nederlands elftal ontbreekt?

,,Het is jammer dat Nederland niet meedoet. Ik moet eerlijk zijn en dat is spijtig om te zeggen, dat het wel terecht is dat ze ontbreken. De prestaties waren niet om over naar huis te schrijven. Het is niet mijn type voetbal wat ik gezien heb in de kwalificatiereeks. Goed dat Kevin Strootman weer terug is, want dat soort types heb je straks hard nodig om het WK te halen. Daar hebben we er te weinig van is wel gebleken”.

Gaat u veel wedstrijden bekijken?

,,Als ik thuis ben ga ik zeker kijken. Eerlijk gezegd ben ik wel meer een voetbaldoener dan een voetbalkijker. De openingswedstrijd heb ik opgenomen, want ik ging bij familie op bezoek en daar kijken we geen voetbal. Vandaag heb ik een televisie-uitzending bij RTV Noord-Holland en dan moet ik wel weten waar ik over praat.”

Voor welke landen heeft u een voorkeur?

,,Mijn favoriet van vroeger is vanwege het type voetbal altijd Engeland geweest, en ook van het Hongaarse voetbal was ik fan. Het Roemeense voetbal vind ik ook heel interessant. Ik ben verder benieuwd wat Turkije gaat laten zien op het EK. Ik kijk graag naar dat land. Maar de grote landen gaan de dienst uitmaken, verwacht ik.”

Welke groepen zijn interessant om eruit te lichten?

,,Poule B vind ik heel interessant met Rusland, Wales, Engeland en Slowakije. Engeland – Wales is natuurlijk een prachtig affiche. Ik ben zeer benieuwd wie groepswinnaar wordt, want vergis je niet: die landen kunnen allemaal goed voetballen.”

,,Ook de groep van België en Italië (E) is zeer interessant. Ik vind België goed spelen en ze komen met Zweden een geduchte tegenstander tegen. Van Zweden win je niet makkelijk. Ierland is in mijn ogen de zwakke broeder. Met Italië in de groep wordt het er niet makkelijker op.”

Wie zijn de grootste kanshebbers?

,,Het land dat voor mij de meeste aanspraak maakt op de titel is Frankrijk, dat een goed team heeft staan. Duitsland is ook altijd sterk en Spanje niet te vergeten. Deze drie landen gaan, denk ik, hoog eindigen. Wat de outsider betreft: dat is moeilijk te zeggen. Portugal is er eentje van en vergis je niet in IJsland, inmiddels een goed voetballand. Wat Engeland betreft weet ik het niet. Ik ben benieuwd hoe zij zich gaan presenteren. Ik hoop op een goed en mooi EK met spannende wedstrijden.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB1-0RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)