Trainer Hein vak Heek gaf na afloop van het bezoek aan VVOG (2-1 verlies) een interview aan de lokale radio. Dat verliep niet helemaal zonder kleerscheuren. Het duurde een aantal minuten voordat het startsein uit de studio gegeven kon worden en vervolgens moest het interview door een technisch mankement halverwege opnieuw opgenomen worden. ,,Het lijkt FC Rijnvogels wel”, grijnsde Van Heek als een boer met kiespijn.

Rijnvogels is als een talentvol autocoureur die de overstap naar een hogere raceklasse heeft gemaakt. De Katwijkers hebben de oude, vertrouwde auto ingeruild voor een sneller model, met betere onderdelen en meer vermogen. Op papier zou daarmee prima de strijd met de concurrentie aangegaan kunnen worden, maar het is nog wennen geblazen. Af en toe wordt het gaspedaal ingedrukt en toont Rijnvogels aan over prima stuurmanskunst(en) te beschikken. Maar het overgrote gedeelte van de Grand Prix’s vertoeft Rijnvogels in het achterveld en gaan de punten aan de neus van de Katwijkers voorbij.

Steeds gaat er iets mis. Variërend van een technisch mankement tot een foutieve jurybeslissing, en dan weer een eigen misser. Nee, Rijnvogels en de Derde Divisie: het is nog geen gelukkig huwelijk. De liefde hangt (ergens) in de lucht en iedereen heeft het gevoel dat het best iets kan worden, maar het is allemaal nog behoorlijk pril en ongelukkig tegelijk.

,,We hebben bewezen in deze competitie prima mee te kunnen, maar één facet in de Derde Divisie beheersen we nog niet: het scoren.”

Symbolisch voor de eerste seizoenshelft noemde Van Heek de verloren uitwedstrijd bij VVOG. Zoals zo vaak heerste in het Katwijkse kamp het gevoel dat er iets te halen was geweest, maar uiteindelijk stonden de Kooltuinstrijders gewoon weer met lege handen. ,,Wij waren beter dan VVOG en bepaalden het ritme van de wedstrijd. Deze pot hadden we gewoon moeten winnen”, verzuchtte Van Heek.

Rijnvogels had in extremis twee kansen laten liggen om in ieder geval een punt te pakken. De Katwijkers waren na een goed eerste bedrijf in de tweede helft teruggevallen, maar het wegzenden van Ricardo de Vlugt tien minuten voor tijd was schijnbaar het sein om een tandje bij te schakelen. Open kansen voor Rob Zandbergen (tegen de paal) en Arno Dijkstra (van dichtbij tegen de keeper) leidden echter niet tot de gelijkmaker.

,,We hebben bewezen in deze competitie prima mee te kunnen, maar één facet in de Derde Divisie beheersen we nog niet: het scoren”, stelde Van Heek. Zijn ploeg sluit daarmee de eerste seizoenshelft af op de zestiende plaats. De strijd is daarmee geenszins verloren, want het verschil met een veilige plaats bedraagt slechts twee punten. Tegelijkertijd heeft Rijnvogels diezelfde kleine marge op hekkensluiter Huizen.

Kleine krachtsverschillen
,,Het staat in de Derde Divisie akelig dicht op elkaar”, zei de winnende trainer Ed Engelkes. ,,Daarom zijn we zo blij met de winst op Rijnvogels. We hebben ze op acht punten kunnen zetten en staan keurig in het linkerrijtje. Bij verlies hadden we toch weer naar beneden moeten kijken.”

Rijnvogels trad in Harderwijk opnieuw aan zonder de geblesseerde Joey Zandbergen. De verdediger heeft overigens een gesprek met Rijnsburgse Boys voor een terugkeer op de Middelmors achter de rug. Met Kevin Wijmer en Mart Spierdijk in het centrum had Rijnvogels de zaakjes de eerste helft prima voor elkaar. De bezoekers hadden het veldoverwicht, legden bij vlagen verzorgd voetbal op de mat en kwamen tot twee enorme kansen. Jaap van Duijn hielp ze allebei om zeep.

Jaap van Duijn
Als een donderslag bij heldere hemel kwam de openingstreffer van VVOG vier minuten voor rust. De thuisploeg nam een vrije trap snel. Wijmer verkeek zich vervolgens op de trap van Jeremy de Graaff en moest daarmee toestaan hoe Wilko Braam de openingstreffer binnenwerkte. Bij Rijnvogels gingen de handen omhoog. De bal zou op het moment van passen door De Graaf niet stil hebben gelegen.

De tweede helft was koud begonnen of VVOG tilde de marge naar twee. Daar ging slordig balverlies van Van Duijn aan vooraf. De grillige aanvaller had twee minuten later juist weer een positief aandeel in de 2-1. Zijn vrije trap werd door Dijkstra uit een moeilijke hoek binnengewerkt.

Het was een vlammend begin, maar de opmaat tot een spectaculaire tweede helft bleek het niet. Tot de slotfase waarin Rijnvogels drie enorme kansen onbenut liet, maar ook VVOG zich op de tegenstoot niet bepaald slagvaardig toonde. Het bleef daardoor bij 2-1, de vijfde nederlaag voor Rijnvogels op rij.

VVOG – FC Rijnvogels 2-1 (1-0). 38. Braam 1-0, 46. Biya 2-0, 48. Dijkstra 2-1

Rode kaart: 79. De Vlugt (Rijnvogels, 2x geel)

FC Rijnvogels: Messemaker, Ampong, Wijmer (72. Soomer), Spierdijk, R. Zandbergen, Kaya, Van der Breggen, Van der Stoep, Kaya (66. Havenaar), Dijkstra, Van Duijn (66. Verhagen)

Archieffoto: Kooltuinstrijders


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude