Niemand zal het over een paar weken, maanden of jaren over de wedstrijd tussen FC Lisse en SJC hebben. Hoe de wedstrijd het beste geduid kon worden? Saai, weinig amusementswaarde en spaarzame hoogtepuntjes. De Lissers wonnen in eigen huis met 2-0 en namen daarmee wraak op de eerdere nederlaag van dit seizoen op De Lageweg.  ,,Het was geen beste wedstrijd”, concludeerde Lisse-aanvoerder Rik Vermeulen na afloop. Zo won de ploeg van Robbert de Ruiter drie punten, maar waren de toeschouwers de grote verliezer na afloop van de saaie derby.

,,Ik weet niet hoe dat kwam”, stak Lisser en speler van SJC, Rick van Dijk, van wal. ,,Ik denk dat het in de eerste helft ontbrak aan een stukje strijd. In de rust hebben we ook tegen elkaar gezegd dat we uit een ander vaatje moesten tappen. In de tweede helft werkten we er met z’n allen een stukje harder voor.”

Ook Boyd Stevens, die de thuisploeg al vroeg op voorsprong bracht, zag dat de derby maar niet los wilde komen. ,,Volgens mij was dit voor de toeschouwers echt een hele saaie wedstrijd. Wij kregen van SJC heel veel vrijheid in de opbouw en daar hield het ook een beetje bij op. Voorin lukte het ons maar niet om iets te bewerkstelligen. Dat merk je als speler in het veld ook. Alleen als verdediger probeer je de zaken achterin wel op orde te houden. Daar slaagden we wel in, maar in aanvallend opzicht zat het er de eerste helft gewoon niet in.”

Ingestudeerd
Het absolute hoogtepunt van de eerste helft kwam al vroeg. Uit een prima hoekschop van Ayoub Aït Afkir kon Stevens binnen koppen: 1-0. De variant van de corner was vooraf afgesproken en op getraind volgens de doelpuntenmaker. ,,Ayoub gaf de bal echt goed voor en ik kon schuin inlopen. Dat hadden we op de trainingen ook zo ingestudeerd. Mooi dat het in zo’n wedstrijd er ook uitkomt.”

Veel meer hoogtepunten waren er niet te beleven in de eerste helft. De Ruiter en zijn mannen hadden veelvuldig de bal, maar konden geen oplossing verzinnen om er iets leuks mee te doen. De ploeg van Sjaak Polak wachtte af en had een vrij timide houding. Kort voor de thee kregen de Noordwijkers wel de beste kans van het eerste bedrijf. Uitgerekend oud-speler van FC Lisse, Van Dijk, kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten, maar zijn inzet belandde op de paal.

Opluchting
Vermeulen, die tegen SJC wedstrijd nummer 312 speelde voor FC Lisse en daarmee recordhouder Roel de Goede evenaarde, was na afloop vooral opgelucht. ,,Ik denk dat we blij mochten zijn dat we al zo vroeg op voorsprong kwamen. Anders had het een hele lastige kluif geworden. Zij hebben een ploeg die het op deze manier tegenstanders moeilijk maken en dat lukt ze dit seizoen vrij aardig als je kijkt naar het aantal punten wat ze hebben gehaald.”

,,Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik geen eens door had dat we met tien man kwamen te staan”

De Noordwijkers gingen de tweede helft, waarin iets meer passie en strijd aanwezig was, beter van start dan de eerste. Polak wilde in zijn elftal meer gif terugzien en daarom besloot hij om in de rust twee wissels door te voeren. Demir Strojil en Melvin van Stijn werden naar de kant gehaald voor Dario Lovecchio en Mark Turk. Laatstgenoemde kreeg uit een hoekschop een grote kans, maar schoot over. Kort daarvoor leek Stef van der Zalm de 1-1 te maken, maar Lisse-doelman Eric Cummins keepte attent.

Gouden wissel
De bezoekers gooiden alles op de aanval en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Kort na de tactische wijziging van Polak moest de ploeg opnieuw de nodige wijzigingen doen. Abbas Al Tamimy kreeg namelijk zijn tweede gele kaart. ,,Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik geen eens door had dat we met tien man kwamen te staan”, omschreef Van Dijk de situatie die na de rode kaart ontstond.

,,Op een gegeven moment stond Mark Turk in zijn eentje op het middenveld en toen zag je wel dat de gaten te groot werden. Toen zij de 2-0 maakten, was het klaar.” Bryan Illiohan, die in het veld kwam voor Bas Buimer, liep zich vrij in het strafschopgebied en kon van dichtbij een voorzet van Luca Tarani binnen tikken: 2-0. Het was de definitieve nekslag voor de bezoekers. De drie punten bleven op Ter Specke. Qua amusementswaarde was het in verloren middag in Lisse.

FC Lisse – SJC 2-0 (1-0) 2. Stevens 1-0, 81. Illiohan 2-0.

Rood: Al Tamimy (SJC, 2x geel)

FC Lisse: Cummins, Koomen, Verweij, Stevens, Oehlers, Rauws, Monteny, Vermeulen, Siali (46. Tarani), Buimer (78. Illiohan), Aït Afkir (74. Adouch)

SJC: Haggerty, Van Toor (72. W. Haasnoot), Berends, Broekhuizen, Groot, Al Tamimy, Van der Zalm, Strojil (46. Turk), Van Dijk, El Baouchi, Van Stijn (46. Lovecchio)

Foto’s: Hubert Habers

Samenvatting FC Lisse – SJC (beelden: FC Lisse tv)